Amenzi, sport şi locuri pentru fumători

Publicat în Dilema Veche nr. 337 din 29 iulie - 4 august 2010
McDonald's fără Hamburger  Piaţa neagră merge bine  jpeg

●  Amenzi pentru parlamentarii absenţi. Nu numai România, ci şi Franţa se confruntă cu absenteism în rîndul parlamentarilor. 93 de deputaţi ar putea primi sancţiuni pentru absenţe repetate şi nemotivate din cadrul şedinţelor de comisie. Absenteismul a scăzut după introducerea, în decembrie 2009, a unor sancţiuni, însă fenomenul e în continuare îngrijorător pentru organizaţiile civice care monitorizează activitatea Legislativului. Un studiu realizat de Asociaţia Regards-citoyens arată adevărata dimensiune a fenomenului şi enumeră cîteva zeci de parlamentari care lipsesc frecvent de la şedinţele de plen sau de comisie. Presa franceză a relatat pe larg despre acest document, însă conducerea Camerei Deputaţilor nu a prezentat încă o poziţie oficială. Surse de la secretariatul general au confirmat însă că, lunar, se înregistrează în jur de 10-20 de deputaţi sancţionabili. Noile prevederi ale regulamentului de funcţionare indică penalizări de 25% (în jur de 1400 de euro) din indemnizaţie pentru parlamentarii care lipsesc de mai mult de două ori într-o lună de la şedinţele de comisie. Suma sancţiunilor aplicabile pînă acum ar aduce Camerei Deputaţilor o economie de 52.000 de euro, se explică în raportul Asociaţiei Regards-citoyens. Acelaşi raport notează că situaţia prezenţei în comisie s-a îmbunătăţit substanţial în ultimul an. (după Libération)  

●  Cehia vinde Sportul. Bunurile cluburilor sportive din Cehia, în valoare de mai multe miliarde de euro, vor fi scoase la vînzare. În criză economică, Guvernul a luat numeroase măsuri de austeritate. Inclusiv bugetul acordat sportului a fost redus, ajungînd la aproximativ 86 de milioane de euro, bani insuficienţi pentru a întreţine infrastructura existentă. Autorităţile au propus un audit al tuturor instituţiilor sportive din ţară şi vînzarea celor pe care federaţiile sportive nu le mai pot întreţine. Ţara dispune de o reţea densă de instalaţii, dintre care majoritatea sînt lăsate în paragină, dar a căror valoare imobiliară ar putea atinge 250 de miliarde de coroane (10 miliarde de euro). (după Lidové noviny, citat de presseurop.eu)  

Mai puţine locuri pentru fumători. La Paris, tot mai multe restaurante restrîng spaţiile destinate fumătorilor. Pînă şi unele terase sînt acum împărţite pe secţiuni, avînd sectoare dedicate special nefumătorilor. O opţiune ciudată, de vreme ce legea interzice fumatul în „locurile publice închise“. Decizia îi scoate din minţi pe fumătorii împătimiţi, care găseau la terase ultimul refugiu, ultimul spaţiu de libertate pentru viciu... În spatele hotărîrii de a restricţiona fumatul, pînă şi pe terase există criterii comerciale. Mai ales proprietarii de restaurante de calitate preferă să-şi etaleze oferta într-un mediu cît mai curat. Norii de fum împiedică clienţii pretenţioşi să-şi savureze bucatele pentru care s-a trudit atîta în bucătărie. O cercetare efectuată printre clienţii restaurantelor de lux arată că interdicţia ţigării creşte de fapt satisfacţia faţă de serviciile oferite. O asociaţie care militează pentru drepturile nefumătorilor vrea acum să realizeze o listă online a tuturor teraselor care au interzis fumatul. Totuşi, nu sînt prea multe... (după Le Monde)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.