Dragele mele televiziuni de știri,

Cum limbajul public a devenit din ce în ce mai agresiv și mai crud, scrisoarea mea va folosi  exprimări cu care sînteți obișnuiți.

Sîntem în rahat. E drept că ne-a ajuns doar pînă pe la umeri și că ați putea să mai faceți un bănuț cinstit pînă vom fi în dejecții pînă peste cap, dar am zis să încerc să vă scriu înainte de a primi, plin de recunoștință, paiul prin care să respir.

Avem nevoie de dumneavoastră. Știu că sună paradoxal să cer ajutor de la voi. Marea majoritate a dumneavoastră v-ați extirpat coloana sau sînteți din ce în ce mai izolați în grupuri în care vă admirați reciproc pupatul în cur (ca să folosesc o expresie dragă domnului Gâdea) al celor care plătesc, linșajul celor care trebuie, șpagatul sau mîrlăniile.

Nu e nimic extraordinar, Milgram și Asch au demonstrat, săracii, de cîteva zeci de ani buni că sîntem conformiști și ascultători. Adică toți avem potențialul de a fi slugi, ca să o zic mai pe limbajul dumneavoastră. Toți avem, de asemenea, potențialul de a ne redescoperi coloana vertebrală.

Știu că sînt printre voi și oameni cărora le e scîrbă de ceea ce fac, dar trebuie cumva să supraviețuiască într-un mediu care e dominat de valori morale impuse de Voiculescu, Gușă și Ghiță. Toți, elite ale neamului importante, niște domni care ar putea revoluționa studiile academice românești pe sociopatie.

Ceea ce faceți dumneavoastră are un efect catastrofal asupra societății românești. Da, e drept, sîntem proști și ne interesează mai mult scandalul, tupeul și aberațiile spuse cu multă încredere de tot felul de ciuvici, pleșoieni, chirieci și alți smardoi, șmecherași sau țăcăniți ca ei, decît știrile alea cu adevărat știri. Adică chestii care pot fi verificate din trei surse și nu ultimele comunicate de la Zamolxes pe care le aude Codrin Ștefănescu.

Noi i-am votat și pe Funar, și pe Vadim Tudor, și pe Vanghelie și pe Olguța Vasilescu. Sau pe Elena Udrea.

Vă sîntem recunoscători pentru faptul că ne informați despre tot felul de prostălăi și nesimțiți, lucru care ne face pe fiecare dintre noi să ne simțim ca niște genii pline ochi de maniere chiar și în momentele noastre cele mai proaste. Dar e un pic prea mult.

Nu de alta, dar a ajuns Viorica Vasilica Dăncilă prim-ministru. Fostul cuier al domnului Coldea a ajuns și el vedetă națională datorită dumneavoastră. A devenit lumina luptei „românilor adevărați“ împotriva dușmanului Europa.

Am ajuns să credem că e mai bine să ne fure ai noștri, numai să nu cumva să ne ia Soros Teleormanul cu japca și să îl alipească la New York.

Credem că liderul celui mai mare partid din România era cît pe ce să fie asasinat cu privirile de oameni plătiți de nu ne poate spune cine, dar persoană importantă. Am crezut și că protestele au fost finanțate de dușmanii României, care au plătit pînă și cîinii protestatarilor.

Ați reușit să ne convingeți că intelectualii noștri cei mai marcanți sînt, vorba domnului Ciuvică, „niște pulifirici“. Da, v am recunoscut: sîntem atît de proști.

Credem și în statul paralel acum, deși toți patronii dumneavoastră se băteau pe burtă cu fostul lor coleg de partid Maior. La fel ca domnul Dragnea, chipurile, dușmanul statului paralel.

Sîntem atît de naivi că am ajuns să credem și că unii dintre dumneavoastră apărați creștinătatea și că referendumul ne va aduce tradiția înapoi și, automat, binecuvîntarea lui Dumnezeu. Tradiția aia care ne face campioni mondiali la pilangeală, la preoți turnători la Securitate și la ipocrizie. Tradiția de ghiolbani violenți care își zvîntă în bătaie nevestele. Tradiția aia de cea mai comunistă și înapoiată țară înainte de a intra în Uniunea Europeană. Tradiția aia care spune că cei care dau banul pun muzica după care se dansează.

Voi sînteți muzica, muzica celor care dau banul, muzica lui Voiculescu, Ghiță și Gușă (prietenul lui Plahotniuc și admiratorul lui Oprea). Voi, foștii angajați ai lui Vântu, Schwartzenberg și ai altor mafioți similari, voi sînteți cei care decideți cum vom gîndi noi. Voi promovați la ore de maximă audiență tot felul de impostori corupți și de mitomani cu o lipsă de responsabilitate demnă de organizații mafiote.

Domnul Dragnea a spus de zeci de ori la emisiunile dumneavoastră de slăvire că „a auzit“ lucruri explozive de tip asasini, lovituri de stat, trupe paramilitare. Aberații similare au fost spuse de o bună parte a politicienilor și securiștilor mai vechi sau mai noi din studiourile dumneavoastră. Au promis toți că vor proba auzelile curînd – „poate mîine“, cum tot zice domnul Dragnea. Este de mult mîine.

Avem o țară polarizată și magnific manipulată de coaliții de goarne, mafioți și politicieni.

Știu că e greu de înghițit ceea ce am scris. Dar chiar avem nevoie ca voi să încetați a mai fi ceea ce sînteți acum. Goarnele unei propagande toxice și extrem de polarizantă. Avem nevoie să fiți exact opusul dumneavoastră de acum.

Avem nevoie să fiți jurnaliști. Puteți fi afurisiți, încăpățînați, stridenți, dar fiți jurnaliști. Nu de alta, dar să fiți Gâdea, Ciutacu sau Floricica Dansatoarea e rentabil pentru voi, dar cît se poate de toxic pentru cea mai mare parte a noastră, restul.

Foto: Cosmin Bumbuţ