Se făcură zece ani de cînd intrarăm în UE și e momentul clasamentelor. Carevasăzică, privind din elicopter situațiunea, cred că lucrurile stau cam așa: față de 2007, România arată mai bine, iar Uniunea arată mai rău. Cît privește starea Europei, nu cred că mă va combate cineva. Cunosc însă destui lideri naturali de opinie, de tipul taximetriștilor vorbăreți, care vor fi în profund dezacord cu ideea că aderarea ne-a adus vreun bine. Încerc să îi conving. Iată, așadar, topul domeniilor pentru care aderarea ne-a făcut mult mai mult bine decît rău.

Pe locul întîi aș pune, fără multe dubii, Fermierul. Știu. Legendele urbane vorbesc despre cîmpuri lăsate pîrloagă, despre pogonul arat cu plugul tras de boi și despre importurile îngrozitoare de mîncare la care este supusă țărișoara. La prima vedere, statisticile le dau dreptate. Într-adevăr, numărul de proprietari de pămînt este foarte mare, iar ferma medie este mult prea mică pentru a fi competitivă. Da, la raftul supermarket-urilor am găsit pînă și… corcodușe de import. E drept, nu le cumpără nimeni, dar asta e altă poveste. Revenim la statistici. Acum puțină vreme, un prieten care importă și vinde utilaje agricole îmi spunea că ei acordă credit furnizor și alte facilități doar fermierilor care lucrează mai mult de 500 de hectare. Asta ar fi limita inferioară a unei exploatații relativ sigure și viabile economic, în viziunea lor. Am făcut, așadar, un exercițiu statistic. Am scos din socoteală exploatațiile sub 500 de hectare. Am refăcut calculele. Ce să vezi? Brusc, motorizarea la hectar era cam la nivelul Franței, peste cel al Austriei. Tot într-o joacă de-a cifrele, am aflat că aproape toată mîncarea pe care o găsim la raft în magazin vine de la (cam) 14 mari latifundiari. Tot ceea ce statistic încurcă agricultura românească (celebrul pogon lucrat cu plugul tras de boi) nu este, defel, relevant economic și nu face decît să asigure hrana de zi cu zi a proprietarilor. Ajută politicile comune mai degrabă pe latifundiari sau pe cei cu mai puțin pămînt? Aș zice că grija Europei (confirmată printr-o amicală polemică purtată cu fostul comisar pentru Agricultură Dacian Cioloș) este mai degrabă faimoasa fermă de vreo 20 de hectare, aptă să producă bio, eco, tradițional. Latifundiarii se pot descurca și singuri. Ajută acest tip de politică agricultura românească, bazată mai degrabă pe exploatațiile mari? Multa vreme am tot zis că nu. În ultima vreme am început să văd cum se dezvoltă piața micilor producători și îmi place, tind să-mi schimb opinia. Oricum, nu voi fi pe deplin convins pînă nu voi vedea asociații de fermieri cel puțin la fel de puternice ca în Franța (țara pe care am depășit-o în statistici la ultima recoltă de porumb).

Pe locul doi nu-i puteam plasa decît pe magistrații din România. Faimosul mecanism de cooperare și verificare a creat efecte de tot felul. A creat-o pe Laura Codruța Kövesi, precum și puternicul său DNA, faimos în toată Europa, motiv de invidie din partea unor țări ca Bulgaria sau Italia. Dintr-una într-alta, însă, MCV-ul și campania anticorupție au produs și daune. Au reapărut glumele cu ascultatul telefonului, bună parte a funcționărimii publice s-a gripat, iar confuzia teribilă dintre legitimul lobby și demonizatul trafic de influență a dus la situații, de multe ori, aberante. Probabil că justiția din România va trece de perioada exagerării și va face tranziția spre o abordare mai calmă. Cu bune și cu rele, campania asta anticorupție este un rezultat al aderării, fără nici o îndoială.

Pe ultimul loc al podiumului aș plasa Consumatorul. Avem o instituție relativ discretă, apărută puțin înainte de 2007 și care a crescut ca Făt-Frumos, aș zice: Consiliul Concurenței. Construcția sa a fost un rezultat direct al negocierilor de aderare. Pot numi chiar comisarul european care, prin presiuni și consultanță, a grăbit lucrurile: doamna Neelie Kroes, comisar de specialitate, pe vremea comisiei Barroso I. Într-un timp relativ scurt, a crescut, s-a consolidat și s-a profesionalizat. Sînt merituoși ocupanți ai locului trei.

Azi s-au dat medaliile. Săptămîna viitoare voi înșira mențiuni și diplome de participare.