Media Incipit - sau cum mi-am petrecut începutul lumii

Diana BĂDICA
Publicat în Dilema Veche nr. 417 din 9-15 februarie 2012
Media Incipit   sau cum mi am petrecut începutul lumii  jpeg

Copilăria mea de dinainte de Revoluţia din ’89 are în centrul său imaginea unui aparat de radio, negru, cu o bandă albă pe care un punct roşu era mobil: Gloria 3. Mă fascina antena lui cu care aş fi vrut să conturez, în aer, orice formă-mi venea în minte cînd mă furişam în sufrageria rece. Acolo nu stătea nimeni niciodată, fără a avea, însă, o uşă interzisă, ci doar una care separa căldura de emisfera nordică. Bunicul avea şi el Gloria lui, dar mai veche decît a tatălui, şi, cum îl vizitam rar iar aparatura lui mi se părea din ce în ce mai demnă de studiat, îi spusesem odată: „tataie, mata ai Gloria jaf, tataie, tati are Gloria 3!“.

Tatălui îi plăceau electronicele; nu ştiu ce asculta la radio, dar ştiu că făcea orice ca să vadă bine, chiar şi doar pentru două ore, la TV; sau pentru mai multe, dar la bulgari, aşa că în biblioteca noastră găseai manuale de construit (deşi cred că mai degrabă le-aş numi de meşterit) antene, dar şi, spre disperarea mamei, două sertare cu şuruburi, cabluri şi căbluleţe, şaibe şi pistol de lipit, liţe şi elemenţi din aluminiu, chei de 14, fludor şi patent.

Uneori, mergeam cu el să monteze antene pe bloc, căci e de înţeles că era omul de bază al blocului, şi ascultam poveşti (fără tîlc pentru mine) care descriau cum, necum, prin antena aia trece un ceva care mă face pe mine să văd oameni în televizor. E drept, indiferent de cîţi elemenţi avea antena, de locul în care o amplasa ori de viteza vîntului, pentru ca televizorul să meargă bine (a se citi fără purici), stătea mereu fără carcasa din spate; aşa, tata înţelegea repede situaţia şi intervenea prompt, pe cord deschis. La fel de drept este însă că, uneori, imaginea se clătina şi nu se voia readusă decît după cîteva palme bune date peste cap (cap să fie oare?!). Nu… nu uneori, ci deseori.

În decembrie ’89, plecat la lucru în schimbul 2, tata a sărit gardul fabricii, ignorînd fişa postului, şi a fugit cît a putut de repede (spune el) ca să ajungă acasă, unde fata lui era singură şi urma, probabil, să bea apă de la chiuvetă. Nu-mi amintesc episodul, dar din povestirile lui ştiu cît era de nervos că se minte la televizor, că apa nu e otrăvită, dar ăştia bagă frica în oameni. Nu-mi amintesc nici puloverul roşu al lui Pedro, cum îl numeau vecinele, prietenele mamei, dar am în minte împuşcături, urletele tatei şi cîteva spuse legate de faptul că, dacă nu aveam televizor, nu vedeam noi cum îl omoară pe Nea Nicu. Să ne-nţelegem, Nea Nicu crescuse la Scorniceşti, iar părinţii mei la Slatina.

Pînă să avem color, prin ’93, parcă, am pictat cu cerneală ecranul televizorului vechi, dar m-am supărat văzînd că imaginile (şi doar cele albe) se colorează într-un albastru spălăcit, nicidecum în gama ceva mai largă de nuanţe pe care o oferea telecolorul vecinelor de deasupra. Înţelesesem, însă, unde greşisem. În raţionament. Apoi colorul a adus Dallas-ul, la care vecine care nu aveau televizor veneau şi-mi citeau subtitrarea, cînd nu mă ţineam după scris. Ziare nu mă gîndeam să colorez, nici să decupez, în afară de Technium (sau Tehnica?) şi Femeia, iar mai apoi de Ştiinţă şi tehnică, părinţii mei nu cumpărau altceva. Cumpărau însă cărţi, să-i facă fetei bibliotecă mare. Dar fata urma să fie vrăjită de telecomandă şi de televiziunea prin cablu, pe cînd taică-so reducea situaţia (tehnologia şi răzvrătirea copilului) la generaţia MTV. A, da, uitasem, nu mai avea lumea antene pe bloc, iar fata nu era atît de căpoasă încît să nu urmărească o emisiune de ştiri sau una politică, dar faptul că auzea cam aceleaşi subiecte o enerva la fel de tare ca Doar o vorbă să-ţi mai spun (asta e… nu-i plăcea copilului emisiunea asta, nu-i plăcea!) sau ca bretelele lui Tucă. În plus, o auzea mereu pe maică-sa cu aceleaşi replici: „ne-ai terminat, dracu’, cu politica ta! şi cu fotbalul!“ şi uite aşa nu a apărut imediat al doilea televizor, dar i s-a simţit lipsa. Avea dreptate mama; pentru tata, televizor însemnau ştiri, politică şi fotbal. Auzeam că taţii multor colegi de şcoală generală au aceeaşi definiţie, aşa că visam să am televiziunea mea, cu muzică, emisiuni cu şi despre tineri (unde oi fi auzit oare prima dată exprimarea asta?!).

Mai tîrziu, citeam despre faptul că în jurul televizorului se strînge familia, seara; a mea era toată prezentă la Robingo, Roata norocului, Preţul corect, Teleeurobingo şi trăia intens extragerile făcute de Florin Călinescu cu mînuţele lui două. Ajunseserăm să avem două televizoare, dar mama era în continuare supărată, fiind singura care considera că ea nu-şi găseşte locul în casă. Supărarea tatălui ţinea însă de cîte ore mă uitam eu la TV, în loc să scriu, să citesc. Nu mi-a restricţionat programul, ştia şi el cum se trăia cu două ore de program, dar nu-i plăcea să mă ştie cu ochii în televizor. El, între noi toţi fie vorba, vedea TV-ul ca pe un duşman în viaţa oricui, deşi aici nu şi-ar fi inclus niciodată propria viaţă. Rînd pe rînd, toate-au fost noi, iar îmbătrînirea lor, sînt sigură azi, venea tot mai aproape, şi mai aproape.

În timp, deşi cumpărase alt tip de radio, aveam şi două televizoare, halucinaţia consensuală a lui Gibbson nu l-a prins pe tata pregătit. Pentru el, cartea se ţine în mînă, nu se citeşte pe Internetul care îţi distruge şi ochii, şi sănătatea (că doar, nu-i aşa, te ţintuieşte în casă), pozele se arată numai prietenilor care îţi intră în casă, iar discuţiile se poartă doar între cunoscuţi. Nicăieri nu pleci, dacă invitaţia e făcută online, şi sub nici o formă nu laşi informaţii personale la vedere. Dar copilul are limitele proprii şi înţelege libertatea cum vrea el. Uneori, îmi amintesc cum m-am urcat prima dată pe bloc, fiind sigură că mă voi ridica puţin pe vîrfuri şi voi atinge cerul. Am rămas dezamăgită să nu-l simt în degete, dar bucuroasă de descoperire. Acum trăiesc în descrierea lui Gibbson, aceea a lumii binare, interconectate, în imaginea oraşului luminat seara tîrziu. Totul pare mutat acolo, iar societatea monocromă a lui Etzioni se vede azi tot mai clar, mărită, zoom-uită sau cum vrea fiecare să spună. Lucrurile vin atît de aproape că graniţele spaţiale ori temporale sînt desfiinţate printr-un simplu click, fiindu-ne mai la îndemînă să vorbim despre finalitate, decît despre ce schimbări de status, percepţie ori stil de viaţă aduce drumul. Poate că, pe undeva, ne îndepărtăm de real la fel de evident cum a fost cerul departe de noi dintotdeauna. 

Diana Bădica
este doctorand în sociologie la Universitatea Bucureşti.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.