O rază de speranță

Publicat în Dilema Veche nr. 358 din 23 - 29 decembrie 2010
O rază de speranță png

- via YouTube și în interpretare a cappella -

Dan Savage este un scriitor american, autor al rubricii de sfaturi despre relaţii şi sex „Savage Love“ şi unul dintre frecvenţii colaboratori ai emisiunii de radio This American Life. Ar mai fi de adăugat că Dan Savage e gay. Cînd a citit despre sinuciderile, survenite la un interval de timp foarte scurt, ale unor tineri gay care erau victime ale bullying-ului, Savage a postat un clip pe YouTube –  care a dat startul proiectului „It Gets Better“. În acest clip, Savage şi soţul său mărturisesc că în timpul liceului şi ei au fost hărţuiţi din cauza orientării lor sexuale, iar mesajul lor către adolescenţii LGBT care trec printr-o situaţie similară este unul simplu, dar vital: „va fi mai bine“. Cei doi continuă prin a povesti cum s-a îmbunătăţit viaţa lor odată cu terminarea liceului şi, prin urmare, au scăpat şi de bullying. Savage i-a îndemnat şi pe alţi membri ai comunităţii LGBT să posteze clipuri YouTube adresate adolescenţilor care au probleme din cauza orientării lor sexuale, pentru a le da o rază de speranţă, pentru a-i asigura că există un loc şi pentru ei, că cei care îi hărţuiesc vor fi, într-o bună zi, irelevanţi.

Propunerea lui Dan Savage s-a bucurat de un răspuns prompt atît din partea utilizatorilor YouTube, cît şi din partea celebrităţilor. Însă, spre surprinderea multora, criticile la adresa proiectului n-au întîrziat să apară. Şi mai surprinzător e poate faptul că majoritatea criticilor au venit tocmai dinspre comunitatea LGBT. Nemulţumirea comună este aceea că un proiect online nu ar fi de ajuns pentru a ajuta victimele bullying-ului. Iar restul criticilor vin doar să releve probleme şi nemulţumiri mai generale, cum ar fi marginalizarea, chiar şi în cadrul comunităţii LGBT, a homosexualilor afro-americani sau a persoanelor trans. Criticile sînt nefondate mai ales fiindcă e mult prea devreme pentru a trage concluzii în privinţa eficienţei proiectului. În plus, nimeni nu a spus că „It Gets Better“ va rămîne la stadiul de canal You Tube. De altfel, proiectul se bucură deja de sprijinul altor organizaţii LGBT, iar conferinţe „It Gets Better“ sînt în stadiul de pregătire. 

Hillary Clinton şi Barack Obama 

De asemenea, un motiv pentru care proiectul ar putea avea un oarecare rol în crearea unei legislaţii anti-bullying e faptul că Hillary Clinton şi Barack Obama nu numai că au luat cunoştinţă de existenţa proiectului, dar au şi contribuit cu cîte un clip. La aproximativ o lună după apariţia clipului lui Dan Savage şi al soţului său, Hillary Clinton a transmis un mesaj încurajator celor care au de suferit din cauza bigotismului şi homofobiei. Cîteva zile mai tîrziu, a venit şi rîndul lui Obama să facă public mesajul său. Fără îndoială, un mesaj din partea preşedintelui Statelor Unite, care îi asigură pe copii că nu au nici o vină dacă sînt hărţuiţi, va însemna enorm pentru ei. Însă, aşa cum bine punctează Dan Savage într-un interviu pentru CNN, oricît de importantă ar fi valoarea simbolică a acestui mesaj, cuvintele lui Obama vor trebui însoţite şi de fapte. 

Indiferent de rezultatele legislative pe care le va avea sau nu campania iniţiată de Dan Savage, efectul mediatic este unul de necontestat: pe lîngă nenumăratele clipuri postate pe canalul YouTube dedicat proiectului şi pe lîngă răspunsul, în cea mai mare parte pozitiv, al blogosferei americane, discriminarea împotriva adolescenţilor LGBT a ajuns pe agenda mass-mediei mainstream. Desigur, despre bullying s-a discutat mult în media tradiţionale, însă dacă pînă nu demult homofobia în liceele americane părea să fie doar o notă de subsol la o discuţie mai generală,  acum accentul este clar pus pe discriminarea împotriva elevilor LGBT. Întrebarea pe care şi-au pus-o unii bloggeri în privinţa proiectului „It Gets Better“ (chiar poate acesta să ajute victimele bullying-ului?) poate fi extinsă la nivelul mass-mediei în totalitate, dar mai ales la nivelul noilor media. Desigur, o schimbare majoră nu se va face nici cu YouTube, nici cu Twitter sau Facebook. Însă utilizarea lor reprezintă un prim pas important. Aşa cum reiese şi din rubrica lui Dan Savage, în unele cazuri aceste mijloace reprezintă singura modalitate de a transmite un mesaj pozitiv unui tînăr LGBT care se află într-o comunitate restrînsă, unde e înconjurat de bigoţi şi homofobi şi unde se simte singur şi izolat. Odată ce acest prim mesaj a fost transmis, o schimbare e posibilă doar dacă se urmează sfatul celor de la Le Tigre, adresat activiştilor: Get Off the Internet. 

Interpretarea a cappella 

Printre primele celebrităţi care au transmis un mesaj în cadrul proiectului „It Gets Better“ s-a numărat Chris Colfer, actorul care îl joacă pe Kurt în Glee, serialul care are cel mai diversificat grup de personaje principale. În afară de Marshall, din United States of Tara, Kurt e singurul licean ficţional care e declarat gay. Probabil că acesta e şi motivul pentru care realizatorii serialului au simţit că e de datoria lor să aducă în prim-plan bullying-ul de natură homofobă într-o perioadă în care subiectul sinuciderilor tinerilor gay, şi respectiv campania „It Gets Better“ încă erau calde. Episodul cu pricina se numeşte „Never Been Kissed“. Dacă pînă atunci am văzut că pînă şi membrii mai populari ai clubului Glee pot ajunge în situaţia de a fi hărţuiţi, acum îi avem în centru doar pe Kurt şi pe colegul său homofob care îl atacă în mod sistematic. Sătul de bullying, Kurt se gîndeşte să se transfere la un alt liceu, astfel că vizitează un liceu privat pentru băieţi. Spre deosebire de membrii Glee, care sînt ţinta preferată a colegilor lor, băieţii din grupul a cappella The Warblers sînt starurile liceului. Momentul în care aceştia cîntă „Teenage Dream“ (mai mult sau mai puţin a cappella) e folosit pentru a crea un contact vizual / moment romantic între Kurt şi Blaine, unul dintre corişti.  

Interesantă e alegerea soundtrack-ului pentru acest moment, dacă luăm în considerare piesele datorită cărora Katy Perry a ajuns cunoscută, şi anume „I Kissed A Girl“ şi „Ur So Gay“, nici una dintre cele două neputînd fi etichetată gay-friendly. Mai extind paranteza aceasta deoarece ar mai fi de adăugat că Perry nu putea lipsi de pe lista celebrităţilor care şi-au asociat numele cu „It Gets Better“, astfel că a dedicat cel mai recent videoclip al său, „Firework“, acestei campanii. Desigur, gestul e de apreciat, dar asta nu va schimba cu nimic faptul că singura moştenire pe care o va lăsa culturii pop e acel imn al femeilor hetero care flirtează cu bisexualitatea. Am încheiat paranteza. 

Din scurta discuţie dintre Kurt şi Blaine aflăm că în acest liceu privat orientarea sexuală a elevilor e irelevantă şi că acolo domneşte armonia, conducerea şcolii manifestînd toleranţă zero pentru violenţă. Şi deoarece înscrierea într-un liceu privat e o opţiune doar pentru cei bogaţi, sfatul lui Blaine pentru Kurt e să-şi înfrunte hărţuitorul. Rezultatul? Aflăm că sub masca homofobiei se ascunde de fapt un băiat nesigur în privinţa propriei sexualităţi.  

„Never Been Kissed“ a fost foarte bine primit de fanii serialului, în mare parte pentru că atenţia le-a fost îndreptată înspre cuplul Kurt-Blaine. Însă unii critici TV au fost la fel de atenţi şi la celălalt segment al episodului, care este extrem de problematic. În timp ce demnitatea lui Kurt este cît de cît restabilită, demnitatea antrenoarei Bieste, o femeie cu un aspect masculin, este făcută praf – mai întîi de elevi, care îşi stăpînesc pornirile sexuale gîndindu-se la ea, şi mai apoi de profesorul clubului Glee, care îi oferă un prim sărut, aşa, de milă, după ce aceasta l-a asigurat că nu e lesbiană. Deci Glee spune că: sîntem cu toţii de acord că hărţuirea băieţilor efeminaţi e ceva groaznic, dar dacă eşti o femeie hetero cu trăsături masculine, n-avem idee cum să te ajutăm.

Anamaria Dobinciuc este absolventă a masteratului de Societate mediatică, Facultatea de Studii Europene, UBB Cluj.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.