Bernie Sanders şi creşterea socialismului în America

Publicat în Dilema Veche nr. 631 din 24-30 martie 2016
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

Dacă lucrurile arată tot mai neclar și mai comic în Partidul Republican (caz unic – întregul partid pare că nu știe cum să scape de candidatul care cîștigă alegerile primare una după alta!), în Partidul Democrat apele se lipezesc. Pe zi ce trece, Hillary Clinton se apropie tot mai mult de nominalizarea partidului pentru alegerile prezidențiale. Totuși, nu a fost o victorie lipsită de emoții pentru soția celui ce a fost cel de-al 42-lea președinte al Statelor Unite. În primele alegeri primare, vă reamintesc, Bernie Sanders a repurtat victorii importante în fața redutabilei doamne Clinton, iar mușcăturile lui de campanie au lăsat urme pe imaginea dnei Clinton, vizibile nu doar pentru marea masă de nehotărîți, ci chiar și pentru bazinul consolidat de votanți al Partidului Democrat. Chiar dacă va fi învins în cursa internă pentru nominalizare, Bernie Sanders nu trebuie, de-acum, trecut cu vederea. Nu neapărat pentru că ar mai putea avea vreun viitor politic în succesiunea constituțională a mandatelor prezidențiale americane (Sanders are acum 75 de ani – e greu de crezut că va mai încerca și peste patru ani să obțină nominalizarea), ci pentru ideile sale. ­Căci succesul lui, cît a fost, și nu a fost neglijabil, s-a datorat ideilor sale, care sînt, tot mai mult, ideile tot mai multor americani. Ei bine, de asta merită să ne apropiem mai atent de Sanders și să încercăm să-i înțelegem succesul. Reușitele lui, mai ales în fața publicului tînăr și foarte tînăr, indică o mutație semnificativă în mentalul american. Un trend, dacă vreți, care va duce nu peste multă vreme la o schimbare radicală a societății americane.

Deși profund ideologizat încă din fragedă tinerețe, adept militant al multor cauze politice fierbinți de-a lungul deceniilor, Sanders s-a ținut departe de partide. Din 2007 pînă azi, el este senator al statului Vermont. Din 1991 pînă în 2007 a fost congresman al aceluiași stat. Din 1981 pînă în 1989 a fost primar al orașului Burlington din Vermont, o localitate care, deși nu e deloc mare (în anii 1980 aveam cam 38.000 de locuitori), este, totuși, cea mai populată localitate a statului. Toate aceste etape de carieră politică au fost parcurse de Sanders ca independent. Și-a creat, în toți acești ani, o reputație de critic virulent al celor două mari partide americane, pe care le acuză că lucrează, dimpreună, în interesul celor bogați. Această identitate politică a lui Sanders s-a impus la nivel național în decembrie 2010, cînd a vorbit în Senat nu mai puțin de opt ore și jumătate fără întrerupere (aproape un „filibuster“!) împotriva unei legi referitoare la taxe, impozite și beneficii susținută de administrația Obama și cu greu croită pentru a avea și susținerea republicanilor, care aveau pe atunci majoritatea într-una dintre Camere și se apropiau de atingerea majorității și în cealaltă. Era, de fapt, un compromis între viziunile celor două mari partide asupra taxelor și relansării economice. Firește, acesta a fost un bun prilej pentru radicalii celor două partide de a acuza trădarea! Cum era de așteptat (că de aceea fusese negociată îndelung), acea lege a trecut cu o largă majoritate, dar a lăsat în urmă figura lui Sanders proiectată la nivel național și una dintre întrebările adresate de el bogaților americani în acel discurs-maraton: „Cîte case vă trebuie ca să puteți locui?“ În general, media consacrată a trecut cu vederea mica excentricitate retorică a senatorului, însă mediile online de stînga au explodat pur și simplu, entuziasmate de Bernie Sanders. Atunci a și apărut ideea unei candidaturi la funcția supremă.

Da, Sanders este un socialist autentic, în cel mai european sens al cuvîntului. Inamicii lui sînt oamenii bogați și corporațiile. Dacă, profe­sînd aceste idei, Sanders a ajuns să fie o figură politică importantă în America (este cel mai vechi senator independent din întreaga istorie politică a Americii), este extrem de interesant saltul la relevanță națională pe care l-a făcut. Indepedent fiind, Sanders a mai colaborat cu Partidul Democrat în diverse proiecte legislative și politice la Washington. Simțind că poate face pasul spre Biroul Oval, a intrat în Partidul Democrat în 2015. A mizat pe noutatea radicală a mesajului său, sperînd că va aduce la urnele alegerilor primare suficient de mulți alegători noi, tineri, care să răstoarne voința rețelelor electorale ale establishment-ului. Strategic, speranța lui s-a împlinit. Doar că nu îndeajuns. Au venit mulți alegători noi spre primarele democrate, dar nu atît de mulți încît să învingă uriașa mașinărie politică din jurul familiei Clinton. Însă, repet, succesul său este real și are o semnificație mult mai adîncă.

Întregul mesaj prezidențial al lui Sanders este dominat de ideea egalității. El vede că societatea americană este profund inegală și promite să încerce să niveleze aceste inegalități. Nu se întreabă dacă inegalitatea este naturală sau este produsă de măsuri administrative – Sanders crede că prin mecanismele de redistribuție, atît de dragi socialiștilor de peste tot, guvernul trebuie să ia de la cei bogați și să dea la cei săraci. Sanders propune multe lucruri plăcute stîngii populiste: creditele pe care tinerii le iau de la bănci ca să-și finanțeze studiile ar trebui să nu fie purtătoare de dobîndă, iar sistemul de educație, în general, ar trebui împins spre universală gratuitate; asigurările de sănătate ar trebui să fie, de asemenea, egale și atotcuprinzătoare; sindicatele ar trebui să aibă un rol din ce în ce mai important; salariul minim ar trebui să crească spre 15 dolari/oră (acum este, în medie, 7,25 dolari/oră) etc. Sanders propune, de asemenea, un uriaș efort național de reconstrucție a infrastructurii de transport a Americii, adică 16 milioane de noi locuri de muncă. Vă întrebați, desigur, cum vor fi plătite toate acestea. Sanders răspunde răspicat: din impozite noi și mari aplicate celor bogați.

Cel mai probabil, Bernie Sanders nu va ajunge președinte al Statelor Unite. Nu va ajunge nici măcar să candideze pentru această funcție. Dar ideile lui sînt tot mai populare în America, adică în inima capitalismului, în țara care s-a ridicat la statura pe care o are astăzi prin cultivarea libertății, a individualismului creator, a competiției între entități private, a principiului că fiecare doarme precum își așterne. Cît despre noi, micii spectatori din Estul Europei ai acestui mare show care sînt alegerile americane, nu putem decît să oftăm melancolici, concluzionînd că cei care n au trăit socialismul tare vor să-l trăiască, fără să țină cont de ceea ce a produs socialismul acolo unde a fost adoptat. Într-adevăr, niciodată un om nu învață nimic din experiența altuia.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.