globul cubic

Publicat în Dilema Veche nr. 95 din 10 Noi 2005
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Contra cronometru L upta viciului cu virtutea nu are un învingător clar nici în ţările cu o democraţie consolidată: virtutea are de partea ei statul cu constrîngerile lui legale, viciul se bucură de tradiţie şi de popularitate. În Marea Britanie, Guvernul laburist al lui Tony Blair doreşte să-şi exerseze "influenţa civilizatoare" printr-o lege interzicînd consumul băuturilor alcoolice în mijloacele de transport în comun. Poliţia e bucuroasă că în sfîrşit se face ceva pentru a lichida obiceiul "binge drinking" (s-ar putea zice "beţivăneala"), consumul metodic de băutură cu unicul scop de a te îmbăta. Legea îşi propune să lichideze dezordinea provocată de tinerii beţivi, dar penalizează şi majoritatea pasagerilor, pe cei care, călătorind, doresc să-şi însoţească prînzul sau cina cu un pahar de băutură. Opoziţia conservatoare şi liberal-democrată denunţă un guvern obsedat de "dorinţa de a interzice" şi de voinţa de a instaura "statul-doică". Nimeni nu contestă gravitatea problemei. Presa arată feţele urîte ale beţiei de sîmbătă seara: bătăile, imaginile cu tineri şi tinere prăbuşiţi pe trotuare. Fiecare a doua infracţiune penală are drept cauză alcoolul. Noaptea, tot băutura motivează şapte internări în spital din zece. Conform ziarului Le Monde (1 noiembrie 2005), 48% dintre bărbaţi şi 31% dintre femei între 19 şi 24 de ani au recunoscut că au fost de cel puţin două ori complet beţi în ultimele douăsprezece luni. Stricăciunile provocate de beţivi se cifrează anual la 30 de miliarde de euro. Poliţia nu a stat doar să se uite: sînt pedepsite cu o amendă de pînă la 115 euro bătaia în public, urinatul în pragul unei case sau voma pe stradă. Dar viitoarele măsuri restrictive sînt însoţite şi de o relaxare: începînd cu 24 noiembrie, pub-urile, acum obligate să închidă la 11 noaptea, vor putea rămîne deschise 24 de ore din 24. Tony Blair speră ca astfel să pună capăt scandalurilor provocate de "băutura contra cronometru": cînd se apropie ora închiderii, la ultima comandă, oamenii se aprovizionează cu mai mult decît pot duce. Între imaginea englezului cu care operăm noi, a bărbaţilor sobri, cu un umor subtil, stimulat din cînd în cînd de alcool, şi cea cu care luptă autorităţile britanice pare a fi o mare diferenţă. (M. B.)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Farmacia din grădină. Rolul legumelor în prevenirea unor boli foarte grave, explicat de un renumit cercetător român
Legumele și verdețurile din grădină au efect terapeutic, cu atât mai puternic cu cât ele sunt produse în sistem tradiţional. O spun specialiştii în horticultură care s-au convins, în urma unor studii, că organismul uman preia din roadele pământului o gamă largă de substanţe care ne menţin sănătatea
image
Motivul incredibil pentru care au fost terorizați niște români în Mexic. „I-au adus pe unii agitați, cu arme”
Mexic e o destinație exotică la care visează numeroși români, dar fără să știe riscurile la care se expun. În primul rând, de multe ori vameșii mexicani le interzic accesul și îi expulzează imediat ce coboară din avion. Când totuși le este permis să viziteze țara, au parte de surprize neplăcute
image
Eroarea celor care plâng după industria comunistă. Economist: „Avem una dintre cele mai complexe economii din lume”
Contrar nostalgicilor care plâng după baza industrială moștenită din comunism, România astăzi una dintre cele mai complexe economii din lume, susține economistul Radu Nechita, citând un studiu de la Harvard. El explică de ce industria comunistă era una falimentară

HIstoria.ro

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.