Cigarettes After Sex, Cigarettes After Sex, Partisan Records, 2017. 

O trupă care se trezește cu un astfel de nume, aflat la jumătatea distanței dintre antipatic și interesant pentru aproape orice adolescent miop și virgin de la sfîrșitul anilor ’90, trebuie să performeze cu destulă abilitate în aria semantică extinsă generată chiar de propria denumire. Cigarettes After Sex nu se trage (neapărat) din deceniul amintit, dar nici nu se sfiește să îi arunce ocheade pofticioase atunci cînd e cazul: „Wearing black lipstick, bleaching your hair blonde, / Put on your socks, / Cut-offs and jeans shorts, vampire fangs / And your «I Love New York» shirt. / Well I know full well that you are / The patron saint of su­cking cock...“ Vocea asta atît de feminină a lui Greg Gonzalez nu face decît să insinueze un sentiment paradoxal și ­queer în piesele de pe Cigarettes After Sex, primul album al formației texane relocate în Brooklyn.

Pe 9 iunie 2017, ziua lansării LP-ului despre care vorbesc aici, trecuseră cinci ani infiniți de la lansarea primului re­lease al Cigarettes After Sex, un EP. Botezat I., acesta se rezuma la a fi un exercițiu de stil pentru vocea lui Gonzalez și cantitatea de reverb pe care o putea el folosi pentru a extrage din aceste două ingrediente formula unui dreampop lipicios, melancolic, noir, persistent, liniar și facil. „Affection“, single-ul din 2015, venea să certifice rețeta – romantism, romantism și iar romantism cu urme vagi și imprecise de shoegaze și Twin Peaks. „I know that you say that I get mean when I’m drinking / But then again sometimes I get really sweet, / So what does it mean if I tell you to go fuck yourself, / Or if I say you’re beautiful to me?“, șoptește vocea asta indecisă, în timp ce textele par a fi împrumutat destule din fatalismul monocrom al iubirilor consumate în filmele pentru adolescenți.

Pe Cigarettes After Sex, lucrurile stau (cam) la fel. „I remember when I first noticed that you liked me back. / We were sitting down in a restaurant waiting for the check, / We had made love earlier that day with no strings attached / But I could tell that something changed how you looked at / Me then.“ O fată pe nume Kristen, un bas și un beat care se repetă de la un capăt la celălalt, intervențiile punctuale ale unei chitări filtrate de reverb, delay și echo și vocea lui Greg Gonzalez, elementul care trebuie să salveze totul și în jurul căruia orbitează de fapt totul. „K.“, prima piesă a acestui album, devine simptomatică pentru ceea ce va urma în următoarele aproximativ 50 de minute – o rețetă simplă și eficientă care, în contextul potrivit, poate provoca adicție.

Cigarettes After Sex va concerta la festivalul Summerwell, care va avea loc între 11 și 12 august, pe Domeniul Știrbey din Buftea. Biletele pentru cele două zile, puse în vînzare pe easytickets.ro, costă 275 de lei, la care se adaugă taxe în procentaj de 6%. Cei care vor să și campeze în incinta spațiului de desfășurare a evenimentului vor trebui să mai plătească 99 lei + 6%. Mai multe informații găsiți pe summerwell.ro. 

Paul Breazu este jurnalist.