Cît sînt de (ne)pregătiţi sportivii noştri pentru anul olimpic 2020?

Publicat în Dilema Veche nr. 829 din 9 - 15 ianuarie 2020
Un sport la Răsărit jpeg

Într-atît încît atunci cînd şeful olimpismului românesc, Mihai Covaliu, a anunţat că visează la 6-8 medalii, unul dintre predecesori i-a transmis public că s-ar putea să se întoarcă de la Tokyo cu mîinile virgine. Ori poate doar cu o sabie de samurai ca amintire, pe care eventual să o şi folosească în sensul tradiţional de după pierderea unei bătălii. Şi cînd prevestitorul acestui gen de apocalipsă e Ion Ţiriac te poţi gîndi că nu vorbeşte în dodii, că tot el a prevestit starea de dezagregare a sportului nostru încă de acum douăzeci de ani. Un sport care, faţă de cele care se respectă, e ca împachetatul de acadele la colţul străzii comparat cu industria de dulciuri elveţiană.

De la sistemul de stors de medalii socialist dus la extrem am căzut la stadiul producţiei de atelier a capitalismului de tejghea, unde fiecare face ce poate, după cît îl duc puterile şi banii părinţilor. Ca atunci cînd mergeam la Jocurile Olimpice fix în spiritul celor spuse de baronul de Coubertin, ca să fie drumul cu oameni. Ultima oară cînd România n-a apucat nici un aur a fost la Berlin. Pe atunci stadionul îl saluta pe cel care declara Jocurile deschise cu mîna dreaptă întinsă oblic spre înainte. Deci ne pregătim să facem istorie în regim de isterie. Să vedeţi scandalul şi ruşinea care ne vor cuprinde! Noroc că n-o să ne ţină mult. O să ne întoarcem la ale noastre, adică la fiecare pentru el, la emigrări, la parcat pe locurile persoanelor cu dizabilităţi, la aruncat chiştoacele-n drum şi la înlocuirea orelor de educaţie fizică şi sport cu cele de mate, chimie sau fizică. Şi la scutiri. Inclusiv de la a vedea dezastrul pe care îl lăsăm în jurul nostru.

Jocurile Olimpice vor fi încă un termometru înfipt în fundul naţiunii noastre pentru a vedea dacă avem temperatură. Şi dacă avem, ce? O să mergem la spital? O să chemăm ambulanţa? O să sunăm, Doamne fereşte, la 112?! Nu mai bine stăm cu băţul bine vîrît acolo unde e şi ne prefacem că ne e bine? Păi, nu la asta am fost cel mai bine antrenaţi în ultimii 42 + 30 de ani?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.