Fezandare, frăgezire

Publicat în Dilema Veche nr. 708 din 14-20 septembrie 2017
Pe undeva jpeg

Există în limba română o serie destul de bogată de metafore care descriu relaţiile dintre oameni prin imagini specifice bucătăriei, utilizînd termeni din vocabularul culinar. Astfel, omul e pisat de cereri sau tocat (mărunt) de insistenţe şi reproşuri; aşteptările îl pun pe jar, iar amînările îl fierb (în suc propriu). E măcinat de griji, fiert de supărare, opărit de cîte o jignire. S-a ars sau s-a fript cu o afacere, a fost jumulit de un escroc. În genere, în ipostaza nu tocmai confortabilă de preparat culinar, insul se află la cheremul altora, gata să fie mîncat de viu.

În acest context, nu e de mirare că şi verbul a fezanda a căpătat în română noi sensuri morale şi psihologice. Verbul e un franţuzism care rezistă foarte bine în limbajul culinar, fiind înregistrat ca atare în dicţionarele generale: „a supune carnea vînată procesului de fezandare“; (reflexiv, despre carnea vînată) „a căpăta frăgezime și un anumit gust în urma fezandării“; fezandare – „proces de frăgezire a cărnii de vînat prin menținerea la o temperatură scăzută sau prin expunere la vînt timp de câteva zile“ (DEX). Rezistă le fel de bine şi în registrul colocvial, în diferite accepţii metaforice: „fusesem lăsat să mă fezandez în suc propriu, tamponîndu-mi cu apă de plumb vînătăile cîştigate“ (Ion D. Sîrbu, Adio Europa); „Îi fezandează Corona, noi doar îi punem la fript“ (despre fotbalişti, gsp.ro). Sensurile  verbului, decodabile din context, variază: de la acţiunea violentă şi negativă („a bate“: „ţăranii îi fezandează cu 7-8 bice pe spate. Cei mici se cuminţesc imediat ce văd ce pătimesc cei de la fezandat“, tpu.ro), pînă la influenţa mai subtilă şi chiar pozitivă, de transformare („iată cum cărţile bune te fezandează, te schimbă“, citestesiaplica.ro). Din context se poate deduce că fezandarea se obţine uneori prin şantaj – „Cum îl fezandează pseudojurnalistul M.P. pe omul de afaceri I.B.“ (ziardecluj.ro), iar de cele mai multe ori e pură pisălogeală cu scop persuasiv: „o gaşcă de fete o fezandează că are probleme şi-i cer 400 de lei ca să-i facă ochelari“ (facebook.com); „cred că iar se fezandează opinia publică pentru nişte ample proiecte imobiliare prin zonă“ (ziare.com). O construcţie ca a o fezanda este specifică registrului argotic şi familiar: „stau şi o fezandez pe la munci“ (bascalie.ro).

Sensurile colocviale (neînregistrate de dicţionarele noastre) par să se fi dezvoltat în română, independent de cele din limba de origine. În franceză, verbul faisander are, pe lîngă sensul de bază culinar-vînătoresc, alte sensuri figurate: „a corupe“, „a păcăli“, reflexiv – „a îmbătrîni“ (Trésor de la langue française informatisé). Participiul faisandé se foloseşte cu înţelesurile figurate „îmbătrînit“, „alterat fizic“, „corupt din punct de vedere moral“. De fapt, acestea erau şi primele sensuri preluate în română direct din franceză, acum un secol: în Realitatea ilustrată se vorbea de „idolul… elevelor, deşi cam fezandat“ (2 iulie 1931), în Furnica, despre „ceva grav, solemn, venerabil, ba chiar „«fezandat», ca să întrebuinţez un termen de bucătărie“ (10 iunie 1910); „din cauza excesivei călduri pasagerii [CFR] or să se «fezandeze» cu toţi“ (Furnica, 23 iulie 1909); o doamnă era îngrijorată de semnele bătrîneţii: „am început să mă cam fezandez“ (Tudor Muşatescu, Sosesc deseară, comedie, 1934). Sensul apropiat de cel din franceză nu a dispărut cu totul; vorbind despre muzica ascultată în tinereţe, acum cîteva decenii, cineva precizează: „aşa cum bine ne amintim, cei mai fezandaţi…“ (timpul.info).

A fezanda şi familia sa lexicală au căpătat sensuri metaforice şi glumeţe similare celor dobîndite de sinonimele parţiale (cu sens mai larg) a frăgezi, frăgezit, frăgezire. Frăgezirea este o metaforă şi mai transparentă, amuzantă prin contrastul dintre sensul de bază pozitiv şi sensurile figurate predominant negative. Şi înţelesurile frăgezirii variază în funcţie de context, de la bătaie pînă la presiune psihologică şi persuadare: „ea trebuie educată «filosofic», frăgezită cu varga şi nuiaua“ (litero-mania.com); „DNA a cerut arestarea preventivă a deputatului I.O. pentru infracțiunile trafic de influență și complicitate la abuz în serviciu, spre frăgezire și aducere-aminte“ (kmkz.ro); „în scurt timp vei intra la frăgezit. Vei fi criticat, jignit, iar dacă nu-ţi găsesc nimic, se vor lega de familie!“ (gsp.ro). Recent, termenul a fost folosit şi în context politic: „Planul liderului PNL pentru «frăgezirea» majorității“; „să frăgezim majoritatea parlamentară, să ducem lucrurile fie spre formarea unui nou Guvern, fie spre alegeri anticipate“ (evz.ro).

Faţă de fezandare (predominant psihologică), frăgezirea pare să se specializeze pentru acţiuni mai concrete, în special în desemnarea glumeaţă a bătăii, ca înlocuitor mai expresiv al vechilor metafore ale „ameliorării“: cîrpirea şi altoirea.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.