O provocare art-pop

Publicat în Dilema Veche nr. 899 din 1 – 7 iulie 2021
O provocare art pop jpeg

● Dean Blunt, Black Metal 2, Rough Trade Records, 2021.

Roy Nnawuchi, cunoscut ca Dean Blunt, este un muzician, producător, artist conceptual și art-pop provocateur britanic, născut și crescut în cartierul londonez Hackney. Și-a început cariera în 2011, făcînd parte din proiecte muzicale precum Graffiti Island, Hype Williams (alături de artista de origine rusă Inga Copeland), Babyfather (colectiv ficțional de hip-hop, aîndu-i printre invitați pe Arca sau Mica Levi) și Blue Iverson. În noiembrie 2014, artistul englez își lansa, prin intermediul label-ului Rough Trade Records, cel de-al doilea album solistic de studio, numit Black Metal și susținut, după cum spunea într-un show de pe postul de radio Rinse FM cu cîteva luni înainte, de o idee despre cum, în Statele Unite ale Americii, artiștii afroamericani se folosesc de iconografia culturii albe pentru a-și construi formulele proprii de empowerment. „Black Metal este un eseu, iar titlul lui sună cam așa: «Yeezus Apropriatul: Aproprierea, reaproprierea, și empowerment-ul bărbatului postnegru» (…) Ca să zic așa, să te autointitulezi «Black Cobain» nu e chiar cel mai progresist lucru din lume. Această idee americană de progresism rasial este complet înapoiată. (…) Adevăratul progresism este nedefinit, este nou; exact așa cum vrea Black Metal să fie”, spunea el.

Pe MB, Dean Blunt face un gest de deconstrucție a ceea ce pe discurile Hype Williams refolosea și recompunea, împreună cu Copeland, ca hypnagogic pop, microgenul esențial al deceniului postcriză – sample-uri din The Pastels („Over My Shoulder”), Big Star („For You”), Vivian Withers („Hangin’ On”) devin pretexte pentru o stranie, noir și barocă operă aproape indie folk, infuzată serios cu dub – sound-ul lovers rock era important și pentru perioada Hype Williams – și etalînd destule momente sclipitoare, dar și, pe alocuri, obtuzități. Ce este mai important însă, în economia poziției politice a muzicianului, e că Black Metal funcționează aluziv – de exemplu, pe un titlu cît o subcultură dominată de formații albe, „PUNK”, ritmica dub îi plasează în mijlocul poveștii pe precursori. În anii care au trecut de la acel disc, Nnawuchi a vorbit constant despre un episod doi, care s-a lăsat așteptat pînă în iunie 2021. Black Metal 2, editat de aceeași casă de discuri Rough Trade Records, se deschide cu un gest foarte Dean Blunt, care pur și simplu îi „fură” un „2” coperții albumului din 1999 al lui Dr. Dre, 2001, și-l plasează pe același fundal negru ca al primului BM (care era, de fapt, fundalul negru al albumului amintit al lui Dre; pe care-l folosise mult mai direct pe coperta unui live show de pe radio-ul online NTS acum doi ani, King of R’N’B). Chiar mai accesibil, pentru discografia sa complexă, decît primul BM, sequel-ul este agățat de o schemă atmosferă narativă street – „In the front, in the back, / In the face, on the hip / What a nigga, what a trip, / Come see wagwan, / Girl, come see what’s up / With a gun on the beach / If you see what I mean”. Sample-istica funcționează la fel ca în 2014, într-o logică a marginalității – aici, pe „ZAZA”, o piesă a lui Fela Kuti, dincolo, pe „DASH SNOW”, una a grupului zambian Amanaz –, chitările aproape dezacordate s-au înmulțit, iar o vagă atmosferă de cosmic rock șaptezecist impregnează din cînd în cînd  cursul unei muzici mai personale, mai consistente și mai provocatoare decît ar putea să lase vederii (sic!) o primă ascultare.    

Black Metal 2, cel mai nou album al muzicianului britanic Dean Blunt, poate fi ascultat parțial și achiziționat, în format digital sau fizic – ca disc de vinil și CD –, pe pagina de Bandcamp a label-ului, la adresa roughtraderecords.bandcamp.com/album/black-metal-2

Paul Breazu este jurnalist.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Calculele Coaliției. Independentul Cătălin Cîrstoiu la Capitală, împărțire politică la sectoare
Lunga căutare a Coaliției pentru un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan a luat sfârșit. Iar până la urmă, PSD și PNL par să se fi oprit la un independent, medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit în rândul Puterii pentru intrarea în cursa pentru Capitală.
image
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
O veste-șoc a lovit-o pe jucătoarea din Belarus, chiar înainte de debutul în turneul de la Miami.
image
Româncă obligată de justiție să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie
Curtea de Apel București a hotărât ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.