Melodrame şi vise

Publicat în Dilema Veche nr. 828 din 3 - 8 ianuarie 2020
Melodrame şi vise jpeg

● Robin and The Backstabbers, Vladivostok, Universal Music, 2019.

● To the South, Bluebird, Soft Tissues, self released, 2019.

 

Enumerîndu-i pe Robin and The Backstabbers, după cum se obișnuiește, în aceleași liste cu Omul cu Șobolani, Vița de Vie, byron, scăpăm din vedere faptul că au debutat totuși într-o altă epocă. Asta recalibrează cîntarul evaluărilor – istoria trupei este curată, nu include o perioadă de „încercări“, au avut un debut promovat ultraprofesionist, produs într-o industrie maturizată și în condiții tehnice superioare celor aflate la dispoziția predecesorilor. Au apărut într-un mediu în care clasificările tradiționale par să se dezintegreze – aflu cu mirare că aici e vorba de „pop melodramatic“, se pare că rock alternativ nu mai există în România, fiecare trupă practică propriul gen, lăsînd clasificările pe seama algoritmilor de recomandare Spotify. Au versuri criptice, astfel încît nimeni să nu poată spune dacă au dreptate sau nu, dacă mint sau rostesc adevăruri – totuși, „Orice carte citită e un grătar pierdut“ ar putea deveni un refren periculos, l-am auzit scandat la valoarea lui nominală, indiferent de intențiile ironice ale trupei.

Albumul Vladivostok încheie trilogia Bacovia Overdrive și strategia trupei pare axată pe sunetul viral și nemonoton, orice alte evaluări lovindu-se de o atitudine de Joker – mă rog, o versiune mai romantică a personajului. Simțul liric bine dezvoltat oferă poezie sofisticată pe care e riscant să o descifrezi fără să cazi în capcane, conceptul fiind mai degrabă neexplicit, condimentat cu referințe literare (o piesă e intitulată „Picnic la marginea drumului“, refrenul „Vladivostok 2“ pare inspirat de James Tate). Experiența liderului Andrei Proca alături de Artan vine în sprijinul concluziei că RatB sînt Timpurile Noi ale acestui început de mileniu – acolo par a fi originile acestui tip de trickster-poet deghizîndu-și dicțiunea în straiele unui rock alternativ heteronormativ (sînt mai multe fete frumoase pomenite aici, și mai puțin Bacovia, semn că trupa e pe val).

828 audio cover2 1 jpg jpeg

Alt album autohton interesant aparține proiectului To the South, Bluebird (clujeanul Sorin Pop) pe care l-am văzut în deschidere la Árstídir și părea că participă la o audiție pentru a intra în trupa respectivă. Pentru cine nu-i știe, Árstídir cîntă ca la ei în Islanda – voci blonde, angelice, niște privighetori a cappella, piese cu ritm fragil și fără distorsiuni cîntate ca niște balade prog rock convertite la colinde. Sorin Pop satisface cerințele respective, însă e nevoit să se descurce singur, așa că dezvoltarea sa ca artist, deși multilaterală, e instrumental limitată. Asta în condițiile în care Clujul nu duce lipsă de pionieri post-rock și dream-pop, însă tinerii clujeni își abadonează proiectele tocmai cînd toată lumea e cu ochii pe ei (vezi cazul Lights Out).

Timbrul vocal delicat și bine antrenat aduce aminte și de proto-post-rock, de dinainte ca genul să devină preponderent instrumental (Aereogramme și post-rock-ul britanic de tranziție de la începutul mileniului), iar cînd dorește să‑și diversifice piesele înlocuiește chitara cu efectele electronice, intrînd în spațiul dream-pop. Pe cîteva piese parcă dorește totuși să cînte rock și n-are cu cine – pînă la urmă, idolii pe care artistul îi citează (Bon Iver, Sufjan Stevens) lucrează în echipe extinse, doar în clipuri lasă impresia că ar fi păsări solitare. Un prim pas în acest sens este cooptarea vocii feminine Rahel Türk-König pe albumul de față, aceasta acordînd un ajutor semnificativ ca Soft Tissues să sune totuși ca un album și nu ca un demo. Vocile fine sînt miezul materialului, aranjamentele sînt migăloase, dar artistului trebuie să i se acorde resursele unei orchestrații reale ca să depășească stadiul de pionierat.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.