Adevărata Religie şi democraţia

Publicat în Dilema Veche nr. 665 din 17-23 noiembrie 2016
Salutări de la Basel jpeg

Ministerul german de Interne a emis un ordin de interdicţie împotriva organizaţiei salafiste intitulată Adevărata Religie. E un „caz“ mai vechi: autorităţile locale din diverse landuri au luat în ultimii ani tot felul de măsuri împotriva acestei organizaţii, dar efectele au fost doar temporare: în Justiţie, organizaţia a avut mereu cîştig de cauză şi a fost repusă în drepturi. De data asta, e vorba de un ordin de interdicţie a dreptului la asociere emis la nivel federal. Interesul public pentru acest subiect e imens. Pe de o parte, există temeri serioase că Adevărata Religie pune în pericol democraţia germană. Pe de altă parte, există temeri că dacă statul ajunge să interzică dreptul la liberă asociere, atunci s-a cam terminat cu democraţia. Situaţia e încurcată.

Reţeaua Adevărata Religie a fost fondată de palestinianul Ibrahim Abou-Nagie în 2005 şi s-a concentrat, în primii ani, pe conferinţe şi întîlniri cu publicul pe marginea textelor coranice. În 2010, Abou-Nagie avea deja ambiţii mari: în fiecare casă din Germania să existe cîte un exemplar din Coran. Aşa a luat naştere campania „Citeşte!“. În ultimii şase ani, activiştii reţelei au împărţit peste 3,5 milioane de exemplare din Coran, în traducere germană. Au fost, mereu, foarte vizibili. Şi-au închiriat spaţii de la primărie, şi-au montat corturi sau tarabe, au împărţit cărţi şi flyere: în apropierea staţiilor de metrou, la gară, în pieţe. Atunci cînd autorităţile locale nu le-au mai dat voie să-şi monteze standurile şi corturile, s-au mutat în librării, acolo unde poliţiştii nu au avut temei să intervină. Sau au distribuit cărţile pe stradă, direct din sacoşe, pe şest. Reţeaua însăşi a reuşit de nenumărate ori să fenteze vigilenţa autorităţilor, activînd prin intermediul mai multor fundaţii.

Autorităţile germane se tem însă că sub paravanul campaniei „Citeşte!“ se ascunde, de fapt, un program bine articulat de recrutare a unor militanţi islamişti. Potrivit serviciilor de informaţii, în Germania activează în jur de 9200 de islamişti radicali. Peste 140 de tineri germani, recrutaţi prin intermediul acestei campanii, ar fi plecat în Siria şi în Irak şi au participat la întîlniri cu diverse grupări teroriste, se arată într-un raport al serviciilor de informaţii. În plus, distribuirea la scară mare a Coranului în traducere germană alimentează suplimentar nenumărate forumuri de discuţii de pe Internet pe teme legate de islam. E o provocare în plus pentru autorităţi, căci Internetul a devenit principala platformă de transmitere a mesajelor jihadiste şi radicale.

Reţeaua lui Ibrahim Abou-Nagie este finanţată de oameni de afaceri din Qatar şi din Arabia Saudită, susţin autorităţile germane, însă traseul banilor nu e cunoscut în profunzime. Ceea ce se ştie e că în ultimii ani acţiunile organizaţiei s-au întins în 15 state din Europa, printre care Franţa, Austria, Suedia, Serbia, Marea Britanie.

Ordinul de interdicţie emis de Ministerul de Interne a fost urmat de o amplă acţiune poliţienească. Au fost percheziţionate aproape 200 de apartamente şi birouri şi două moschei în şaizeci de localităţi şi zece landuri. Sute de poliţişti au participat la aceste acţiuni. Probele strînse vor contribui, probabil, la un profil mai cuprinzător al acestei organizaţii. Rămîne însă de rezolvat raportul cu democraţia. Căci una e să răspunzi printr-o acţiune poliţienească unei ameninţări directe şi imediate şi alta e să interzici dreptul la asociere u­nor persoane. „Germania e o democraţie autentică. În societatea noastră nu e loc pentru islamişti dispuşi să ia parte la acte agresive“, a explicat ministrul Thomas de Maizière, adăugînd că reţeaua Adevărata Religie „răspîndeşte, cu Coranul în mînă, mesaje încărcate de ură şi ideologii care contravin ordinii constituţionale“ şi că astfel „sînt radicalizaţi tineri cu tot felul de teorii ale conspiraţiei“. Într-un fel, are dreptate. De vină nu e cartea, nici cel care o citeşte, ci acela care le spune altora cum ar trebui citită. De unde și riscurile pentru democraţie ale campaniei „Citeşte!“.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât vor plăti turiștii pentru o noapte de cazare în Mamaia, de 1 Mai: prețurile concurează cu cele din Dubai
Pentru minivacanța de 1 Mai, cele mai căutate stațiuni rămân Mamaia Nord și Vama Veche. Hotelierii și comercianții au majorat prețurile, concurând cu destinațiile de lux de pe planetă.
image
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente și cu creșterea prețurilor, deoarece vremea extremă legată de schimbările climatice provoacă producții scăzute în fermele locale și în străinătate, potrivit The Guardian.
image
Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică
Într-o analiză pentru CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse arată mecanismul prin care regimul Putin cumpără în mod deschis influență în țările vecine.

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.