Bernie și mănușile lui

Publicat în Dilema Veche nr. 883 din 11 - 17 martie 2021
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

A devenit un soi de imagine a epocii. Mult dincolo de ceea ce numim „o memă”. Ce este o memă? Dexonline conține, deocamdată, o singură definiție: „mémă, meme s. f. Idee sau tipar comportamental care se răspîndește prin imitație în cadrul unui grup social. O idee, de obicei hazlie, materializată într-o imagine, un clip sau un text, care se răspîndește prin intermediul Internetului. Din engl. meme”. Cu alte cuvinte, un element tipic din arhitectura globalizării.

Mema „Bernie și mănușile lui” s-a născut la ceremonia de inaugurare a președintelui Biden, eveniment care s-a desfășurat în condiții cu totul speciale. Fără zecile de mii de spectatori de la inaugurările obișnuite, cu prezența strict limitată numeric a unui public purtător de măști, cu dezinfectarea microfonului după fiecare vorbitor, dar cu aceeași paradă a starurilor din industria de spectacol, obișnuită la toate ocaziile de acest fel. De data asta s-au urcat pe scenă Lady Gaga, Jennifer Lopez, Bruce Springsteen, Jon Bon Jovi, Eva Longoria, Tom Hanks, Garth Brooks, piese importante din artileria grea a artiștilor care-i susțin pe democrați. Dar vedeta absolută a zilei a devenit un domn care stătea cuminte în tribuna oficialităților, nebăgat în seamă de nimeni. Purta mască de protecție cît se poate de corect (totuși, trasă un pic cîș, spre stînga), era înfofolit într-o haină groasă, de iarnă, și avea niște splendide mănuși cu un deget, tricotate de o profesoară din statul pe care îl reprezintă în Congres. Era domnul Bernie Sanders, senatorul de Vermont.

Brendan Smialowski, un fotojurnalist care lucrează pentru France-Presse, este autorul fotografiei transformate imediat în ditamai mema. Din clipa în care a fost publicată, imaginea a fost „lipită” în toate contextele posibile, de la „Cina cea de taină” pînă la imaginile de la prima aselenizare. A pătruns, prin simpla ei existență, în capilarele artei contemporane, devenind o definiție a ceea ce numim astăzi, atît de tragi-comic în contextul pe care îl trăim, „viral/viralizare”. Un senior cunoscut ca „un tip cool” (dar și ca un „pericol comunist” pentru unii dintre republicani și susținătorii lor) asistă indiferent, poate mai degrabă ușor agasat, înfofolit în haine de iarnă, la ceremonia de inaugurare a celui de-al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Nu-i pasă de eticheta vestimentară a evenimentului. La momentul cu pricina era foarte frig. Ei bine, omul s-a-mbrăcat exact așa cum știe cineva crescut în zone în care există iarnă adevărată că trebuie să te echipezi dacă stai în frig. Senatorului de Vermont probabil că nici nu i-a trecut prin minte să poarte un paltonaș la modă, care să-i exprime statutul de membru al Congresului, și să se înscrie în datele simbolice ale anvergurii evenimentului. El și-a luat o haină groasă, cu puf, și și-a protejat mîinile cu niște imense mănuși tricotate, care mai au și-un joc de modele decorative vizibile din avion.

În toată harababura aia, marcată de pandemie, desfășurarea Gărzii Naționale păzind clădirea Capitoliului (deunăzi luat cu asalt), amenințările serioase ale grupurilor radicale care-l susțin pe Donald Trump, totul pe fondul unei situații internaționale extrem de complicate, ei bine, într-un asemenea context, senatorul Bernie Sanders pare picat acolo din altă lume. Singurul care-l bagă-n seamă e Brendan Smialowski, jurnalist cu experiență și cu fler de meseriaș, format în ani buni petrecuți la Washington. Cu toate astea, Smialowski nu e deloc fericit că a dat lovitura cu fotografia asta. El amintește cu amărăciune alte imagini ale sale, mult mai izbutite. Unele dintre ele deținînd tot arsenalul de elemente care pot transforma o fotografie într-o imagine iconică, un succes recunoscut în lume, dar și în branșă. Genul acela de fotografie spectaculoasă pe care tu, cel din public, o ții minte. Iar colegii de breaslă ai fotografului se prăbușesc de admirație și invidie la adresa compoziției, a încadraturii, a surprinderii tuturor nespuselor care fac o fotografie să devină „o lucrare”. Aici nu e cazul de așa ceva. Nu e o imagine în care să colcăie virtuozități tehnice sau finețuri estetice. E „o chestie de conținut”. Lucru cu care unii dintre meseriașii școliți în moda veche nu sînt din cale-afară de mulțumiți, pentru că nu de aia au făcut ani de școală și de ucenicie. Dar, vorba lui Smialowski, „bună și-asta”, cîtă vreme a făcut o asemenea carieră.

Însă amestecul de context social, cultural, politic, deopotrivă cu metafora izvorîtă din această fotografie dau un rezultat care spune enorm despre ființe particulare, grupuri, comunități și, nu în ultimul rînd, despre omenire. Profesoara care a tricotat mănușile dăruite senatorului Sanders a mai făcut vreo trei perechi în afară de cele pe care le avea deja și le-a vîndut la licitații, cu sume cuprinse între 2.500-5.000 de dolari perechea. Toți banii au fost donați unor organizații caritabile. Anul acesta, la sfîrșit de ianuarie, profesoara a anunțat că a făcut o înțelegere cu o fabrică. „Mănușile Bernie” trec la producția mare și vor putea ajunge în toată lumea. O parte din cîștiguri va fi rezervată, din nou, organizațiilor caritabile. Restul, firesc, e profit. Cum să ratezi o asemenea ocazie? Iar imaginea în sine vorbește din ce în ce mai limpede despre un senior cu păr alb (care poate fi oricine) aflat în mijlocul unui spectacol imens. O desfășurare nemaivăzută de lucruri bune și rele, cu toate nuanțele intermediare, cu simulare, ticăloșie, generozitate, naivitate, cruzime, manipulare, dezvrăjire, credință, speranță, minciună, adevăr, hidoșenie, frumusețe, tot ce poate scoate la iveală specia noastră. Un om cu părul alb, indiferent la eticheta spectacolului în desfășurare, privind absent spre măreția și deșertăciunea reprezentației. Dar învățat de vremurile pe care le-a trăit că, dacă se-anunță frig, lași conveniențele și te-mbraci gros.

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.