„Că valoarea se cunoaşteee...“

Publicat în Dilema Veche nr. 656 din 15-21 septembrie 2016
Nevoia de Securitate jpeg

Așa suna versul dinaintea refrenului. Refrenul cîntecului de la nunta țigănească din cartier, de săptămîna trecută, dintr-o joi. Cîntec care își caută disperat rimele. Pe care rimă o așteptam, că simțeam că vine refrenul. Mă gîndeam care o fi rima la „cunoaște“. „Broaște“? A venit refrenul. Carevasăzică, după „Că valoarea se cunoașteee…“, refrenul a fost „Se!… Se!… Se!… Se!…“ Am crezut că mor de rîs. Asta m-a ajutat să trec mai ușor peste necazul celor cinșpe mii de catralioane de wați ai boxelor care se auzeau tocmai din Moșilor (eu stau pe Călărașilor). „Că valoarea se cunoașteee! Se!… Se!… Se!… Se!…“ În fața curții a fost parcată super-limuzina de enșpe metri lungime, iar mirele a fost salutat în dedicații ca fiind cel mai șucar și cel mai frumos ginerică din istorie. Așa se face! Se arată mușchii cum prinzi prilejul. Că-i nuntă sau divorț, mai puțin contează.

La Bruxelles, mușchii se arată cam la fel. Se decid care sînt reponsabilii cu negocierea ieșirii englejilor din Uniune. Cele mai țanțoșe instituții au fost Comisia și Parlamentul. Consiliul a fost mai reținut și a nominalizat un diplomat belgian ceva mai discret, Didier Seeuws pe numele lui. Un tip molcom, mai puțin cunoscut presei, dar cu multă experiență în euro-bătălii. A fost șef-adjunct al Reprezentanței Belgiei pe lîngă UE în timpul președinției rotative a țării sale, a lucrat apoi în cancelaria lui Von Rompuy. A fost inclusiv purtător de cuvînt al lui Guy Verhofstadt pe vremea cînd acesta era premierul Belgiei. Care fost prim mi­nistru este acum delegat de către Parlamentul European pentru a-l reprezenta în viitoarele negocieri de ieșire a Marii Britanii din Uniune. Nominalizarea a stîrnit indignare peste Canal. Verhofstadt este un euro-federalist hotărît, un dur în tot ceea ce privește viitorul integraționist al Uniunii. Este un bun vorbitor și a fost de multe ori partener de dueluri într-ale oratoriei cu faimosul Nigel Farage care, la auzul veștii, a mimat bucuria. „E bine! Cu federalistul ăla la negocieri, se va forța ieșirea noastră și mai repede decît era programat!“ (citat din memorie, nu mot-à-mot). Reacția celorlalți europarlamentari britanici a fost la fel de critică. Ei au reproșat în primul rînd totala lipsă de transparență a deciziei. „Este lipsă de respect pentru cei 747 de aleși ai cetățenilor din Europa. Nu se poate să alegi reprezentantul Parlamentului într-o ședință închisă, unde numai președintele și cîțiva inițiați au avut acces.“ Apă de ploaie față de reacția primită de delegatul Comisiei, francezul Michel Barnier. La Londra, această nominalizare a fost privită ca o declarație de război, nu altceva! Celebra presă britanică, dornică mereu de senzații tari, și-a blocat tastatura pe capslock și a titrat: „Cel mai PERICULOS om de Bruxelles“ și „Un FEDERALIST francez va negocia Brexitul din partea lui Juncker!“ Remarcați, totuși, amabilitatea: cuvîntul francez nu a beneficiat de majuscule. A fi federalist pare mai scandalos decît a fi francez, în ochii confraților de peste Canal. Barnier a fost de două ori comisar european și, de fiecare dată, le-a făcut zile fripte colegilor britanici, în cursul unor negocieri dure privind piața financiară unică (domeniu cvasitabu pentru orice englez care știe unde este City-ul pe propria hartă intimă).

Gurile rele spun că nominalizarea sa a fost opera atotputernicului Martin Selmayr (chief of ­staff la Juncker), ca răspuns agresiv la decizia molcomă a Consiliului, cu necunoscutul Seeuws. Prea cuminte mutare, a zis el. Ne trebuie ceva în forță. Și l-au ales pe Barnier, pentru a-i enerva pe englezi cît mai tare, în ciuda declarațiilor recent-împăciuitoriste ale francezului: „UE și Marea Britanie au de cooperat pe termen lung pentru a asigura stabilitatea continentului“.

Eu atît înțeleg din toate astea: în materie de marcare macho a teritoriului, între Place Schuman și Calea Călăraşilor, instinctele nu se manifestă tocmai diferit. „Europa se cunoașteee! Se!… Se!… Se!… Se!…“ Că-i nuntă sau divorț, mai puțin contează. 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.