Încleștare supremă

Publicat în Dilema Veche nr. 829 din 9 - 15 ianuarie 2020
Încleștare supremă jpeg

S-a citit recent, în Consiliul Profesoral, cel mai dramatic memoriu din istoria acestui for. Documentul era înaintat de colegul – de la Portugheză! – Nastasiu Columbel. Omul solicita un nou cabinet la subsolul clădirii, în ghereta tradițională a tîmplarilor instituției, tîmplari pe care îi invita să ocupe, la schimb, spațiul său de la etajul al doilea. Motivele invocate de Columbel ni s-au părut tuturor tulburătoare. Le-am ascultat cu răsuflarea tăiată. „Stimați membri ai consiliului“, scria Nastasiu foarte oficial, „nu veți găsi, cu siguranță, cererea mea nejustificată după ce veți analiza situațiile halucinante în care am fost pus, în ultimii ani, în biroul de la etajul al doilea al facultății. Din pricina presiunii psihice m-am îmbolnăvit nervos. Psihiatrul mi-a dat diagnosticul îngrozitor de peristerifobie. Iau numeroase pastiluțe colorate, însă vindecarea se poate realiza numai prin eliminarea cauzei patologiei. Iar aceasta înseamnă, necondiționat, mutarea mea în subsolul instituției. Iată fazele dezastrului! Sînt urmărit, în permanență, de trei clanuri pe care le‑am denumit, evaluînd fizionomiile (unitare) ale membrilor fiecărui grup în parte (membrii respectivi provin, indiscutabil, din trei familii distincte și acționează in corpore, după regulile de veritabil clan ale găștii aparținătoare), Sicilienii, Etanolicii și Momîrlanii. Mai întîi m-au atacat Sicilienii. Maronii, cu organe olfactive ascuțite, încovoiate și sfidătoare, aceștia au descins, fără nici o îndoială, direct din Peninsulă. Aidoma confraților lor mafioți rămași acasă, au un puternic spirit gregar. Se cațără agresiv la fereastra cabinetului meu toți deodată și mă amenință gestic și faptic. Din categoria gestică menționez ochii lor ucigași, lipiți grotesc de geam, fixați marțial asupra mea, în orice colț al încăperii aș încerca să mă ascund, și labele lor mitocănești, cu degetele mijlocii mereu ridicate, către mine, în sus. În privința categoriei faptice, precizez un detaliu sordid. Ipochimenii îmi pîngăresc fereastra cu scîrnă, ceea ce constituie o amenințare mafiotică, dezvăluită în manualele de criminalistică.“

Prodecanul care citea hîrtiile trimise consiliului de către Columbel își șterse, terifiat, sudoarea de pe frunte și apoi reveni: „Fie și iviți în existența comunității noastre academice mai tîrziu, Etanolicii și Momîrlanii nu se află mai prejos de Sicilieni. Etanolicii – identificați așa întrucît creează impresia unei stări de ebrietate permanente, cu precădere în sezonul fermentării fructelor în spațiile casnice, cînd alcoolul devine, o știm prea bine, principalul aliment național –, pestriți precum arlechinii (pentru deruta adversarului), se izbesc în geamul cabinetului, la rîndu-le cățărați obraznic pe clădire pînă la etajul al doilea, ca din greșeală, mimînd deci amețeala etilică, dar, în fond, urmărind intimidarea mea sistematică. Vei dispărea, îmi sugerează ei metodic, în clipa în care acest aparent obstacol dintre noi și tine va fi înlăturat (lucru ce ne este încă de pe acum accesibil, dar preferăm să amînăm momentul delimitării apelor, pentru a savura îndelungata-ți agonie, băiete!). Amenințarea clanului pretinșilor alcoolici, derulată prin învăluire, e, ca atare, mai sumbră decît cea a sicilienilor. Ultimii totuși, Momîrlanii, bat orice record al genului horror, executîndu-și admonestările pasiv și, tocmai de aceea, într-un mod absolut sinistru. Reprezentanții grupului au cunoștințe evidente în arta războiului psihologic, punîndu-și inamicul – adică pe mine – la pămînt prin mijloace exclusiv butaforice. Să mă explic. Numele pe care l-am ales le vine, clar, de la momîrlanii din Valea Jiului, deoarece am localizat un amănunt în aspectul lor colectiv – față de echivalenții sicilieni și etanolici (solizi, ampli, vizibili), aceștia seamănă cu niște fantome plutitoare. Chestiunea este generată de uniformitatea trupurilor perfect albe, dezvoltate parcă prea tare pentru picioarele anemice, extrem de subțiri. Recunoașteți, indubitabil, imaginea momîrlanului clasic: cămeșoaie largă, suprapusă unor ițari mult prea strîmți. Clanul în cauză și-a adaptat metoda de terorizare la maniera de înveșmîntare.“ S-a produs subit aici un murmur de îngrijorare printre încordații participanți la ședință. Prodecanul a continuat să lectureze profund marcat.

„Urcați în dreptul ferestrei mele, se aliniază lugubru, seara, de-a lungul acoperișului vecin și stau nemișcați, precum stanele de piatră, așteptînd să cedez, sufocat de panică paroxistică…“ Cititorul a fost întrerupt abrupt de prăbușirea pe podea a doamnei de la Engleză, care nu a mai suportat tensiunea. Toți am sărit în picioare speriați. „Calmați-vă, oameni buni!“, a strigat profesorul de la Clasice. „E vorba despre niște bieți porumbei! Peristerifobie înseamnă, în greacă, teamă de turturele. Rezolv eu problema. Sînt vînător autorizat și am permis special pentru columbe. Îmi aduc neîntîrziat pușca și încep cu însuși Columbel!“

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Fa-cultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.