Covizi

Publicat în Dilema Veche nr. 853 din 13 - 19 august 2020
„Cu bule“ jpeg

Una dintre cele mai frapante noutăți lexicale ale registrului colocvial din ultimele luni este substantivul masculin covid, cu pluralul covizi. Procesul de răspîndire a formei și de modificare a sensurilor sale a fost rapid și internațional. Denumirea atribuită oficial bolii provocate de noul coronavirus – COVID-19, prescurtare din formula în engleză coronavirus disease 2019 (scrierea integrală cu majuscule datorîndu-se tocmai statutului de acronim) – a apărut la începutul anului 2020 și a fost imediat răspîndită prin mass-media din lumea întreagă. În română (ca și în alte limbi), pe măsură ce intra în uzul curent, cuvîntul a început să fie scris doar cu inițială majusculă („bolnavi sau suspecți de infectare cu Covid-19”) și chiar (odată cu schimbările de sens) a fost tratat ca un substantiv comun, scris integral cu minuscule. Un prim transfer semantic s-a petrecut de la denumirea bolii la cea a virusului (acesta din urmă avînd mai multe nume științifice, între care acronimul de sursă engleză SARS-CoV-2). Pluralul covizi a fost folosit ca denumire glumeață a coronavirusului, asociindu-se în exemplul următor unei personificări și unui calambur: „Mai e o speranță: stafilococii, klebsiella, piocianicul și alți băștinași ai spitalelor românești să sară la veneticii covizi, năvălitori pe moșiile și pacienții lor” (Cristian Tudor Popescu, Nu cîinii umblă cu covizi în coadă, republica.ro).

Mai frecventă și chiar mai spectaculoasă este trecerea de la denumirea bolii la sensul „persoană infectată cu coronavirusul”, „bolnav de Covid”: „Vînătoarea de «covizi». Românii infectaţi cu SARS-CoV-2 şi externaţi la cerere, căutaţi de autorităţi pe baza noii legi a carantinării” (adevarul.ro); „Născută printre «covizi»! Viața își urmează cursul!” (vremeanoua.ro); „Cine e de vină pentru «covizii» liberi? Previzibilul vid al liberării” (sportmedia.ro); „Restaurantul a fost amendat după ce a ţinut o cununie şi un botez care s-au lăsat cu... «covizi»” (ebihoreanul.ro). Forma colocvială a fost răspîndită de presă, caracterul de inovație fiindu-i în general marcat de punerea între ghilimele. Relatările unor dialoguri și comentariile online arată că nu este vorba doar de o inovație jurnalistică, ci de un cuvînt intrat în uzul larg: „Toată lumea urla la jucători că sînt COVIZI, că sînt focar!” (sport.ro). Evoluții similare se pot găsi și în alte limbi, de exemplu în italiană sau franceză, unde cuvîntul este folosit fără mărci de flexiune, obligatorii însă în română: „i Covid erano 30” (radiolombardia.it); «25% des lits intensifs pour les Covid» (lacapitale.be). De la covizi se formează și antonime ad-hoc, precum non-covizi, indicîndu-i pe cei care nu sînt bolnavi: „non-covizii, reprimiți în spitale” (inpolitics.ro), sau mai ambiguul anti-covizi, care se poate referi la ipostaze diferite (de la medicii care luptă contra bolii la negaționiști).

Atît procedeul semantic (transferul metonimic de la numele bolii la numele persoanei bolnave), cît și regularizarea morfologică (alternanța fonetică normală, ca în guvid-guvizi, livid-livizi) presupun familiaritatea cu situația și cu termenul și o anume nonșalanță în integrarea lui în limbă – în opoziție cu păstrarea nealterată a unei denumiri științifice. Mecanismul metonimic – ilustrînd tendința economiei de limbaj, înlocuirea unei perifraze printr-o formă unică, mai scurtă – este specific românei actuale și are destule precedente. Cu două decenii în urmă, observasem rapiditatea cu care s-au fixat în limbă și au fost acceptate de dicționare alte substantive masculine, cu formele specifice de plural: salvamari și aurolaci. În ambele cazuri, s-a produs un transfer metonimic: de la denumirea (fără formă de plural) a instituției (Salvamar) la cea a angajaților, respectiv (cu ulterioare extinderi semantice) de la denumirea unui produs (Aurolac) la cea a consumatorilor. Alte inovații similare s-au dovedit efemere, și-au păstrat caracterul accidental sau au avut doar o circulație limitată: despre caritași (participanți – în general păcăliți – la jocul piramidal Caritas, de la începutul anilor ʼ90) nu prea se mai vorbește; foarte rar apare forma salvamonţi („au fost salvați de salvamonți”, b1.ro); mai multe atestări (dar nu și șansa de intrare în dicționare) are forma divertiși (denumindu-i pe foștii membri ai trupei Divertis).

E caracteristic pentru colocvialisme să introducă note ironice și umoristice chiar în desemnarea unor situații grave. Expresivitatea pluralului covizi e o surpriză pur lingvistică, neasociată cu o atitudine de susținere sau contestare a normelor sanitare. Presupune o lipsă de seriozitate care poate fi și o formă a hazului de necaz.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.