Este posibilă o Republică europeană?

Publicat în Dilema Veche nr. 805 din 25-31 iulie 2019
Teatrul – dimensiune  identitară a Europei jpeg

Din polifonia teatrală a festivalului de la Avignon m-am întors anul acesta marcat de o întrebare avînd şi rezonanţe de dilemă: este oare posibil să construim o Republică europeană? După ce în decurs de două mii cinci sute de ani pe continentul numit Europa au apărut tot felul de republici, de la cea ateniană la cea romană, de la republicile state italiene la republicile moderne născute din revoluţii şi din războaie, ar fi posibil ca toate popoarele Europei să se reunească într-o singură Republică? O republică solidă, sigură de valorile sale, generoasă cu migranţii şi cu străinii, susceptibilă să devină un model internaţional de necontestat?

Întrebarea nu este numai a mea, ea pluteşte în aerul ideologic poluat al Europei şi circulă în arterele sale ca un ultim remediu la pesimismul ambiant. La Avignon am auzit-o pusă cu o exemplară claritate în cursul unui spectacol creat pe textul unui important scriitor francez, Laurent Gaudé (deţinător al premiului Goncourt). Nous, l’Europe, banquet des peuples se intitulează spectacolul, semnat de regizorul şi compozitorul Roland Auzet. Textul, apărut la Editura Actes Sud, se doreşte un fel de poem mobilizator pe tema Europei, destinat să scuture puţin conştiinţele (din amorţeală şi deziluzii) şi să le readucă la gîndire activă.

Am asistat la acest imn poetic, vizual şi muzical dedicat Europei cu un fel de teamă, cel puţin la început. Mi-a fost frică să nu devină montarea lui Roland Auzet o „Cîntare a Europei“, după un model care m-a oripilat în tinereţe, „Cîntarea României“ inventată de Ceauşescu. Orice exaltare mi se pare suspectă în demersul teatral, mai ales atunci cînd creatorii propun reflecţii colective pe teme majore… Dar lucrurile s-au derulat mai degrabă într-un sens pozitiv, incitant, mai ales că regizorul a decis să „insereze“ în fiecare reprezentaţie cîte un dialog cu un „martor“ avizat al construcţiei europene. Iar în seara cînd m-am aflat eu în sală cred că am avut noroc: invitatul special a fost germana Ulrike Guérot, de profesie politolog, fondatoarea unui organism numit European Democracy Lab, un veritabil laborator de reflecţie pe tema Europei şi a modului în care democraţia ar trebui reinventată în contextul Uniunii Europene.

În cîteva fraze, într-o franceză impecabilă, această distinsă doamnă le-a explicat spectatorilor de ce singura şansă a Europei este Republica. O republică în care legislaţia să fie unificată şi nimeni să nu mai poată fi exploatat la o distanţă de o mie cinci sute de kilometri de casă. Nu ştiu din ce motive, dar ea s-a referit la români, „exploataţi“ în diferite ţări ale Europei, unde sînt plătiţi pentru munci grele cu mult mai puţin decît autohtonii.

În ziua în care diferitele republici ale Europei se vor topi într-una singură (Ulrike Guérot nu a abordat problema monarhiilor constituţionale, dar de fapt acestea sînt mai degrabă decorative în peisajul politic european) şi în ziua în care tot spaţiul comunitar va avea legi unice, vom putea vorbi de o Republică a popoarelor europene. Această Republică, în viziunea lui Ulrike Guérot, nu va trebui să-şi impună frontiere veşnice. Ea va trebui să rămînă deschisă ţărilor de pe malul celălalt al Mediteranei, urmînd să le integreze într-o Republică tot mai largă, pînă cînd Marea Mediterană va redeveni acea Mare Nostrum din epoca Imperiului Roman. Iar în perspectivă, această Republică a popoarelor va trebui să fie embrionul unei Republici universale, planetare, aşa cum o visa filozoful german Immanuel Kant, pentru ca pacea eternă să se instaleze pe Pămînt.

Am sorbit cu o reală încîntare ideile expuse de Ulrike Guérot în acea seară, în faţa unui public avid de utopii, într-un loc încărcat şi el de energii pozitive pentru că spectacolul se derula în aer liber, în curtea unui vechi liceu (fondat în 1850) de la Avignon. În definitiv, nu există loc mai propice pentru a visa decît scena unui teatru. În adîncul meu m-am bucurat chiar că am avut parte în acea seară de un invitat interesant şi cu spirit vioi. Dacă aş fi venit la prima reprezentanţie, pe 5 iulie, ar fi trebuit să suport stilul politicianist al fostul preşedinte al Franţei, François Hollande… Mai tîrziu am auzit că prestaţia sa nu a fost chiar rea, întrucît şi-a făcut oarecum autocritica şi a recunoscut că în cursul celor cinci ani, cît s-a aflat la Palatul Élysée, nu a făcut mare lucru pentru Europa…

Ulrike Guérot a mai spus însă ceva ce ar trebui să-i facă să reflecteze în primul rînd pe francezi. De la Revoluţia din 1789 încoace, francezii se cred, s-ar părea, „posesorii ideii de republică“. E imposibil să nu tresari auzind o astfel de remarcă făcută de o nemţoaică în faţa unui public compus în proporţie de 90% din francezi. Ulrike Guérot a continuat apoi cu reflecţia următoare: o republică europeană nu va putea fi creată decît dacă francezii renunţă la această formă de orgoliu, la orgoliul de a crede că ei au inventat republica modernă, precum şi la convingerea că Europa viitorului va trebui să semene în mod obligatoriu cu modelul lor.

Să fie deci ei, francezii, cei care au blocat pînă acum evoluţia Europei spre o republică a popoarelor? S-ar părea că Ulrike Guérot le reproşează acest lucru, mai ales că proiectul adoptării unei Constituţii europene a fost blocat, în 2005, în primul rînd de francezi. Iar de atunci nimeni nu a mai propus în Europa o idee atît de îndrăzneaţă, atît de unificatoare, atît de utopică precum cea a unei Constituţii europene.

Teatrul poate fi, uneori, o excepţională agoră unde se spun lucruri grave, fără reţineri de circumstanţă şi fără intimidări în faţa gîndirii politice corecte. Într-un fel, în acea seară de iulie, cu două zile înainte de Ziua Naţională a Franţei, m-am reconciliat cu teatrul militant. O Republică a teatrelor există deja în Europa, în aşteptarea unei Republici europene.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.