Efectul Thunberg

Publicat în Dilema Veche nr. 787 din 21-28 martie 2019
Efectul Thunberg jpeg

Zeci de mii de tineri au demostrat, vinerea trecută, pentru protejarea mediului. E o mișcare de protest tot mai viguroasă care tinde să se globalizeze. Acest nou activism de mediu e inspirat de Greta Thunberg, o adolescentă suedeză care, încă din toamna anului trecut, boicotează sistematic orele de curs în fiecare zi de vineri: e skolstrejk, adică grevă școlară. Tînăra se duce în fața Parlamentului din Stockholm și împarte foi volante despre efectele încălzirii globale, despre nevoia conștientizării și despre urgența unei acțiuni politice hotărîte și concertate pentru a opri acest fenomen. Protestul ei nu e neapărat virulent. Și nici nu îmbracă haine radicale. Dar e asumat, autentic: cu mintea ei de copil, Greta nu înțelege cum de e posibil ca adulții care fac politică la vîrf să știe cît de dăunătoare sînt gazele cu efect de seră și totuși să nu facă nimic pentru a limita emisia lor în atmosferă. Și exact această mirare o și împărtășește cu trecătorii, cu colegii de școală, cu oricine vrea s-o asculte. Argumentele ei sînt dezarmante tocmai pentru că sînt naive și de bun-simț. Soluții concrete nu are – și nici nu e treaba ei să le furnizeze. Dar discursul ei i-ar putea inspira pe cei care au, într-adevăr, putere de decizie. A fost invitată chiar și la summit-ul COP24 de la Katowice.

În mod ciudat, tocmai în Suedia, mișcarea a pornit destul de lent. E, cumva, firesc. Suedia trece drept una dintre țările cele mai preocupate de chestiunea mediului. Industrii „murdare“ nu prea există. Iar economia se bazează în mare măsură pe energii „verzi“. Ecologia nu e un subiect marginal și cu atît mai puțin un slogan. Ca să nu mai vorbim de faptul că acolo, în nordul Europei, încălzirea climei nu e resimțită ca o amenințare imediată. Dar Greta știe bine că schimbările climatice sînt globale, că originea lor e irelevantă și că efectele sînt universale. Nu există campioni în lupta împotriva încălzirii globale…

Pentru lumea politică din Suedia, Greta a devenit un model, un soi de emblemă națională. Chiar dacă tînăra activistă îi critică deopotrivă pe oamenii politici străini și suedezi. Rezonanța mondială a protestului pe care l-a inițiat a transformat-o în figura emblematică a mișcărilor ecologiste. Ea acoperă un decalaj important în această luptă globală. E vorba despre clivajul între decizia politică și cercetarea științifică a climei.

Protestul Gretei Thunberg a mobilizat mii de elevi din Europa. Așa s-a născut mișcarea Fridays for future, „Vinerea pentru viitor“. Demonstrațiile sînt relativ izolate și nu foarte numeroase, dar se petrec deja cu regularitate, iar mișcarea capătă contur prin multiplicarea „focarelor“ de grevă școlară. Peste o sută de grupuri locale susțin această mișcare în Germania, țara în care aceste proteste au devenit un adevărat fenomen. Principala revendicare: Germania să-și atingă țintele climatice la care s-a angajat prin tratate și să abandoneze definitiv energia bazată pe cărbune. Profesorii și autoritățile iau în serios această mișcare și și-au asumat logica Gretei: nu e vorba de chiul, de absențe nemotivate. E o grevă școlară. Deci o activitate școlară. Unele școli au introdus cursuri de ecologie. În altele, profesorii au propus dezbateri despre schimbările climatice.

În Elveția, tinerii cer o reducere la zero a emisiilor de gaze cu efect de seră pînă în 2030. Țara ar trebui să proclame „stare națională de urgență în ceea ce privește clima“ și să recunoască în actuala „catastrofa climatică“ o „criză care trebuie depășită urgent“. Nici nu mai contează dacă cerințele elevilor sînt realiste sau nu. Ei înșiși sînt conștienți că au propus un program maximal. În comparație cu alte țări, cota Elveției în emisiile globale de gaze cu efect de seră este mică. Și e în continuă scădere, de peste un deceniu, tocmai datorită unor politici de mediu coerente.

În Franța, elevii se mobilizează deja de peste o lună. Vinerea trecută au avut loc proteste la Paris, la Lille, la Marsilia și la Lyon. Protestele de pînă acum au produs măcar o mică schimbare. Nu în politicile de mediu, ci în educație. Ministrul Învățămîntului, Jean-Michel Blanquer, a dispus ca școlile să organizeze cursuri și dezbateri pe temea mediului. E un început.

În imagine: Greta Thunberg, wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.