TVR este violetă

Publicat în Dilema Veche nr. 353 din 18 - 24 noiembrie 2010
Securiști radioși jpeg

Vă mai amintiţi de Aleodor? Nu, nu de „Aleodor împărat“ de Petre Ispirescu, ci de Aleodor Manolea, acel parapsiholog din echipa de campanie a lui Traian Băsescu, la alegerile trecute. Nici un cuvînt despre acest personaj controversat, în reportajul din cadrul emisiunii Ochiul magic de la TVR 1, în care ni s-a promis  „adevărata poveste a flăcării violete“. 

Reportajul, realizat de Vali Ştirbu, ne-a amintit ce a zis în cestiune Viorel Hrebenciuc, ba chiar şi soţia lui Mircea Geoană, pentru ca apoi să aducă pe ecran o practicantă a flăcării violete, care să ne asigure că toate acestea sînt prostii şi să ne spună că „meditaţia cu flacăra violetă este strict pentru sănătate“. 

A urmat un întreg material publicitar pentru această practică. O voce din off, gravă, care amintea de cea de la emisiunea Reflector, ne povestea despre Carmen, o asistentă medicală care, după o zi de lucru, se grăbeşte la Teatrul „Bulandra“, să nu piardă meditaţia cu flacăra violetă. Sau despre Aura, care „a dat uitării obositoarea zi de lucru la bancă şi se pregăteşte şi ea pentru întîlnirea de la ora 19 cu flacăra violetă“. Arhitecţii Oana şi Andrei practică şi ei meditaţia cu flacăra violetă. Numai lume bună – şi toţi cu flacăra violetă în braţe! 

În fine, ne este arătată şi întrunirea de la Teatrul „Bulandra“. Sala este plină de pensionari, care stau prăvăliţi pe scaune cu ochii închişi şi cu palmele în sus. Unii par – aşa,  cu capul dat pe spate şi cu gura deschisă – că au trecut în lumea celor drepţi. În timpul acesta, de pe scenă le vorbeşte la microfon un nene în costum, cu alură de evanghelist american: „Lucrarea mea se-ndreaptă asupra creierului, pe care-l curăţ cu această lumină violetă“. 

Apoi – schimbare de cadru. Ne aflăm într-un birou luminos. „Pe doctorul Teodor Vasile, autorul flăcării violete, l-am găsit la cabinetul său din zona Domenii. Pereţii tapetaţi cu diplome ne dezvăluie un CV de invidiat“ – ne spune vocea din off. Cuvîntul „doctor“ e foarte bine plasat, deşi omul nu a făcut Facultatea de Medicină, căci este vorba despre vindecări. Şi nu de orice fel, ci despre vindecări miraculoase. Ca-n orice astfel de hagiografie, totul porneşte de la povestea miracolului propriu: „Cînd am fost copil, am fost foarte bolnav. Mă învineţeam şi-mi pierdeam cunoştinţa şi cădeam“ – ne mărturiseşte „dom’ doctor Vasile“. Apoi, vocea din off ne zice despre succesul cărţii lui Teodor Vasile, Flacăra violetă, care s-a vîndut în 10.000 de exemplare. Ne este prezentată în detaliu şi coperta, să o identificăm mai bine pe tarabă. 

Desigur, nu lipsesc mărturiile oamenilor simpli, care povestesc, pe rînd, ce mari beneficii le-a adus lor în viaţă flacăra violet. Exact ca în emisiunile de teleshopping, în care o gospodină oarecare din statul Nevada ne spune că petele nu ieşeau de pe covor cu produsele de pe piaţă şi nu scăpa nici de durerile de picioare din cauza varicelor şi că, iată, cu revoluţionarul Super-X, petele dispar ca prin minune, iar varicele dau înapoi în mod miraculos. 

În reportajul de la TVR, asistenta Carmen povesteşte cum a scăpat de epilepsie, Aura spune că avea o hemoragie care nu se putea opri cu medicamente, dar pe care i-a rezolvat-o „domnul doctor Teodor Vasile“ etc. 

Pentru a mima obiectivitatea, realizatorul reportajului dă de vreo două-trei ori şi vocea psihiatrului Florin Tudose, care vorbeşte despre puterea autosugestiei. „O afirmaţie că meditaţia flăcării violet poate trata epilepsia este extrem de dăunătoare“ – mai apucă să spună psihiatrul, înainte de a fi aduse pe ecran alte şi alte cazuri de oameni care mărturisesc minunea trăită cu flacăra violetă.  La finalul reportajului, vocea de  Reflector conchide dramatic: „Într-un sistem sanitar tot mai precar, flacăra violetă reprezintă poate pentru mulţi o ultimă speranţă.“ 

Soluţia? Desigur: cumpăraţi acum! Primele zece apeluri beneficiază de levitaţie gratuită!

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.