Englezii pe care îi cunosc

Publicat în Dilema Veche nr. 384 din 23 - 29 iunie 2011
Englezii pe care îi cunosc jpeg

„D-aia l-au bătut ăştia pe Hitler, uită-te la ei“, îmi zice medicul din Eforie Nord. Era pe vremea lui Ceauşescu, prin ’87, la Nunta Zamfirei. El prezenta concursul de Căluşari, eu eram ghid. În seara aia eram cu un grup de redegişti, destul de supăraţi pe englezii care dădeau tîrcoale nemţoaicelor şi le tot invitau la dans. Englezii cu pricina erau echipa naţională de rugby a Angliei, juniori sub 19 ani. După refuzuri ezitante din partea turistelor mele, englezii s-au grupat pe simpatiile fireşti dintr-o echipă de rugby şi au dansat între ei. Troacarii cu troacarii, pilierii cu flankerii, demiul de mele de unul singur, suspendat între cele două lumi: înaintarea şi trei-sferturile (nu mă ostenesc să traduc aceste mici detalii de jargon rugby-istic, am jucat şi eu acest cel-mai-frumos-sport-al-lumii şi vreau să se ştie). 

În fine. Se termină şi programul de dans, se face ora 10 seara şi Cojocaru (gestionarul stabilimentului) începe să stingă luminile, îndemnîndu-ne astfel să ne luăm turiştii şi să o întindem spre hoteluri. În momentul ăla, căpitanul echipei zice un „common’ lads“. Fiecare dintre jucători, pe unde era (care la masă, care pe ringul de dans, cu un pahar în mînă sau nu), ia poziţia de drepţi. Şi încep cu toţii să cînte „God Save the Queen“. Era uşor suprarealist: pe vremea lui Ceauşescu, la Nunta Zamfirei, adolescenţi englezi îşi cîntau imnul. Pînă şi Cojocaru a înţepenit cu mîna pe întrerupător. Atunci s-a găsit şi dom’ doctor să desluşească secretul victoriei asupra lui Hitler. Doar de dragul discuţiei, zic: „Eh, lasă, că i-au mai ajutat şi americanii, şi ruşii.“ „Ntz, ăştia îl băteau şi singuri, uită-te la ei.“ Sincer, nu l-am mai combătut că nu îmi mai veneau argumentele. După imn, ne-au mai tras trei-patru corale d’ale lor, de ni s-a făcut pielea găină. Vă închipuiţi că nemţoaicele încercau mama-regretelor că se terminase dansul şi ele se ţinuseră ţanţoşe.  

După mulţi ani, am văzut şi alte feluri de adolescenţi din Englitera. I-am văzut la ei acasă, în Soho, beţi morţi, scandalagii, îmbrăcaţi penibil (excesiv de sumar pentru vremea londoneză), făcînd celebrul full moon mai ales în direcţia limuzinelor de lux (full moon înseamnă arătatul dosului descoperit, în toată splendoarea sa păroasă). I-am văzut în staţiuni din Spania şi Grecia, tot beţi morţi, tot scandalagii, prost crescuţi, mereu cu mîna pe sticla de tărie, vandalizînd maşinile din parcări (în special pe cele cu număr de Franţa sau Italia). De ceva vreme, înainte de a cumpăra bilet de sejur într-o staţiune unde nu am mai fost, întreb agentul de turism dacă prin zonă sînt turişti englezi. 

Pe la 30 de ani, englezul mediu se înţelepţeşte parcă dintr-odată, renunţă la nebuniile vecine cu vandalismul, se îmbracă standard (parcă prea standard) şi începe să plătească rate la bancă. Se îmbracă într-un costum negru ieftin, îşi ia umbrela de unică folosinţă şi umple metrourile şi autobuzele pentru a ajunge, conştiincios, la slujbă. Este drept că, în aceleaşi metrouri şi autobuze, constaţi cea mai vizibilă diferenţă între clasele sociale, din toată Europa. Una este Mark & Spencer, alta este Fortnum & Mason.  

Am încercat să desluşesc misterul adolescentului englez. Chiar şi cu Neil Kinnock, bătrînul laburist, predecesorul lui Tony Blair. La umbra din curtea lui British Council din Bucureşti, uniţi de amintirile legate de „cel-mai-frumos-sport-al-lumii“, cu cîte o bere în faţă, Kinnock îşi declara incompetenţa. Nici el nu pricepea ce se întîmplă cu englezul tipic, între 16 şi 30 de ani. „Şi pe vremea mea făceam tîmpenii. O dată ne-am plimbat cu pianul din pub pe strada principală. Dar nici nu ne trecea prin cap să fim violenţi. Nu ştiu ce se întîmplă în ziua de azi.“ Daily Mail se întreba retoric, acum cîţiva ani: „Puştiul beat care a înjunghiat alt puşti beat în Grecia sau soldatul care luptă cu teroriştii în Afganistan? Care este imaginea Angliei de azi?“ Aş răspunde că şi unul, şi celalalt. Şi rugbistul care cînta imnul şi beţivanul teribilist.  Valabil şi pentru cei care ezită între „ţara olimpicilor la matematică vînaţi de Microsoft“ şi „ţara corupţiei generalizate care ne ţine în afara Europei“. Ştiţi voi despre ce e vorba.  

(articol inspirat de polemica domnului Rîpă cu un cititor) 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.