În Cavalerii, Aristofan scria despre atributele demagogului – o voce stridentă şi oribilă, un spirit pervers, ticălos şi scandalagiu.

„Şi, oricum, ca neamţ, să vorbeşti de gazare trebuie să ai mult curaj“. (Lia Olguţa Vasilescu – lider PSD, mare admiratoare a domnului Adrian Năstase, 24 august 2018)

„Niciodată poporul nostru nu a atins o treaptă mai josnică, un nivel moral mai degradant decît acum, prin servilismul Guvernului Adrian Năstase, care neagă pagini de glorie din istoria neamului. În comparaţie cu un mit ca mareşalul Antonescu, cel care a luptat pentru ca România să se afle în graniţele ei fireşti, un minoritar cu palat la Cornu, cu turnuleţe, nu poate să se simtă decît frustrat că nimeni nu s-a gîndit să-i ridice şi lui un monument“. (Lia Olguţa Vasilescu – lider PRM, vorbind în Parlament despre eroul naţional Antonescu, cel care „a salvat mii de evrei“, 2002)

Aristotel scrie, în Politica, despre instabilitatea democraţiei şi despre pericolul ca ea să fie distrusă de demagogi. Demagogii sînt, pentru el, cei care, pe rînd, agită şi promit miere şi lapte maselor.

„Ce ar trebui să facem? Să stăm cu mîinile în sîn? Să stau cu mîinile în sîn? Să-i lăsăm să-şi bată joc de ţara asta? Să tremurăm de frica lor? Să ne dăm la o parte şi să vină alţi tehnocraţi? Să nu mai creştem pensii şi salarii?“ (Liviu Dragnea, cel mai puternic om politic din România şi, firesc, unul dintre oamenii cu cele mai bogate rude şi cu cei mai bogaţi prieteni din ţară, 9 iunie 2018, mitingul PSD-ALDE)

Platon descrie clar, în Republica, demagogul – cel care, pentru a-şi atinge scopul de a-i exploata, întîi induce frică în oameni şi apoi se prezintă ca protectorul lor.

„Nu vă faceţi iluzii că unii sînteţi în afara mizei şi nu contaţi. Cu toţii contăm pentru ei. Putem deveni ţinte. Nu trebuie să vă faceţi iluzii că doar cei cu funcţii publice sînt ţinta acestor execuţii. Toţi puteţi deveni ţinte ale acestui sistem odios!“

„Curăţăm ţara de mizeria împrăştiată de aceşti şobolani! Noi luptăm pentru libertate şi democraţie. Ei, pentru a ascunde nelegiuirile, furturile şi abuzurile… România s-a trezit!“ (Liviu Dragnea – cel vînat de patru asasini şi de „şasă cai frumoşi“)

Politica este despre putere şi interes, scria Pareto, domnul făcut celebru de doctoratul Olguţei. Pareto credea că elitele promit că le pasă de cei săraci şi vulnerabili şi fac tot ce pot să se îmbogăţească, şi dădea ca exemplu teocraţia din Roma, care se potriveşte ca nuca în perete cu învăţămintele lui Iisus.

„Dreptul şi votul românilor este sfînt! Nu mai putem accepta ca altcineva cu «geacă roşie» participînd la mitinguri ilegale să confişte votul românilor. Noi respectăm şi nu încălcăm legea. Această Piaţă a Victoriei trebuie să fie a tuturor românilor, nu mai trebuie să fie confiscată de oameni plătiţi şi interese contrare ţării noastre“. (Gabriela Firea, „primarul general al României“, 9 iunie 2018, mitingul PSD-ALDE)

Preşedintele a primit cu peste 3.000.000 de voturi mai mult decît PSD. Gabriela Firea a fost plătită de Dan Voiculescu – probabil cel mai toxic turnător securist şi hoţ român. Este şi ea incredibil de bogată.

Dicţionarul Webster defineşte demagogul ca fiind „un lider politic care încearcă să cîştige sprijin public minţind şi făcînd promisiuni false“. Demagogul foloseşte argumente bazate pe emoţie şi nu pe logică.

„Acum cîteva zile, băiatul meu mijlociu, Mihai, m-a întrebat de ce organizăm acest miting… Mihai dragă, facem acest miting pentru ca atunci cînd o să ajungi de vîrsta noastră să poţi face mitinguri pentru libertate.“ „Securitatea atît de temută nu a murit, ci doar s-a transformat. Vrea să fie la fel de perfidă şi la putere. Nu mai are în spate tancurile sovietice, dar vrea să fie pas cu pas. Din 2008 pînă azi, mii de români au căzut nevinovaţi victime ale noii Securităţi. Mă angajez să lupt pînă cînd dreptatea, demnitatea şi libertatea vor învinge definitiv!“ (Călin Popescu Tăriceanu, 9 iunie 2018, mitingul PSD-ALDE)

Tăriceanu este al doilea cel mai important om în stat, fost prim-ministru, fiul unui colaborator al Securităţii, şeful unui partid plin de foşti securişti (Teodor Meleşcanu este vicepreşedinte), unul dintre cei mai bogaţi oameni din România, politician din 1990.

„Demagogul este cel care predică doctrine despre care ştie că nu sînt adevărate, celor pe care îi ştie că sînt idioţi.“ (H.L. Mencken)

Foto: Cosmin Bumbuţ