Televiziunile necrofile

Publicat în Dilema Veche nr. 355 din 2 - 8 decembrie 2010
Televiziunile necrofile jpeg

Că televiziunile noastre comerciale sînt necrofile nu cred că mai este nici o noutate. Molima se trage şi din transmiterea live a Revoluţiei Române din decembrie 1989, cînd o lume întreagă a asistat la spectacolul regizat atît de bine şi în care cîteva sute de oameni au murit în direct. Ştirile de la ora 17 ale canalului PRO TV abundă de ani buni în a prezenta diverse crime, topoare în cap, înjunghieri urmate de incendierea soţiei, sugrumări, tranşări cu săbii ninja sau cu simple iatagane, înecări în Dunăre sau alte diverse pîrîuri. Întreaga paletă – cu care, din păcate, am ajuns să ne obişnuim prea repede. Logica acestei avalanşe de nenorociri este simplă şi prinde la mulţimea telespectatorilor de la oraşe şi sate: Iete, bre, ce s-a întîmplat! Această logică surprinde fericirea celui care asistă la nenorocul semenului său. Regimul comunist a pus în surdină întreaga paletă a acestui tip de nenorociri, astfel încît regăsirea libertăţii de exprimare a adus şi fascinaţia pentru tot ceea e era reprimat de către cenzura nemiloasă, de la literatura subversivă pînă la violuri şi omucideri. 

Înmormîntarea în direct 

Se pare că noua modă în materie de necrofilism a televiziunilor româneşti este transmiterea în direct a înmormîntărilor diverselor personalităţi publice care, prin moarte, dovedesc că şi legendele îşi dau obştescul sfîrşit. Însă ele trebuie să facă acest lucru cu pompă, cu fală... Liderul celui mai mare partid de opoziţie a atacat dur televiziunea naţională pentru deturnarea şi manipularea maselor, pentru că nu a transmis în direct înmormîntarea bardului de la Bîrca. Cei care nu mai locuiesc în România sînt sfătuiţi să citească de două ori această propoziţie care, scoasă din contextul ei românesc, nu poate fi înţeleasă. O poziţie normală, demnă (în sfîrşit!) a TVR care îi poate aduce mari ponoase, căci acelaşi lider politic a ameninţat că va demara procedurile parlamentare prin care s-ar elimina taxa audio-video plătită de întreaga populaţie pentru a susţine financiar Televiziunea şi Societatea de Radiodifuziune română. Taxă pe care, de altfel, acelaşi partid a inventat-o.  Se ştie, însă, care este principiul călăuzitor al politicienilor români: atît timp cît mă lauzi pe mine eşti profesionist şi echidistant; problema gravă la adresa securităţii României, existenţei şi bunei funcţionări a democraţiei româneşti apare doar cînd rivalul meu este şi el apreciat/lăudat/periat. Nota bene – a nu transmite în direct o înmormîntare este considerat un atentat la memorie, o subminare din interior a poporului român, o simplă comandă politică, o făcătură (cuvînt foarte îndrăgit de acelaşi clan aparte, cel al politicienilor români). 

Sinucigaşi în serie 

Moda transmiterii live a înmormîntărilor a creat-o OTV, această adevărată televiziune a poporului român de joasă speţă, în ideea de a se înfrupta cît mai mult din audienţa sinuciderii Mădălinei Manole. Din nefericire, moda sinuciderilor se pare că face prozeliţi în rîndul artistelor din România, soprana Roxana Briban alegînd aceeaşi metodă teribilă de a-şi pune capăt zilelor. O nouă ciozvîrtă aruncată televiziunilor comerciale care, astfel, au trecut lin de la dezbaterile dedicate morţii lui Adrian Păunescu la cele care se învîrt în jurul sopranei. 

Considerăm că această tentaţie morbidă din partea oamenilor (mai mult sau mai puţin celebri) a fost propagată iresponsabil de mass-media româneşti. Capcana este uşor de depistat: recurgînd la acest gest, devii, postum, celebru, şi astfel îţi răzbuni insuccesul sau aparentul con de umbră în care a intrat cariera ta. Nu se ştie cu certitudine dacă cel care se răzbună astfel poate asista la repunerea sa în drepturile sale artistice.  Mass-media nu trebuie să cadă în teribila capcană care se învîrte în jurul ideii că valoarea ţi se va recunoaşte doar după ce vei fi murit, indiferent cîte puncte de rating aduc astfel de emisiuni. Din nefericire, televiziunile noastre nu au nici urmă de deontologie profesională. Naivitatea generală în ceea ce priveşte suicidul este demonstrată şi de mirarea generală la aflarea informaţiei că sinucigaşul nu are parte de slujbă religioasă creştină. Cum adică? Poate că un astfel de subiect ar fi meritat mai multă atenţie. Dumnezeu dă viaţa şi doar El poate s-o ia.  

Propunere  pentru un post de nişă 

Dar de ce să se pună accentul doar pe moarte? Propun ca şi naşterile vedetelor de diverse rituri (cîntăreţe, modele ne-paideice, amante de poeţi, prezentatoare TV) să fie transmise la fel de live precum înmormîntările, pentru a se elimina discriminările. Ne-am alinia la normele antidiscriminare ale Uniunii Europene. Poporul doreşte să vadă curgînd şi sînge, placente, lichid semiotic, iar dorinţa poporului televizual ne este poruncă mai ales dacă este o ocupaţie profitabilă. Un simplu alibi ipocrit – căci toţi aceşti oameni nu dau nici o ceapă degerată pe dorinţele poporului, idiosincrasiile lui fiind doar un excelent motiv de îmbogăţire. Pentru a canaliza interesul crescînd al unei populaţii oricum în plin proces de îmbătrînire, înfiinţarea unui post de nişă, Înmormîntări TV, nu ar mai părea un lucru absurd, ci doar o nouă modalitate de a servi publicul. Ducînd absurdul mai departe, doritorii ar putea chiar să „cotizeze“ în timpul vieţii pentru a-şi asigura transmisia în direct a înmormîntării. Ce rumoare ar mai fi printre vecini, cîtă invidie ar suscita transmisia!... Din păcate, multe gesturi, care păreau iniţial complet deplasate, au început să facă parte din normalitatea noastră strîmbă, iar cei care le-au iniţiat sînt priviţi drept inovatori. Fiind naivi nu credeam că deja a apărut un pseudopost de televiziune care, e drept, transmite doar pe Internet înmormîntările celor dragi, la comandă (preţuri competitive!), pentru ca şi rudele de peste mări şi ţări să poată asista la nefericitul eveniment. Asta da economie de piaţă! 

Decriptat, acest mic articol nu se doreşte altceva decît un strigăt de alarmă: bre producătorilor, măi realizatorilor, băi mogulilor, lăsaţi morţii să se odihnească în pace, lăsaţi rudele să-şi plîngă morţii în linişte, în demnitate, nu deturnaţi în profitul vostru financiar şi această ultimă urmă de demnitate umană neatinsă de flagelul mass-(co)media. Nu de alta, dar la cîte sute de alte vedete se pregătesc să dea ortul popii într-un orizont temporal mediu, ne temem că însăşi înmormîntarea se va demonetiza, ajungînd un lucru banal. Şi – Breakingnews – nu trebuie uitat că toţi vom muri. Ceea ce va face diferenţa este cum vom fi trăit. 

Codruţ Constantinescu este publicist şi istoric, autorul blogului http://cdc77.blogspot.com.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.