Albumele româneşti ale anului 2012

Publicat în Dilema Veche nr. 468 din 31 ianuarie - 6 februarie 2013
Albumele româneşti ale anului 2012 jpeg

În anul lui Norzeatic (două albume, unul cu Khidja, celălalt solo, ambele self released) şi în anul debutului celor de la Robin and The Backstabbers, mai rămîne loc şi de altceva? Ce (mai) trebuie ascultat dintre albumele româneşti ale anului 2012? (M.C.)

Maria BALABAŞ
(Radio România Cultural)

Tarafuri şi lăutari din Gorj, dublul album apărut în Colecţia „Ethnophonie“ a MŢR, coordonată de Speranţa Rădulescu, este, pentru mine, una dintre cele mai bune producţii din 2012. Desigur, aş recomanda spre ascultare şi cîteva alte albume originale de jazz (Iordache), hip-hop (Norzeatic, GDR), metal (Dor de Duh) sau electro (Silent Strike). Pentru a gusta încă din această voce a lăutarilor (înăbuşită de politici culturale strîmbe, de folclorizare şi globalizare), pentru doinele (din versurile cărora se pare că dragostea dispare încet-încet), sîrbele („Mai am cinci ani de iubit / Şi-am să plec la spovedit“) şi cîntecele lor epice („Ghiţă Cătănuţă“ e printre preferate, pentru umorul său hîtru), toate într-o selecţie fără cusur – puneţi urechea de ascultaţi aceste discuri!

Alexandru BRĂTIANU
(boingbumchak.ro)

În cel mai pur ethos hibrid şi DoItYourself (muzică electronică trecută prin pedale de chitară rock), albumul omonim al trupei Coughy (Local Records) e un lung cîntec despre bucuria descoperirii unei lumi muzicale virgine. Ritmuri variate, o ţesătură delicată de haiku-uri melodice, înflorituri solare presărate discret în straturi dense ce fac deliciul căutătorilor, un echilibru vibrant între natural şi procesat, complet non-apocaliptic – unul dintre puţinele albume pe care deja le reascult cu plăcere.

Paul BREAZU
(Dilema veche)

Coughy (Local Records) este unul dintre cele mai interesante albume de muzică psihedelică făcute vreodată în România. Primul album al trupei bucureştene Coughy flirtează cu improvizaţia şi cu fascinanta, dar greu încercata muzică uşoară fabricată în aceeaşi ţară (urechile atente ar putea detecta pe-acolo sample-uri din piesele unor Doina Badea sau Corina Chiriac), care o alătură unei nişe prin care a trecut şi Panda Bear.

Monica JITARIUC
(monicajitariuc.ro)

Bacovia Overdrive, vol 1: Stalingrad (Muzical Elegant Club) de la Robin and The Backstabbers. Am cîteva motive: 1. pentru că sună atît de bine (şi nu doar pentru un prim album); 2. pentru că are versuri în româneşte, versuri frumoase, cu text în ele; 3. pentru „Sat după sat“, „Soare cu dinţi“, „Cristina“, „SPNZRTR“, „Iguana făcătoare de minuni“; 4. pentru că au făcut eforturi mari să-l promoveze şi l-au promovat; 5. pentru că a fost cel mai vizibil album al anului în mai toate revistele/radiourile/blogurile bune; 6. pentru că am fost la 5 concerte de-ale lor şi am dansat la toate, pe toate piesele, ca şi cum le auzeam prima dată.

Silviu MEDEŞAN
(slicker.ro)

EP-ul Patience al clujenilor de la Lights Out! e o demonstraţie inedită a talentului unei noi generaţii de tineri, care îşi construiesc un univers „alternativ“ propriu, fără să fie legaţi de o zestre muzicală autohtonă. Şi zic asta pentru că par foarte determinaţi şi capabili să întoarcă lucrurile în favoarea lor. Pentru ei, ştacheta nu e ceea ce se petrece în imediata vecinătate fizică, ci ceea ce se ascultă şi se discută în www, acolo unde lupta e mai acerbă, urechile mai ascuţite şi gusturile mai intransigente. Poate e optimismul începutului de an sau mîndria locală, dar cred că debutul Lights Out! e globul de cristal în care putem întrezări viitorul muzicii româneşti.

Mihai PLĂMĂDEALĂ
(Observator cultural)

Albumul Like Water (Soft Records), semnat de Luiza Zan şi Pedro Negrescu, este cu totul altceva – mult mai mult decît s-a realizat vreodată în România, cel puţin din punctul de vedere al jazz-ului vocal, dar şi pe scală rock-pop-folk, dacă cititorul poate admite comparaţia între genuri. Muzica (aşa-zis) uşoară sau cea (pseudo) populară sînt excluse ab initio din discuţie. Un material sonor, care se ridică nu doar la nivel internaţional, ci poate intra într-un top al tuturor timpurilor. Rezumînd, este vorba despre excelenţă: voce, contrabas şi compoziţii pe măsura unor artişti desăvîrşiţi. Magia muzicii rezultă din complementaritatea vocii cu basul, aflate în cazul de faţă într-o relaţie organică fluidă, ca apa.

Bogdan RĂILEANU
(wetpaper.ro)

Pot să spun doar care mi-aş fi dorit să fie albumul românesc al anului. Aş fi vrut ca Lucia, după ce a scos două videoclipuri pe YouTube, să încununeze cei 17 ani frumoşi pe care îi are şi milioanele de view-uri cu un album personal, sau măcar ceva mai mult decît un cover. În lipsa acestor fapte, singurul album românesc care mi-a atras atenţia a fost Underground Folclor (self released) de la Subcarpaţi. Şi nu cred că ruşinea face minuni.

Filip STANDAVID
(blog.carturesti.ro)

În ceea ce mă priveşte, 2012 s-a terminat cu o „remiză“. În aparenţă profund diferite, Bacovia Overdrive, vol. I: Stalingrad de la Robin and The Backstabbers şi Exerciţiile pe ritm de pace (self released) ale lui Norzeatic au un etos comun: trupa de rock aflată la primul album şi rapperul cu vechime cîntă îndîrjit, îngrijit şi cu mare atenţie la nuanţe. Stalingrad e emfatic şi pestriţ (funk, pop, grunge), Exerciţiile sînt limpezi şi fără fasoane: un beat-două, o poveste, cîte-o poantă ici-colo. Stalingrad e melodios chiar şi-atunci cînd chitara şmirgheluieşte din greu, Exerciţiile pleacă la treabă, o termină şi frînează abrupt. Versurile lui Andrei Proca (vocalistul RATB) par adesea echivoce (despre ce e vorba, de fapt, în „Iguana făcătoare de minuni“?), în vreme ce Andrei Brebianu scrie cîteodată adevărate minireportaje („Manifestul“ relatează despre protestele din ianuarie 2012 cu mai multă acurateţe decît au făcut-o destui ziarişti). Amîndoi au un apetit ridicat pentru rima insolită şi pentru elipse. Ambele albume, în fine, sînt meticuloase şi deştepte şi se cer – lucru rar nu numai în România – ascultate în întregime şi pe îndelete. Ceea ce nu înseamnă că ar fi greu de ascultat, dimpotrivă. E însă foarte greu să le-auzi – nu ştiu dacă vreun cîntec de pe Exerciţii a răzbătut în vreun playlist radio, iar Robin And The Backstabbers sînt difuzaţi constant, din cîte am eu habar, doar la Radio Guerrilla. Ceea ce e cu adevărat important, însă, e că oamenilor nu le pasă: îşi văd de treburi exact după cum le trece prin cap. E numai unul dintre motivele pentru care stau – atenţie, clişeu! – deasupra tuturor.

Bogdan ŞERBAN
(Radio Guerrilla)

Pentru un an 2012 plin de semiprofeţi ai noii ordini/dezordini economice, plin de propovăduitori de tinichea ai sfîrşitului/începutului lumii, plin de politicieni/analişti/ jurnalişti retrograzi, cea mai bună muzică este predica laică pusă pe beat-uri şi armonii jazzy a lui Norzeatic – Exerciţii pe ritm de pace. Hip-hoperul a reuşit cu albumul lui solo să construiască un decalog românesc urban, plin de pusee de furie subtilă, folosindu-se de o alchimie lirică firească. De fapt, nu contează piesele lui Norzeatic, fie că este vorba despre drepturile omului, „bordurizare“, Roşia Montană, consumul de droguri, cîinii comunitari, exploatarea gazelor de şist etc., importantă este reacţia ta, odată contaminat de rimele şi ritmurile artistului. „Revoluţia nu va fi acolo, / nu va fi nici dincolo. / Bine, dar unde va fi? / Nu ştiu, fă-o!“

Mihai TIŢA
(FHM)

Norzeatic şi Khidja – Caravana PM:AM (self released). Proiectul ăsta nu e doar cel mai bun din ultimii ani, dar şi cel mai necesar. A aliniat stele de toate categoriile, hipsteri balearici şi hip-hoperi. Un adevăr ştiut şi de madam Jeni de la mercerie – scena clubbing românească îşi cheamă nişele la un loc, iar „Ea“ a fost recunoscută, vara asta, ca o piesă mişto în Vama Veche, la Radio Guerrilla şi pe bronews.com. E greu să-i găseşti nod în papură neprevăzutului MC Norzeatic, recunoscut a fi vexat de către băieţii de cartier încă din ’94, şi foarte greu să ai ceva mai bun în 2012 din zona electronică decît beaturile celor doi care se numesc Khidja (nu că lansările Local Records ar fi mai prejos!). După atîta timp, au închis un cerc al muncii lor cu acest binemeritat album.

Zoltan VARGA
(zoltanvarga.blogspot.ro)

Dincolo de trenduri, cei 11 ani care au fost necesari pentru a zămisli un asemenea material discografic – care încheie trilogia Stepan Project –, sau mulţimea de colaboratori care au pus umărul la realizarea Lumina (Show Factory), rămîne Produsul. Pe care, probabil, nu-l veţi găsi la hypermarket-uri sau benzinării, dar pe care ar fi bine să puneţi mîna (şi urechea!) cu orice mijloace, căci acesta conţine doza optimă de frumos necesară sufletului. Cunoscînd pasiunea lui Ilie Stepan pentru creaţiile lui Peter Gabriel, nu ai cum să nu cauţi eventuale comparaţii cu albume ca Passion: Music for The Last Temptation of Christ sau Birdy. Spre deosebire de acestea, Lumina nu e un soundtrack, iar filonul de world music e particularizat pe etno-ul autohton. Fărăseşti sau Nădlac, locuri unde Ilie a compus multe dintre track-uri, departe de nebunia metropolitană şi unde a beneficiat de naturaleţea unui peisaj scos parcă din poveşti.

Foto Norzeatic by Claudiu Popescu

Foto RATB by Mircea Reştea

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.