Din știrile lumii

Publicat în Dilema Veche nr. 388 din 21-27 iulie 2011
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Este un moment extrem de delicat pentru Rupert Murdoch, şeful News Corporation. Unul dintre ziarele pe care le deţine imperiul său media a fost închis în urma unui scandal de proporţii legat de ascultarea ilegală a unor telefoane. Practica se pare că nu s-a rezumat strict la săptămînalul tabloid News of the World, acuzaţiile fiind adresate şi altor titluri de renume din imperiul News Corporation. Lista victimelor începe cu Casa Regală a Marii Britanii şi continuă cu robotul de telefon al unei fetiţe răpite şi ucise în 2002. 

News Corp,  de mult şi la noi 

News Corporation este al doilea conglomerat mass-media din lume, după Walt Disney. Are active în valoare de 60 de miliarde de dolari la nivel mondial, adică aproximativ PIB-ul Croaţiei. Deţine, pe lîngă ziare şi reviste din SUA şi pînă în Fiji, din care enumăr The Times, New York Post şi Wall Street Journal, staţii de televiziune şi radio, editura HarperCollins şi o parte din serviciul online Hulu.com. Pe lîngă posturile de televiziune National Geographic, Universal Channel şi Syfy, tot ce înseamnă Fox, de la casa de distribuţie 20th century Fox şi pînă la canalele Fox News este, de asemenea, controlat de News Corporation. Ca simplu detaliu, 12,5% din postul românesc B1 TV aparţine aceluiaşi gigant media. 

La vîrful acestei structuri stă Rupert Murdoch. Născut în 1931 în Melbourne, Australia şi cu studii la Oxford, Murdoch s-a întors la 22 de ani să preia compania tatălui său, un jucător important în piaţa mass-media regională de pe continentul austral. În 1968, a intrat pe piaţa media din Regatul Unit prin cumpărarea săptămînalului News of the World, pe care l-a transformat în tabloid în 1984. A fost supranumit „membrul permanent al guvernului“, indiferent de partidul aflat la putere. În Marea Britanie, News Corporation deţine şi controlul operatorului de satelit BSkyB cu 39,1% din acţiuni, urmînd ca, anul acesta, parlamentul britanic să fi votat asupra preluării şi restului de 60,9%. Scandalul sus-amintit a făcut ca întreaga afacere să dispară de pe radarul financiar. Marea majoritate a profitului News Corporation vine din programele oferite prin cablu, fapt ce va duce la pierderi semnificative pentru firmă în perioada imediat următoare. Este important de menţionat că segmentul care conţine publicaţiile conglomeratului internaţional contribuie doar cu o foarte mică parte din cîştiguri. 

Scandal în tabloidele Majestăţii Sale 

Scandalul nu este nou. În 2005, News of the World scria despre genunchiul rănit al prinţului William. Palatul Buckingham a cerut o investigaţie din partea poliţiei, care a descoperit că telefonul prinţului fusese accesat în mod ilegal. În 2007, un editor al ziarului şi un detectiv particular au intrat la închisoare. Andy Coulson, editorul-şef al ziarului, şi-a dat demisia cu aparent umor englezesc. S-a considerat un incident singular, şi întreaga poveste a fost trecută sub preş, probabil cu largă susţinere politică, deoarece David Cameron, atunci doar liderul opoziţiei, l-a angajat pe Coulson ca director de comunicare în echipa sa. Cei doi au ajuns pe 10 Downing Street, odată cu victoria la alegeri a coaliţiei formate din Conservatori şi Libdemi. 

Investigaţia jurnalistică legată de înregistrările ilegale a fost continuată de cotidianul The Guardian, de-a lungul ultimilor ani. Publicaţia independentă de centru-stînga (cu audienţă masivă în clasa de mijloc şi în genere pro-Laburistă) a dezvăluit că politicieni şi celebrităţi ale lumii londoneze sesizaseră posibile incidente similare cu ale prinţului William. Alte articole din The Guardian acuzau înţelegeri tenebroase pentru milioane de euro între tabloid şi victime, pentru ca acestea din urmă să renunţe la acuzaţii. În-un final, Andy Coulson şi-a dat demisia din Cabinetul premierului. 

În emisiunea de comedie The Daily Show, „analistul britanic“ John Oliver declara că nu există o minimă în decenţa unui tabloid britanic. News of the World – spunea el – este acelaşi ziar care a angajat un detectiv pentru a investiga starea de sănătate a lui Freddy Mercury, cîntăreţ mort de SIDA. Pe 4 iulie, a apărut ştirea că tabloidul ştergea mesajele telefonice din robotul unei familii căreia îi dispăruse fetiţa de 13 ani. Se presupune că acţiunea a fost făcută pentru ca tabloidul să afle mai multe informaţii despre răpirea acesteia, dar cuplată cu descoperirea faptului că ziarul mai accesase în mod ilegal şi telefoanele victimelor de la 11 septembrie şi ale familiilor militarilor morţi în Irak şi Afganistan, suma acuzaţiilor a întrecut cu mult limitele ilegalului şi a explodat în oprobriu public şi linşaj politic. News of the World a fost închis la decizia lui Rupert Murdoch, deşi mogulul media a declarat că doar o parte din acuzaţiile ridicate la adresa sa, a firmei sale şi mai ales a tabloidului britanic sînt minciuni sfruntate. Compania – a declarat Murdoch – va rula mesaje de scuze poporului britanic, de-a lungul săptămînii. 


La poarta  pixelului albastru 

Presa din Marea Britanie suferă de probleme sistemice, de mulţi ani. The Times, probabil cel mai cunoscut cotidian la nivel mondial, are o circulaţie medie de numai 620.000 de copii, la o populaţie de 60 de milioane. Nu este de mirare că îşi schimbă formatul spre dimensiunea tabloid şi, bănuiesc eu, va suferi şi o scădere în calitatea informaţiilor. În piaţa aceasta, The Sun vinde 3,3 milioane de copii. News of the World rula 2,7 milioane, aşa că, odată cu dispariţia acestuia, există loc pentru competiţie. Nu uit să menţionez faptul că toate trei sînt deţinute de Rupert Murdoch şi că este clar că scandalul interceptărilor, la cîţi ani are deja, nu a făcut decît să schimbe o piesă de pe tabla de şah a News Corporation. 

Este clar că scandalul atinge nu numai tagma ziariştilor, dar se varsă şi în mediul politic cu ceva putere. Dacă fostul editor-şef al News of the World va fi pus sub acuzare şi arestat, atunci David Cameron, prim-ministrul Marii Britanii, va avea de suferit. The Economist observă însă că scandalul atinge atîtea puncte din societatea englezească, încît s-ar putea foarte bine să nu existe un singur vinovat capital. Deocamdată, David Cameron nu are de suferit prea mult, dar este posibil – conform publicaţiei – ca răul să vină în doze mici şi să-i erodeze credibilitatea, pe termen lung. 


Bloggerul mic dărîmă mogulul mare 

Deocamdată, impresia publică îl identifică pe Murdoch ca vinovat principal, un mogul media al unei alte ere, dacă e să analizăm cumpărarea de către News Corporation a site-ului Myspace în 2005 cu 585 de milioane de dolari şi vînzarea lui anul acesta cu 35 de milioane. Vina a fost a site-ului Facebook, care a devenit mult mai popular în ultimii ani, deşi decizia a fost criticată şi la momentul încheierii sale ca fiind lipsită de viziune. De altfel, vina pentru declinul presei scrise este în bună parte a Internetului, deşi publicaţii de nişă precum The Economist chiar înregistrează profit, iar site-ul The Guardian este al doilea de profil, la nivelul Marii Britanii, în accesări. În acest sens, Murdoch a făcut o serie întreagă de greşeli, începînd cu implementarea de „ziduri de plată“ pentru publicaţiile sale cele mai cunoscute (The Times şi Wall Street Journal). Într-adevăr, marile corporaţii mass-media sînt prinse între cîştiguri medii spre mici în zona reclamelor, dacă oferă conţinutul gratis, şi pierderea unei mari porţiuni din vizitatori, dacă implementează plata pentru informaţie. Totul se întîmplă într-o eră în care dreptul la Internet începe să fie legiferat alături de dreptul la informare şi va fi interesant de văzut cum se vor lupta marii jucători din piaţa media cu bloggerul anonim care este dispus să retransmită informaţiile obţinute. Minus soluţia creativă, dar uşor criminală a Chinei, cu aşa-numitul Zid de Foc şi joaca de-a bătaia pe oasele bloggerilor, se prea poate ca soluţia căutată să se găsească nu în comercializarea informaţiei, ci a surselor individuale de ştiri, la nivel atomizat şi social. Pînă atunci însă, domnii Murdoch, Cameron şi zeci de alţi posibili acuzaţi au de dat explicaţii cu privire la un tabloid murdar.  Mihnea Dumitru este doctor în ştiinţe politice.

Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.