Bucolic, narcotic, hipnotic

Publicat în Dilema Veche nr. 834 din 13 - 19 februarie 2020
Bucolic, narcotic, hipnotic jpeg

● Dominic Miller, Absinthe, ECM, 2019.

● Michele Rabbia, Gianluca Petrella & Eivind Aarset, Lost River, ECM, 2019.

Argentinianul Dominic Miller s-a mutat la un moment dat în sudul Franței, unde a dezvoltat un hobby pentru istoria locurilor și pentru viețile pictorilor impresioniști, inspirați în bună măsură de pasiunea pentru absint. Cu albumul Absinthe, chitaristul se pune în papucii pictorilor de atunci și propune un material care poate fi perceput drept construcție vizuală de către cineva suficient de amețit încît să i se activeze sinestezia. Ciupitul corzilor sale sugerează atingeri de pensulă, notele sînt nuanțe, acompaniamentul – un peisaj.

E proiectul intim al unui chitarist care și-a petrecut ultimii 30 de ani în slujba unor superstaruri – Sting și Tina Turner sînt numele cele mai proeminente. Dominic Miller a trăit însă și o viață paralelă cu activitatea pop-rock, așa că îl găsim, la acest al doilea album sub egida ECM, într-o formă radical diferită și mult mai sofisticată decît i-au permis vreodată activitățile sale de prestări servicii. E un chitarist complet, care ar fi putut să îngroașe rîndurile colegilor de breaslă ce produc cu nemiluita materiale tehnice, dar sterpe emoțional, preferînd să se prezinte aici drept un lăutar al Franței rurale și al mahmurelii după absint. Acompaniatorii săi sînt discreți, ajută cu rîndul, rareori prezentîndu-se ca trupă. E vorba de argentinianul Santiago Arias la acordeon, englezul Mike Lindup la clape, belgianul Nicolas Fiszman la bas și superstarul Manu Katche la percuție. Chiar și selecția instrumentelor e pusă în slujba obiectivului de a crea o atmosferă bucolică, împingînd ascultătorul spre reverie narcotică.

18 cover2 jpg jpeg

Tot de la casa de discuri ECM și cu o miză psihotropică similară, însă cu un alt tip de sound, avem trioul italo-norvegian format din toboșarul Michele Rabbia, trombonistul Gianluca Petrella și chitaristul Eivind Aarset. Cel mai tînăr dintre aceștia, Petrella, a mai dat o gură de ajutor unor nume mari din spațiul italian (Rava, Fresu) și are experiență cu muzica de film, așa că albumul Lost River e organizat ca un material ambiental. Petrella e elementul de noutate, căci Aarset și Rabbia au mai lucrat împreună; aici trombonistul joacă rolul în care, într-un proiect pur scandinav, l-am găsi pe Molvær.

Veteranul Aarset e obișnuit să joace un rol discret, de abstractizare a temelor muzicale, chiar în proiecte în care el e numele cel mai răsunător, cum e cazul acestui hibrid latino-scandinav – o combinație tot mai exploatată în scena jazz europeană (am povestit recent și de proiectul cu miză similară Fresu-Danielsson). Rabbia nu încearcă nici el să fie prea agresiv cu percuția, așa că rezultatul e un album de un calm dezarmant, hipnotic, construit în jurul conceptelor meteorologice și hidrologice sugerate de titluri („Nimbus“, „Fluvius“, „Flotsam“ etc.), cu ocazionale inserții electronice și ceva ce sună a eșantioane sonore (apă, vînt, crengi frînte, piatră rostogolită), deși sînt produse cu ajutorul instrumentelor. Amatorii de documentare environmentaliste și de quality time petrecut în natură se vor bucura de acest material mai mult decît consumatorii de jazz – deși în minoritate, Aarset pare să încline sound-ul spre stereotipuri scandinave, iar italienii îi țin isonul. Uneori piesele par să nu fi fost create pe instrumente, ci alcătuite din înregistrări de teren, invitînd ascultătorul la o plimbare terapeutică.

Ambele albume sînt proiecte cu care producătorul Manfred Eicher deschide portofoliul ECM spre un public cît mai larg, care să se bucure de mrejele acestor meteorologii muzicale fără să fie interesat de originile (pop-rock, respectiv jazz) ale muzicienilor implicați.

Dominic Miller Group şi Rabbia/Petrella/Aarset vor concerta în Clubul Control din Bucureşti pe 16 martie, respectiv 23 martie.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.