Trăim într-o lume democratică, e-adevărat, dar cînd vine vorba de valori, lucrurile nu trebuie amestecate. În cadrul sistemului valoric, în zona culturală (cea care creează valorile), democraţia nu mai e deloc operantă. Ba chiar, aici, sîntem în plină incorectitudine politică şi discriminare. Nu e primită toată lumea la împărţirea bucatelor, nu toţi sîntem egali. Aici există elite şi plebe, iar plebea nu trebuie să se amestece cu elitele. Guţă nu are cum să se tragă de brăcinar cu Daniel Barenboim sau cu Cecilia Bartoli, nici aceştia nu au ce căuta să cînte la o petrecere de manelişti.

Mda... Ştiu că astfel de fraze (absolut banale, de altfel) îi vor face pe unii să mă catalogheze drept reacţionar, retrograd, dacă nu chiar fascist. Din fericire pentru mine, astăzi nu mai există tribunale ale poporului care să se ocupe de astfel de acuzaţii.

Ziceţi-mi cum vreţi, dar pe mine mă revoltă – să zic aşa –, cînd văd o soprană care se laudă că a cîntat la Scala din Milano cum se dă în spectacol la o petrecere de mahala sau cînd îl descopăr la o emisiune de divertisment ieftin pe ditai academicianul.

Zilele trecute, una dintre ştirile de la PRO TV era despre cum a sărbătorit revelionul miliardarul de Corbeanca, Cristian Ţînţăreanu. Îl ştiţi pe Ţînţăreanu: domnul în vîrstă care livrează presei tabloide poze cu el dezbrăcat în compania unor domnişoare tinere, cu care zice că face sex la petrecerile pe care le organizează. În fine, se sparie gîndul!...

Ei bine, de data aceasta, la petrecerea personajului respectiv nu mai erau exemplare siliconate, ci marea divă Mariana Nicolesco. Care a şi cîntat în duet cu miliardarul. Care miliardar, după ce a terminat cu diva, a trecut la nişte lăutari şi le-a zis cu foc şi împreună cu ei.

Tot aşa, într-una din serile trecute, la emisiunea aceea urlată de Dan Negru la Antena 1, Te pui cu blondele?, era invitat manelistul Costi Ioniţă. După ce invitatul formula răspunsul, erau luate şi cîteva vedete din afara studioului, să răspundă şi ele. Apăreau pe-acolo Cerebel (sau, mă rog, CRBL) de la trupa Simplu, impresara de fotbalişti Ana Maria Prodan şi alte vedetuţe dîmboviţene. Pînă acum, ne aflăm în cadrul aceleiaşi paradigme. Ei bine, printre toţi aceştia era şi Constantin Bălăceanu-Stolnici. Mai mult, ironia face ca, la o întrebare despre o expoziţie a lui Constantin Brâncuşi, manelistul Costi Ioniţă să ştie răspunsul, iar respectabilul academician să nu-l ştie.

Am scris „respectabilul“? Cred că am greşit. Din păcate pentru el, Constantin Bălăceanu-Stolnici nu mai e de mult respectabil. Om de ştiinţă şi descendent din vechea familie boierească a Bălăcenilor, academicianul a fost, totodată, un „biet“ turnător al Securităţii comuniste. Îşi semna delaţiunile cu numele „Laurenţiu“. Astăzi apare – iată – în emisiuni decerebrate, alături de indivizi care semnează „CRBL“. Prin urmare, lucrurile nu ar trebui să ne surprindă deloc.

Spuneam că, în lumea valorilor, lucrurile nu ar trebui să se amestece. De fapt, în cele două cazuri, nici nu s-au amestecat. Se pare că locul Marianei Nicolesco este mai degrabă acolo, lîngă miliardarul tabloid Ţînţăreanu, aşa cum şi locul lui Constantin Bălăceanu-Stolnici este la o emisiune îndoielnică, alături de manelişti. Aparent, nici unul dintre cei doi n-ar fi avut ce căuta în contextele respective. Numai că imaginea lor valorică a fost construită din aparenţe. Din cînd în cînd însă, baloanele de săpun se sparg şi în urma lor rămîne o mîzgă.