Mărgăritare tăioase

Publicat în Dilema Veche nr. 404 din 10-16 noiembrie 2011
Mărgăritare tăioase jpeg

În România benzile desenate nu formează a IX-a artă, ci o artă mai degrabă invizibilă. Trebuie să vîsleşti temeinic printre paginile.ro pentru a găsi şi la noi manifestări care în alte ţări sînt pe toate drumurile. În Franţa, spre exemplu, există şi un Oscar al benzilor desenate, numit Marele premiu al oraşului Angoulême, iar în Statele Unite acesta se numeşte premiul Reuben.

Rămînem un pic peste Atlantic pentru a urmări parcursul lui Stephan Pastis, un fost avocat care a ajuns un creator de benzi desenate de succes. Numai că la fel ca universul din benzile sale desenate, filmul acestui vis împlinit nu este plin de clişee hollywoodiene, ci conţine adevăruri tăioase şi un umor negru de calitate.

De la refuzuri la succes

După nouă ani în care a profesat ca avocat fără vreun ghes anume, Stephan şi-a redescoperit visul copilăriei de a desena benzi, nu ca pe o activitate nesemnificativă, ci ca pe un mod de viaţă. Aşa că a desenat cîteva zeci de benzi şi le-a trimis sindicatelor de creatori de benzi desenate care primesc mii de propuneri anual, dar nu acceptă spre susţinere decît două sau trei. Ideile lui au fost refuzate iniţial, dar a primit un mail de încurajare de la un editor, lucru care l-a făcut să meargă mai departe şi să studieze stilul de a construi glume al celei mai cunoscute benzi desenate din acel an – „Dilbert“, după care a propus din nou alte benzi desenate, editorilor. Răspunsul a fost afirmativ, de această dată, şi bucuria unui happy-end se întrevedea. Numai că răspunsul a fost remaniat pentru că s-a descoperit că nu există un public-ţintă pentru o bandă desenată care nu mizează pe accente edulcorate, ci vorbeşte cu lejeritate despre moarte şi nu consideră nici un subiect tabu. Pînă la urmă, seria a fost publicată pe site, unde a strîns cîteva mii de vizite zilnic. Ajutorul cel mai mare a venit însă din partea creatorului lui „Dilbert“, Scott Adams, care fusese impresionat de calitatea seriei şi a prezentat-o călduros publicului său. De atunci, seria lui Stephan Pastis apare zilnic în peste 500 de ziare din Statele Unite.

Rat, Pig, Zebra, Goat şi grupul de crocodili

„Pearls Before Swine“ („Mărgăritare înaintea porcilor“) se numeşte seria de benzi desenate a lui Stephan Pastis şi îi are ca eroi pe Rat – un coleric pesimist şi mizantrop, pe Pig – naiv, blînd şi nesigur pe el; Zebra, Goat şi un grup de crocodili prostuţi se adaugă galeriei încăpătoare de personaje ce prilejuiesc jocuri de cuvinte, invenţii verbale şi idei spumoase. Stephan Pastis este şi el un personaj al propriei serii, cu o ţigară în colţul gurii şi veşnic persiflat de propriile personaje, din cauza lipsei de talent la desen şi a abuzului de jocuri de cuvinte.

O altă temă abordată des este atacarea personajelor din alte benzi desenate, prin sublinierea ridicolului. Iar la acestea se adaugă şi frecventele călătorii ale personajelor dincolo de al patrulea perete sau vizitarea altor benzi desenate. Absolut orice poate fi folosit pentru o glumă reuşită şi totul se face în numele unui umor viu şi de calitate.

Dintre toate personajele, se distanţează prin popularitate grupul de crocodili ce vorbesc stîlcit engleza şi încearcă să înveţe de pe Discovery Channel cum îl pot prinde pe vecinul lor Zebra. Accentul pocit este motivul pentru care toate naţiile ce nu au engleza ca limbă maternă pot să se identifice cu ei.

Dacă seria de benzi desenate apare în ziare, Stephan Pastis face parte dintre cei care îmbrăţişează cu entuziasm tehnologiile actuale, aşa că poate fi găsit pe Twitter, Facebook sau pe blogul personal, unde nu-şi ascunde personalitatea extrovertită şi observaţiile pline de umor. Iar de acolo aflăm răspunsurile la mai toate întrebările care îi pot veni în minte unui admirator, începînd cu titlul benzii desenate ce vine de la un verset biblic („Să nu aruncaţi mărgaritarele voastre înaintea porcilor, ca nu cumva să le calce în picioare“) şi oglindeşte bineînţeles relaţia dintre Rat – megalomanul atotştiutor, şi Pig – credulul simpatic. Iar unele dintre benzile desenate alese de autor au fost transformate în mici desene animate de către compania RingTales.

„Şi glumele, şi fericirea sînt foarte greu de găsit“ - interviu cu Stephan PASTIS -

Credeţi că ziarele vor înceta să mai existe şi cu ele va dispărea şi secţiunea de benzi desenate?

Ziarele nu vor dispărea prea curînd şi vor continua să apară într-o formă sau alta. Oamenii vor avea mereu nevoie de ştiri locale.

Care sînt cuvintele-cheie pe care le căutaţi cel mai des pe Google?

Cel mai probabil numele meu. Trist, dar adevărat.

Căutarea glumelor şi a lucrurilor comice de către creatorii de benzi desenate oglindeşte în vreun fel căutarea fericirii de către omenire în general?

Desigur, ambele sînt foarte greu de găsit.

Urmăriţi anumite webcomics?

Citesc Perry Bible Fellowship şi Cyanide & Happiness. Ambele sînt super. Aţi vorbit despre provocarea de a transforma benzile desenate în desene animate.

Vă gîndiţi să regizaţi un film de animaţie?

Sper să ajung să fac acest lucru într-o zi. Mi-ar plăcea foarte mult.

Ce actori aţi alege pentru o versiune animată a Pearls Before Swine?

Robin Williams în rolul crocodililor, Clint Eastwood să interpreteze pe Guard Duck şi Denis Leary pe Rat.

Cui o să mulţumiţi la primirea unui premiu Reuben? Lui Rat, Pig sau crocodililor?

Oh, nu ştiu dacă-l voi primi vreodată.

Pe blog se întîmplă de multe ori să daţi sfaturi celor care vor să aibă o bandă desenată de succes. Cîteva sfaturi şi pentru oamenii care nu au umor?

E destul de greu să înveţi pe cineva să aibă umor. Dacă umorul nu vine instinctiv, s-ar putea ca acest domeniu să nu i se potrivească celui care încearcă.

La fel ca Rat, Pig sau Goat, aveţi pe undeva pe calculator un roman început?

Tocmai am scris unul pentru un editor din Statele Unite. Va fi publicat de Candlewick Press peste un an.

Darby Conley, creatorul Get Fuzzy, e de părere că nu există mai mult de trei sau patru serii care să fie cu adevărat amuzante. Pe care le-aţi menţiona într-o asemenea listă?

„Far Side“, „Peanuts“, „Dilbert“ şi „Bloom County“.

Atacînd în Pearls Before Swine atît de mulţi confraţi, trăiţi cu frica unei zile în care unul va veni cu o călimară de cerneală să se răzbune?

Cred că ar arunca mai degrabă cu un cocktail după mine, dar da, trăiesc cu această frică.

Ce aţi cere unei clone care se pricepe să deseneze de minune? (una dintre glumele recurente din serie este aceea că Stephan Pastis nu se pricepe prea bine la desen)

I-aş cere să-mi deseneze scaune, mingi de fotbal şi biciclete, pentru că pe mine mă înnebunesc. 

P.S. Desenul ce ilustrează acest articol a fost ales de Stephan Pastis. 

Blog Stephan Pastis: http://stephanpastis.wordpress.com

Benzi desenate: http://www.gocomics.com/pearlsbeforeswine

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.