Demolăm tribunele?

6 mai 2020
Un sport la Răsărit jpeg

Aflăm zilele astea că telespectatorii aduc mai mulţi bani fotbalului decît spectatorii. Demolăm tribunele?

Da, bună idee! Cu ocazia asta dăm o lovitură şi concertelor de pe stadioane. Care se vor mai putea ţine doar în varianta Pink Floyd la Pompeii, cu public exclusiv în partea de jos, în zona de „iarbă” unde orice e permis, orice fum şi orice fumuri. Şi totuşi, am putea lăsa tribunele pentru efectul de ecou al înjurăturilor combatanţilor şi exasperării antrenorilor. Nişte monumente goale, pline de curenţi de aer şi de suflul amintirilor, în vîrful cărora vom instala gargui gata să povestească vizitatorilor despre vremurile în care coruri uriaşe se ridicau dinspre aceste legiuni în ordine de luptă înclinată de sus înspre teren, despre cum lupta se vedea diferit de la ultimul etaj al plebei la cel al bogaţilor de jos ale căror nări fremătau de parfumul transpiraţiei amestecate cu noroi. Am putea pune statui ale Afroditei în zona mediană ca să povestească despre doamnele aranjate dincolo de recunoaştere însoţindu-şi amanţii sau înamanţindu-şi soţii fără să ştie exact, pînă în momentul pătrunderii în încăperile cu cele mai bune mîncăruri de plastic şi cele mai bune băuturi false. Dacă au venit la un Tottenham-Barcelona sau la un Adele vs. Shakira. Am putea juca fotbal electronic, ceea ce şi facem.

Această incursiune în viitor ne dă cele mai trăsnite şi sustenabile idei. Despre cum să îţi suspenzi libertăţile. Despre cît de obedienţi putem fi. Despre cum tînjim după jucărioarele noastre pentru care sîntem gata să spunem „Da, da!” la orice. Despre cum viaţa poate fi înlocuită cu imagini care o imită, sentimente fabricate care le înlocuiesc pe cele reale, spaime care le reproduc pe cele din filme şi, în general, despre cum Orwell şi Huxley pot convieţui foarte bine într-o lume în care coexistă Coreea de Nord şi SUA. Şi despre cum Lana şi Lilly, ex Larry şi Andy, par să fi avut dreptate dincolo de toată dreptatea pe care oricum le-o dădeam.

Fotbalul, această unghie de la degetul mic al umanităţii despre a cărei importanţă afli doar cînd faci buba, merită să-i fie demolate tribunele şi înlocuite cu unele virtuale în care hackeri care ţin lipită pe computer poza printată a lui Neo vor insera bannere interzise. „FIFA = Mafia.” Dar Mafia va fi la ora aia doar o biată mătuşică întoarsă cu curu-n sus la reanimare.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.