Împotriva naturii

Publicat în Dilema Veche nr. 859 din 24 - 30 septembrie 2020
Împotriva naturii jpeg

● Danzig, Danzig sings Elvis, Cleopatra Records, 2020.

● En Minor, When the cold truth has worn its miserable welcome out, Housecore Records, 2020.

Nu sînt puține cazurile în care staruri rock și metal au evadat din zonele lor de confort apucînd pe drumuri ce le-au periclitat popularitatea, le-au destrămat trupele ori reformatat identitatea. În unele cazuri vorbim de schimbări radicale, pariuri făcute cu istoria (Ulver), alteori de albume riscante care aruncă fanilor provocări pe termen scurt, însă urmate imediat de materiale reconfortante (Metallica). Mai rare sînt cazurile albumelor atît de năstrușnice încît să sugereze că artistul și-ar fi pierdut mințile, echivalentul muzical al căsniciei de patru zile a lui Nicolas Cage în Las Vegas, în stare de ebrietate.

Anul pandemiei e marcat de două astfel de albume, fiecare avînd un protagonist care a scris o porțiune semnificativă din istoria muzicii metal americane, propunînd acum proiecte de vanitate pentru care fanii n-au știut sau n-au apucat să se pregătească.

Danzig Sings Elvis e albumul de versiuni cover după Elvis Presley, pe care Glenn Danzig și l-a făcut cadou de aniversare a 65 de ani. N-a fost singurul cadou, în aceeași perioadă artistul a debutat și în cinema ca regizor al filmului Verotika, bazat pe benzi desenate publicate la propria editură pe la mijlocul anilor ʼ90. Filmul a atins performanța deloc neglijabilă de a coborî sub nota 2 pe IMDB, un cerc al Iadului la care nu oricine are acces. Albumul țintește spre notorietate similară, cu diferența că, dacă în cinematografie Danzig e un debutant, în rock a scris ceva istorie, marcînd cel puțin două epoci – anii ʼ80 ca voce și fondator al pionierilor punk The Misfits, apoi anii ʼ90 cu cariera solo, cînd țintea spre un mix de Jim Morrison, ocultism și heavy metal masculist. Acum realizăm că probabil primul ingredient nu era atît Morrison, cît Elvis, al cărui întreg spectru stilistic e acoperit de acest album – atît balade mormăite, cît și rock’n’roll mai sprințar, centrate pe voce (mai obosită decît a apucat vreodată Elvis să fie) și cu instrumentație minim necesară. Una dintre piesele de căpătîi vine cu o bizară ironie în contextul pandemiei: „Fever in the morning / Fever all through the night / Fever! / Everybodyʼs got the fever”. În grupa de risc în care e încadrat, Danzig n-ar trebui să facă astfel de glume.

859 11 cover2 jpg jpeg

Celălalt album împotriva naturii are ca protagonist tot un superstar al metal-ului american din anii ʼ90, pe histrionicul Phil Anselmo (Pantera, Down). Pentru prima dată în viață, acesta poate fi văzut în costum, mormăind balade alături de un violoncel și de instrumente acustice. Dirijorul de pe copertă sugerează că proiectul En Minor ar fi avut și ambiții simfonice, însă se limitează la ce se poate face în jurul vocii rugoase a lui Anselmo. Sînt mulți ani de cînd se caută un sound coerent pentru acest proiect, căci puține voci sînt mai inadecvate alăturării cu instrumente acustice. Rezultatul se situează undeva între parodiile lui Mike Patton după canțonete franco-italiene, Michael Gira unplugged (după ce a surzit) și cover-urile după piese country ale celor de la Neurosis. Metalistul exploziv asociat unor titluri ca „Vulgar Display of Power” se prezintă ca un morocănos bodogănindu-și funebru latura mai puțin cunoscută a unei personalități bipolare (materialul e încadrat sub eticheta „depressioncore”). O mînă de ajutor vine din partea chitaristului Stephen Taylor a cărui carieră s-a intersectat cu scena country-rock (Wovenhand), de unde împrumută cadrul pentru cîteva piese mai ritmate. Combinația e o monstruozitate sonoră destul de originală, însă originalitatea se datorează faptului că nu multă lume ar avea energia și disponibilitatea de a se aventura într-o direcție care pe hîrtie nu are nici o noimă, iar în practică sună ca o exorcizare.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Calculele Coaliției. Independentul Cătălin Cîrstoiu la Capitală, împărțire politică la sectoare
Lunga căutare a Coaliției pentru un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan a luat sfârșit. Iar până la urmă, PSD și PNL par să se fi oprit la un independent, medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit în rândul Puterii pentru intrarea în cursa pentru Capitală.
image
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
O veste-șoc a lovit-o pe jucătoarea din Belarus, chiar înainte de debutul în turneul de la Miami.
image
Româncă obligată de justiție să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie
Curtea de Apel București a hotărât ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.