Europa mea: şabloanele

Publicat în Dilema Veche nr. 341 din 25 august - 1 septembrie 2010
Europa mea: şabloanele jpeg

Urît şi inutil lucru să zici despre o naţie că e aşa sau altminteri. E riscant (deşi plăcut). E sursă de bancuri şi prilej de comunicare rapidă. Este dăunător, căci poate da lesne în rasism, dar este amuzant. Europa cea unită în diversitate trage nădejde că generalizările şi şabloanele evoluează spre a fi cît mai aseptice, benigne, inodore. Cînd se trezeşte cîte un zevzec de artist ceh care îi înfăţişează, într-un fel, ipocrizia (ţineţi minte păţania cu expoziţia de la clădirea Consilium, plină numai cu imagini şablon despre fiecare stat-membru), Uniunea se supără. De fapt, se supără unul sau altul dintre oficialii unuia sau altuia dintre statele-membre. Multă vreme am zis că este neelegant, păgubos sau inutil să tragi cu şablonul într-o direcţie sau alta. Nu mă pot abţine, totuşi. Îmi e ruşine, dar o comit. Prea mare e tentaţia incorectitudinii politice. Cum îmi par mie fraţii întru apartenenţă la UE? Iaca lista, într-o ordine pur întîmplătoare.

Englezii sînt zănatici, dezordonaţi, haotici, mai ales pînă pe la 25-30 de ani. Englezii tineri sînt spaima plajelor şi a staţiunilor europene, din Grecia pînă în Spania. Beau de sting, sînt gălăgioşi, au un comportament cvasihuliganic. După ce le trece faza asta şi intră în sistemul casă-metrou-birou-metrou-casă, se potolesc brusc. Femeile se îmbracă urît. Englezii sînt dîrzi, hotărîţi, patrioţi, buni meseriaşi, aventuroşi, nonconformişti. Au cea mai bună televiziune publică din lume. Francezii de peste Canal sînt şarmanţi. Dacă vrei să vezi rigoare şi farmec, umor şi calitate, urmăreşti dezbaterile unei televiziuni franţuzeşti. Ar forma o societate plăcută, dacă nu ar fi atît de îngrozitor de aroganţi. Au un naţionalism feroce care se manifestă în orice, de la politica de achiziţii a marilor firme franceze pînă la obsesia de a-ţi atrage atenţia la orice măruntă greşeală gramaticală pe care o comiţi vorbind glorioasa lor limbă. În timp ce englezul te laudă politicos pentru cum conversezi în engleză, francezul nu scapă nici o ocazie să te „pocnească“ dacă ai confundat accentul aigu cu circonflexu’. Dincolo de Alsacia şi Lorena, locuiesc nemţii. Poporul respectiv a exercitat seculare fascinaţii asupra alor noştri. Corectitudine, ordine, rigoare, respect (fanatism) pentru lege, eficienţă, organizare – astea sînt ingredientele. Atrag respectuos atenţia că adolescenţii nemţi încearcă să-i depăşească pe omologii englezi în gălăgie şi scandal estival şi că neamţul plecat înspre state cu poliţişti mai îngăduitori (cum ar fi al nostru) uită relativ repede de lege, ordine şi disciplină. De cînd cu reunificarea şi cu dificultăţile economice, am văzut cu ochii mei gropi în celebrele autobahn-uri şi tren ICE întîrziind 20 de minute, la plecare, în gara din Berlin. Pe lîngă nemţi, tot prin flancul nordic, trăieşte alt popor interesant, danezii. Ei au o transparenţă straşnică în tot ce înseamnă cheltuirea banului public, sînt destul de plicticoşi (cred că producţia locală de bancuri este cea mai joasă din Uniune) şi beau bere îngrozitor de scumpă. Au avut un fotbal bun. Sărbătoresc cu bere, folk, poze cu Guevara, în fiecare an, prin campusurile universitare, Ziua de Întîi de Mai. Joacă bine table. Prin asta, se deosebesc radical de vecinii întru Scăndinăvie. Dincolo, în flancul sudic, întîlnim italieni şi spanioli. Ei ne sînt mult mai cunoscuţi nouă, românilor, din motive practice: emigraţia economică. Italienii sînt zăpăciţi, boemi, gesticulează mult, au administraţie slabă şi coruptibilă (mai ales în Sud) şi industrie performantă cînd se pun pe treabă (mai ales în Nord). Foarte buni în modă şi bucătărie. Spaniolii sînt mai buni la ciclism (ce să mai zic de fotbal?), la respectarea legii şi la gestiunea complicată a efervescenţelor centrifuge regionale (Spania este singurul stat-membru care nu are cuvinte pentru imnul naţional, ca nu cumva acolo să apară cuvîntul España).

Aş mai continua, căci mai am şabloane de înşirat. Pe cuvîntul meu de onoare că pot combate rapid, tot în şabloane, oricare dintre şabloanele de mai sus. Doar aşa, de-o distracţie, bună de comunicat cu oricare taximetrist din oricare stat-membru. Ne unesc diferenţele, nu?

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

Foto: D. Popa

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.