Domnule profesor Dâncu,

Publicat în Dilema Veche nr. 426 din 12-18 aprilie 2012
Domnule profesor Dâncu, jpeg

Vă scriu în primul rînd pentru a vă aduce aminte de cei 10 euro pe care trebuie să vi-i înapoiez. Vă amintiţi? I-am împrumutat de la dumneavoastră pe aeroportul din Bruxelles. Încă nu erau setate aparatele lor pentru a primi carduri Mastercard, era epoca în care românii beneficiau de avantajele duty free (deh, înainte de 2007, stat ne-membru, aveam reduceri) şi mai aveam puţin cash pentru sticla de whiskey (care, la vremea aia, costa mai puţin decît la supermarketul de la Hala Traian). Mi-aţi dat banii cu împrumut, eu nu am avut remuşcări, ştiam că staţi pe ditai diurna/salariul de membru ad-interim al Parlamentului European, aşa că v-am promis că o să-i înapoiez şi dus am fost. De acum, gata! Au trecut mai bine de şapte ani, aşa că vă voi returna bancnota.

Analizaţi recent rezultatele ultimului eurobarometru, care indică un fapt simplu: românilor le-a scăzut dramatic euroentuziasmul. Ziceţi dumneavoastră: „Studiile noastre au arătat acelaşi lucru, 46%. Dar am avut şi 84-86%. Era uneori şi jenant să explicăm aceste procente. Păream un popor penibil, fără simţ critic, de parcă UE era un Moş Crăciun care vine cu o desagă să ne facă fericiţi. Aveam o viziune utopică“. Deh, cine să fi pus umărul la construcţia asta utopică? Păi, vă spun eu, domnule profesor. Eraţi cîţiva: domnul Scheele, domnul Puşcaş, domnul Idu, domnul Orban şi dumneavoastră. Plus cvasitotalitatea politicienilor, a taximetriştilor şi a capetelor vorbitoare de la televiziuni, adică mai toţi liderii de opinie autohtoni. Nu vă neg sinceritatea din acel moment. Doreaţi o societate care să pună presiune pe autorităţi pentru ca România să îndeplinească mai repede „Tudulistu’ lu’ peşte“ (expresie ieşită dintr-o combinaţie de Alin Teodorescu şi Vasile Puşcaş), astfel încît să aderăm în 2007. Aşa că aţi făcut cum aţi făcut şi, beneficiind de un guvern omogen, bine ţinut în mînă, avînd la dispoziţie calităţi profesionale indiscutabile (toţi succesorii dumneavoastră au fost palizi epigoni), aţi băgat în mintea românilor că UE este Moş Crăciun, vacă de muls, ersaz de clasă politică, izvor indiscutabil de înţelepciune practică, sursă a bunăstării veşnice, club-de-elită-ale-cărui-reguli-se-aplică-nu-se-discută. Ştiu, ăsta v-a fost jobul în acel moment. Ăla era contextul.

Nu v-aţi gîndit că, peste ani, atunci cînd dezamăgirile se vor acumula, în clipa în care Uniunea Europeană nu va putea oferi lapte de sine muls, există riscul ca românul să sară în barca aialaltă. Să se simtă trădat în propriile speranţe pe care i le-aţi băgat în cap pe veresie.

„Acum avem o nevroză, nu euro-scepticism. Este o euro-supărare. Românii s-au supărat pe UE pentru că nu e o vacă de muls care să se mulgă singură.“ Aşa ziceţi, analizînd rezultatele unui sondaj care arată că românul e, brusc, eurosceptic (aparent). Vă întreb, domnule profesor: cine le-o fi băgat în cap românilor că Europa e asemenea unei vaci de muls? Cine insista musai pe beneficii şi avantaje, şi mai puţin pe rigori, cerinţe, restricţii? Pe mine, cel puţin, nu mă puteţi acuza de complicitate. Avurăm multe polemici amicale încă de pe atunci. V-am avertizat şi pe dumneavoastră, şi pe domnul Scheele, şi pe domnii Orban, Puşcaş sau Idu. V-am spus opinia mea: vă jucaţi cu focul, amanetaţi opinia publică pînă spre vremuri grele. Aţi creat acum şase-şapte ani ideea unui paradis european (iată…) inexistent. Îmi plăcea să invoc încă de pe atunci pericolul dezamăgirii, al orientării electoratului românesc spre partide xenofobe şi populiste, în cazul în care proiectul european va scîrţîi. Văd creşterea (cică, din sondaje) a unui DD sau avîntul discursului nătîng populist al tuturor partidelor mainstream româneşti şi mă întreb de ce un amărît de tecemist ca mine nu a reuşit să convingă sociologi, politicieni sau tehnicieni străluciţi ca domniile voastre. De ce nu aţi strecurat în discurs şi ceva ingrediente de euro-realism (cum le spuneţi azi)?

Nu îmi rămîne decît să vă reamintesc că am să vă înapoiez 10 euro pe care mi i-aţi împrumutat acum vreo şase-şapte ani, pe vremea cînd românul avea încă reduceri pe aeroporturile comunitare, viaţa era mai ieftină, iar viitorul era (sigur) luminos-comun-european.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

Foto: L. Muntean

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.