Europa lui AKK

Publicat în Dilema Veche nr. 786 din 14-20 martie 2019
Bătălia cu giganții jpeg

Așa cum era de așteptat, scrisoarea lui Emmanuel Macron despre renașterea Europei a avut o largă rezonanță. Textul cuprindea viziunea președintelui francez în ceea ce privește viitorul european și propunea cîteva soluții concrete pentru a rezolva trei chestiuni presante: libertatea, siguranța cetățenilor și progresul social. Emmanuel Macron își dorește înființarea unei Agenții Europene pentru Protecția Democrațiilor, un „scut social“, adică un regim care să garanteze aceeaşi remuneraţie pentru aceeași muncă şi un salariu minim european, adaptat fiecărei țări, și „revizuirea, din temelii, a Spațiului Schengen“, inclusiv înființarea unei Poliții de Frontieră comune şi a unui Oficiu European pentru azil. Prin această scrisoare adresată cetățenilor europeni, Emmanuel Macron a reușit să capteze atenția opiniei publice și să dea tonul în campania electorală pentru Parlamentul European. O deschidere binevenită, mai ales pe fondul euroscepticismului generalizat care riscă să afecteze alegerile din mai.

Mesajul lui a avut ecouri aproape imediate în Germania. Șefa CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, i-a răspuns într-un articol de viziune publicat în Welt am Sonntag, intitulat „Să facem Europa bine“. Cele două viziuni nu sînt neapărat opuse. Dar nici nu se suprapun perfect. Cei doi sînt de acord că Europa trebuie să-și întărească frontierele. Printre subiectele care ar putea naște polemici se numără restrîngerea activității Parlamentului European în sediul de la Bruxelles. Actualmente, unele ședințe se desfășoară și în sediul de la Strasbourg, în Franța. Abandonarea acestui sediu ar fi o lovitură grea, nu doar în plan simbolic. Kramp-Karrenbauer mai propune crearea unui post permanent, comun, european în cadrul Consiliului de Securitate. Cum, după după Brexit, Franța rămîne singura țară dintre cele 27 care are o voce în acest for select, inițiativa lui Kramp-Karrenbauer riscă să stîrnească iritare la Paris.

Dincolo de cele cîteva propuneri „tari“, mesajul lui Annegret Kramp-Karrenbauer e încărcat de contradicții și de platitudini. Șefa creștin-democraților germani vrea mai multă convergență în diverse sectoare, inclusiv în finanțele publice, dar susține că „centralismul de tip european și comunizarea datoriilor trebuie evitate cu orice preț“. Ea își dorește ca Europa să rămînă transatlantică și, în același timp, să devină mai europeană. Ea crede că e nevoie în continuare de protejarea sectoarelor strategice ale economiei, dar și de păstrarea spiritului de competitivitate. Dilemele existențiale ale Uniunii Europene nu își găsesc un răspuns definitiv. La fel cum nici chestiunea de principiu a nivelurilor decizionale nu primește o soluție categorică. Cînd spune că Bruxelles și capitalele naționale ar trebui să aibă aceeași greutate în adoptarea deciziilor, Kramp-Karrenbauer consolidează logica adesea deficitară a Uniunii Europene.

Mulți critici ai Angelei Merkel deplîng absența unui mesaj clar al Berlinului. E adevărat, liderii tuturor partidelor s-au exprimat deja cu privire la mesajul lui Emmanuel Macron. Doar cancelara tace. Pe de o parte, Kramp-Karrenbauer spune ceea ce Angela Merkel, din poziția de cancelar, nu și-ar permite să spună fără să pună în pericol relația privilegiată pe care o are cu Emmanuel Macron. Pe de altă parte, Annegret Kramp-Karrenbauer nu trebuie confundată cu Angela Merkel. Ea nu e nici membră a cabinetului și nici nu deține vreun alt mandat. E însă un om politic care contează. Noua șefă a CDU are șanse mari să devină cancelar în viitoarea legislatură. Pînă atunci trebuie să demonstreze că e relevantă. În plan intern, trebuie să mențină unitatea unui partid divizat de dezbaterile pe tema migrației. Ea trebuie să găsească o formulă de compromis care să împace doctrina creștin-democrată cu problemele demografice ale Germaniei, cu posibilele riscuri sociale pe care le aduce migrația și cu dreptul european în materie de azil. În plan internațional, e încă o necunoscută. Răspunzînd provocării lansate de Emmanuel Macron, Annegret Kramp-Karrenbauer poate să-și facă propriile idei cunoscute în Europa. Sau măcar numele.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.