Cum apărăm democrația

Publicat în Dilema Veche nr. 860 din 1 - 7 octombrie 2020
Bătălia cu giganții jpeg

Anul trecut, cu puțin timp înaintea alegerilor europarlamentare, Emmanuel Macron a vrut să dea un nou impuls construcției europene. În scrisoarea deschisă adresată cetățenilor europeni, publicată simultan de mai multe ziare de mare circulație, președintele Franței propunea, printre altele, înființarea unei Agenții Europene pentru Apărarea Democrațiilor, o instituție care să furnizeze statelor membre expertiză pentru a proteja procesul electoral împotriva atacurilor cibernetice şi a manipulărilor. Contextul politic e, într-adevăr, complicat. Mișcări naționaliste, suveraniste și eurosceptice par să capete amploare chiar și în zone de relativă bunăstare – adică acolo unde construcția europeană părea solidă. Și sînt semne că puteri străine de Europa – Rusia, în particular – profită de destabilizarea politică și chiar încearcă să destabilizeze inclusiv prin manipularea procesului electoral. A pățit-o chiar Emmanuel Macron: echipa sa de campanie a fost vizată de un atac cibernetic în timpul alegerilor prezidențiale din 2017. În urma unei anchete s-a stabilit că la originea atacului s-ar fi aflat serviciile de informații militare ale Rusiei.

La nivelul Uniunii Europene există unități de pază a frontierelor (Frontex) și forțe de protecție civilă (RescEU). De ce n-ar exista și paznici ai urnelor – adică ai democrației? Pentru că exact acesta e sensul pe care îl atribuie Emmanuel Macron instituției pe care e pe cale s-o nășească: apărînd Europa de ingerințe externe în cadrul alegerilor, apărăm democrația și suveranitatea statelor.

Macron și-a reiterat propunerea la începutul acestei săptămîni, fiind în vizită la Vilnius. Împreună cu președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, și cu prim-ministrul leton Arturs Krisjanis Karins, au făcut publică o declarație comună privind protecția democrațiilor europene împotriva campaniilor de dezinformare și manipulare. În declarația comună, cele trei state își exprimă dorința de a depăși stadiul unui simplu cod de bune practici în tratarea atacurilor cibernetice și a dezinformării. Documentul indică trei căi, trei piste de acțiune.

E vorba, în primul rînd, de securitatea proceselor electorale. Asta presupune constituirea unei „rezerve de experți naționali” disponibilă pentru fiecare stat membru. Acești experți ar urma să supravegheze organizarea alegerilor încă dinaintea scrutinului, oferind sfaturi practice, ar putea observa procesul electoral și transmite apoi observații concrete.

A doua pistă e „consolidarea capacității de reziliență europeană la dezinformare”: „UE trebuie să stabilească un cadru de reglementare care să ofere standarde și obligații comune platformelor online”, se arată în declarație. Concret, asta înseamnă stabilirea unor standarde unice valabile la nivel european în ceea ce privește transparența pe platformele de informație și socializare. Inclusiv – și aici prevăd dificultatea unor eventuale negocieri – schimbul de date relevante cu cercetători independenți și „fact-checkers”. Pentru că diferența între dejucarea unei manipulări și cenzură e, uneori, greu de stabilit. Ca să nu mai vorbim de faptul că un asemenea demers ar presupune cooperarea voluntară a marilor companii. O să vrea Google, Twitter, Facebook etc. să ofere acces la datele utilizatorilor unei instituții europene? Mark Zuckerberg, cel puțin, pare preocupat de răspunderea pe care o are, direct sau indirect, Facebook în răspîndirea știrilor false și a creat deja în interiorul companiei divizii specializate pentru a combate acest fenomen. Dar e deschis și la o cooperare mai largă, cu o instituție specializată?

În fine, a treia cale indicată de declarația comună se referă la finanțarea partidelor europene. Obiectivul: corectarea „lacunelor” din reglementările naționale privind finanțarea indirectă, care permit ca donatori străini să influențeze viața partizană din Europa.

● La ora la care scriu aceste rînduri sîntem la două zile după alegerile locale. Există dubii serioase în legătură cu procesul de numărare a voturilor pentru primarul sectorului 1, ba chiar suspiciuni de fraudă. Pînă cînd nu va exista o anchetă amănunțită care să lămurească aspectele tulburi legate de redactarea proceselor-verbale și de introducerea datelor în calculator nu vom fi niciodată siguri de rezultatul acestor alegeri. Chiar dacă alegerile au fost libere și corecte, pățanii precum aceasta de la sectorul 1 pot stîrni scepticism și, pînă la urmă, lehamite de alegeri. Poate că inițiativa lui Emmanuel Macron are bătaie prea lungă, poate că instituția pe care vrea s-o clădească vizează chestiuni prea abstracte. N-ar fi util să lămurim mai întîi cum ar trebui să fie numărate corect voturile?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Calculele Coaliției. Independentul Cătălin Cîrstoiu la Capitală, împărțire politică la sectoare
Lunga căutare a Coaliției pentru un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan a luat sfârșit. Iar până la urmă, PSD și PNL par să se fi oprit la un independent, medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit în rândul Puterii pentru intrarea în cursa pentru Capitală.
image
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
O veste-șoc a lovit-o pe jucătoarea din Belarus, chiar înainte de debutul în turneul de la Miami.
image
Româncă obligată de justiție să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie
Curtea de Apel București a hotărât ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.