Ce nu ştim despre "trocul politic"

Publicat în Dilema Veche nr. 478 din 11-17 aprilie 2013
Bruxelles ul sună trezirea pentru feudalii de la Bucureşti jpeg

Aproape toată lumea pare a avea de cîştigat de pe urma înţelegerii politice de săptămîna trecută. Dar nu ştim un lucru esenţial: dacă actorii politici chiar o vor respecta. Sau, mai bine zis, cît va dura pînă să fie istorie.

Altfel, plusurile sînt evidente. Preşedintele Traian Băsescu îşi securizează mandatul în perspectiva unei noi suspendări şi capătă un interval de linişte pentru a se ocupa de noua sa jucărie politică, numită Mişcarea Populară. Un război politic lung şi surd, purtat pe frontul justiţiei, i-ar fi răpit multă energie. Şi, în plus, ar fi putut ridica, în timp, semne de întrebare chiar din partea prietenilor europeni ai preşedintelui.

Le-ar fi venit greu să înţeleagă de ce, după pierderea sprijinului popular, consfinţită prin dezastrul electoral din 2012, preşedintele român nu dă, totuşi, un semn de deschidere. Dovadă că înţelegerea de la Bucureşti n-a fost deloc rău primită de partenerii occidentali: tăcere dinspre Bruxelles, aprecieri dinspre Londra şi Washington. Gestul de deschidere al preşedintelui către adversarii săi era, aşadar, aşteptat.

Cîştigă şi premierul Victor Ponta, interesat în mod deosebit să-şi îmbunătăţească statutul european, după ce evenimentele din vara anului trecut l-au făcut prea puţin frecventabil. De atunci, a preluat controlul în plan intern. El ar putea supravieţui la conducerea guvernului chiar în eventualitatea puţin probabilă a ruperii USL – în definitiv, UDMR şi chiar PDL n-ar zice nu dacă ar fi chemate să se sacrifice pentru ţară. Dar Victor Ponta are nevoie de un viitor european. În primul rînd, pentru că fără o relaţie de încredere cu partenerii europeni, guvernarea nu poate ajunge nicăieri. În al doilea rînd, pentru că Victor Ponta trebuie să se gîndească la viitor. Este un politician tînăr, iar mandatul de premier nu durează o veşnicie.

După un mandat la conducerea guvernului, ajungi în opoziţie. Acesta-i obiceiul pămîntului. Victor Ponta o ştie, cu siguranţă. Nu pare omul care să-şi facă iluzii. Şi atunci, un rol de vizibilitate în familia social-democrată europeană îl poate menţine în joc, pînă la un nou asalt electoral.

Odată cu „trocul politic“, Victor Ponta şterge, în bună măsură, imaginea puştiului teribil şi necontrolabil, dobîndită în vara anului trecut. Mai are multe de demonstrat pentru a-şi defini un adevărat profil european, dar înţelegerea de săptămîna trecută este, pentru el, un pas în direcţia bună. Pactul i-a servit, paradoxal, şi nemulţumitului gălăgios, Crin Antonescu. Pur şi simplu, l-a ajutat să iasă dintr-un con de umbră. A fost ocazia – ce nu trebuia ratată – de a juca mai apăsat cartea intransigentului, a politicianului care nu acceptă compromisul, care merge pînă la capăt.

Dacă PSD va ajunge, pînă la urmă, să-şi promoveze un candidat la prezidenţiale – lucru de care Crin Antonescu se teme, şi nu fără justificare – atunci, liderul liberal are arma cu care să contraatace. Candidatul pesedist – fie el cu susţinerea manifestă a partidului sau doar tacită – va fi catalogat drept nimic altceva decît „omul din umbră al lui Băsescu“. Desigur, orice compromis are şi victimele sale colaterale, iar acestea sînt, pe de o parte, grupul din jurul lui Dan Voiculescu, iar de cealaltă, Daniel Morar şi suporterii ireductibili ai preşedintelui, din media şi din cîteva ONG-uri.

Dar dacă înţelegerea serveşte principalilor lideri politici, serveşte ea şi României? Să mai aşteptăm. Ar trebui să vedem un viitor raport MCV pozitiv sau, în orice caz, cu mult mai bun decît ultimul. Şi ar mai trebui să vedem o deblocare accelerată rapidă a programelor operaţionale. Să nu fim naivi. În aceste dosare, dincolo de aspectele tehnice, se află o importantă doză de politică.

Şi ar mai fi o întrebare: este această înţelegere durabilă? Mai bine nu am paria pe asta. Sîntem, pînă la urmă, ţara mămăligii pripite şi a construcţiilor provizorii. Pe la noi, multe înţelegeri nu ţin nici măcar pînă să se usuce cerneala cu care au fost scrise.

Nu se ştie dacă premierul Ponta va putea, pînă la urmă, să reziste presiunii mediatice dinspre grupul lui Dan Voiculescu. Nu va căuta premierul să închidă frontul cu Antenele, mai ales dacă guverarea va merge prost?

La fel, preşedintele Băsescu s-ar putea întoarce foarte repede către aliaţii săi dezamăgiţi – şi nevoile Mişcării Populare pot să i-o ceară mai repede decît ne închipuim.

Ceea ce pare – şi chiar este – un frumos exemplu de pragmatism politic se poate spulbera foarte repede, într-o ţară care nu încetează să ne surprindă, chiar şi pe cei care pretindem că o cunoaştem într-o oarecare măsură.

Ovidiu Nahoi este realizator de emisiuni la Money.ro.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.