M-am cam dezumflat. Cred că noi, Opoziția, nu avem o strategie de campanie electorală perfectă pentru a cîștiga competiția electorală cu PSD-ul. Nu reușește să mă convingă nici pe mine, darămite pe oamenii sătui pînă în gît de politică.

Mesajele sînt fie prea agresive, fie pur și simplu mediocre. Da, bre, ăștia sînt niște pramatii și niște hoți. Știm. Da, ar face orice să scape de pușcărie și să se îmbogățească. Și asta știm, un pic prea bine, că doar ni se aplică și nouă, dar la o scară mult mai mică. Nu de alta, dar nu știu prea mulți dintre noi care să fi făcut varză regulile de circulație și să se fi dus repejor la poliție, să solicite amenzi pentru toate neregulile făcute. Nici oamenii care să refuze slujba și salariul lui Gâdea pe o lună (15-16.000 de euro) nu sînt chiar zdrobitoarea majoritate.

Discuția despre Justiție este extrem de importantă, dar mai deloc atractivă pentru majoritatea populației. Mulți am trăit în comunism. Se prea poate ca toată Opoziția (în afară de mine) să se fi tras prin clonare din sfinții Bisericii, dar noi, restul, am avut prin familii oameni care „împrumutau“ o mulțime de lucruri de la serviciu și pe care nu îi alergam pe străzi strigînd „Penalii!“ după ei. Sigur că nu e același lucru, dar noi, populimea, sîntem cam obișnuiți să tot auzim sau să vedem hoție, că doar nu lucrăm cu toții în rai. Am mari îndoieli că am putea să sfințim Comisia Europeană pentru etica ei deosebită și, din nou, pe bune, în afară de Antena 3 și de România TV, care desigur că sînt imaculate, nu prea am dat de perfecțiune la firmele mari sau foarte mari din România pe unde muncim.

E drept că la țară nimeni nu a furat vreodată și că diferențele dintre DNA, Ministerul Justiției și Ministerul Public sînt dezbătute la greu în fiecare zi în perioada de zbor a porcilor peste miriște, dar tot cu PSD se votează la greu.

Ca să nu mai zic de coada la studiat OUG 13 (sau ce nemernicii mai scot Orlando Teodorovici sau minunea de Vâlcov) pe care o fac zdrobitoarea majoritate a tinerilor noștri în pauzele în care analizează diferențele dintre diversele reguli pentru fonduri europene și Critica rațiunii pure a lui Kant.

Și dacă te chinui în fiecare zi să faci îndeajuns de mulți bani ca să plătești necesarul pentru o viață aproape de limita sărăciei, sigur or să te entuziasmeze referendumurile și studiul separării puterilor în stat.

Pentru cine facem campania aia? Că mie nu îmi e deloc clar. Dacă o facem pentru oastea vitejilor puri, atunci am cam pus-o, că băieții de la PRM și PPDD sînt deja, în mare parte, în PSD sau în PNL.

Pe nea Nini, tanti Lucica și tanti Lili îi doare în cot cît de multe limbi de circulație internațională vorbim și ei toți cred că CV-ul e o marcă de mașină sau o chestie medicală. Nu sînt deloc iubitori de Dragnea, dar nu pricep mai nimic din ceea ce spune Opoziția. Ce o să facem? – asta îi interesează.

Rezolvăm cu apa și canalizarea? Creștem pensiile? Nepoții lor vor avea școală bună și locuri de muncă în țară? Medicamentele vor costa mai puțin? Or să fie tratați cu respect și bun-simț cînd se duc la primărie? O să avem grijă de ei cînd vor fi în ultimii ani de viață? O să fie mai bine în România pentru ca rudele lor să nu fie nevoite să plece aiurea prin lume? Or să fie salariile mai bune? Și cum o să facem asta? Și ce dovedește că noi vom fi în stare să o facem?

Sigur că noi sîntem buni. Sigur că politica ar trebui să fie făcută de oameni cinstiți. Dar și Nicolicea e convins că e bun. Codrin vorbește cu tupeu despre fizică cuantică, știe cîteva nume de filozofi și e mult mai șmecher la vrăjeală intelectuală decît marea majoritate a Opoziției, că doar e de cînd se știe un impostor. Doamna Viorica sînt convins că se crede o intelectuală rasată, iar Pleșoianu sigur se crede o lumină. Hrebenciuc, Adrian Năstase și Vanghelie nu se cred hoți, ci victime, și sînt destui care cred la fel. Gigi Becali e considerat cuvios și sănătos la cap de o bună parte a compatrioților noștri.

E mare, mare nevoie de oameni noi în politică. Dar nu de oameni care să mă facă să simt c-am fost un idiot pentru că i am votat pe ceilalți. Avem nevoie de oameni care pot să dovedească faptul că fac lucruri, că știu să facă lucruri și că merită votați pentru asta. Nu pentru că nu au mai făcut politică sau pentru că sînt buni.

PSD-ALDE are cîteva personaje oribile în conducerea coaliției. Ei ar trebui să fie ținta campaniei pe negativ a Opoziției, și nu tot PSD-ul. Pentru că, dacă găsesc doi trei PSD-iști buni sau unul din Opoziție care să fi fost pe lîngă un hoț sau un scandal de corupție, tot mesajul ăsta radical se duce naibii pentru oamenii care alt-minteri ar putea fi convinși să voteze altfel. Minciunile și mîrlănia lor ar trebui detaliate și exploatate în contrapoziție cu ce am făcut și vom face noi.

Da, cea mai mare parte a celor mai buni, mai profesioniști, mai decenți oameni politici sînt în USR-PLUS. Dar asta o știm noi, o minoritate. Restul concetățenilor riscă să perceapă Opoziția ca arogantă, cu ambiții de sfințenie și un pic cam fraieră. Și tare, tare nu aș vrea să fie așa.

Foto: Cosmin Bumbuț