Tinerii și excepționalii muzicieni, laureați ai bursei Moștenitorii României muzicale – edițiile 2020 și 2021, pot fi ascultați în cadrul unor recitaluri-eveniment ce vor avea loc la Cluj, Timișoara și București. Pianistul Cadmiel Boțac și violoncelistul Cornelius Zirbo – în două lucrări-reper ale repertoriului romantic, totodată, printre cele mai dificile tehnic: Sonata în si minor pentru pian de Franz Liszt și Sonata op. 19 în sol minor pentru violoncel și pian de Serghei Rahmaninov.

Recitalurile au loc sîmbătă, 8 ianuarie 2022, ora 19:00, la Sala Auditorium Maximum UBB din Cluj-Napoca, parte a stagiunii Filarmonicii „Transilvania”; marți, 11 ianuarie 2022, ora 19:00, la Sala Capitol din Timișoara, recital organizat în colaborare cu Filarmonica „Banatul”, și joi, 13 ianuarie, ora 19:00, la Sala Radio din București. Concertul de la Sala Radio poate fi ascultat în direct la Radio România Muzical.

Biletele pentru recitalul de la Sala Radio pot fi achiziționate exclusiv online în rețeaua www.iabilet.ro.

Turneul este organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera care continuă astfel, pentru al patrulea an consecutiv, proiectul Moștenitorii României muzicale.

În cadrul recitalurilor, prezentate de Cristina Comandașu, redactor șef Radio România Muzical și inițiatoarea acestui proiect, va avea loc și prezentarea albumului de debut al pianistului Cadmiel Boțac, apărut la Editura Casa Radio în noiembrie 2021. Albumul este o parte a premiului său obținut în 2020 la competiția pentru bursa Moștenitorii României muzicale și a fost salutat deja cu entuziasm de public și de critică pentru calitatea lui excepțională.

Turneul este prima manifestare dedicată de Radio România Muzical aniversării a 25 ani de existență: singurul post românesc consacrat muzicii culte, un reper de calitate recunoscut la nivel internațional, a emis pentru prima dată în 24 martie 1997.

Atît Cadmiel Boțac, cît și Cornelius Zirbo au legături speciale profesionale cu Radio România Muzical: Cadmiel Boțac este laureatul competiției „Zilele Lipatti”, organizate în 2010 de Radio România Muzical, iar Cornelius Zirbo, propus și susținut de Radio România Muzical, a obținut premiul al II-lea în 2016 la concursul Concertino Praga, cel mai important concurs pentru tineri muzicieni organizat sub egida Uniunii Europene de Radio.

Proiectul Moștenitorii României muzicale

…organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera își propune să-i aducă pe una dintre cele mai prestigioase scene din România, cea a Sălii Radio, pe tinerii și excepționalii muzicieni ai României, artiști care desfășoară o importantă activitate în străinătate, dar pe care publicul românesc are șansa de a-i asculta prea rar. Recitalurile din acest proiect se adresează unui public larg, cu un repertoriu accesibil și cu o durată de o oră, fără pauză.

Din 2018 și pînă în prezent au avut loc 15 recitaluri: violoncelistul Andrei Ioniță, violonista Ioana Cristina Goicea, violoncelistul Valentin Răduțiu, pianiștii Florian Mitrea, Adela Liculescu, Axia Marinescu sînt doar cîțiva dintre protagoniști. Sub egida aceluiași proiect, au apărut și două albume la Editura Casa Radio, cuprinzînd evoluții din recitaluri.

În 2020, Radio România Muzical și Rotary Club Pipera au inițiat și bursa Moștenitorii României muzicale, pentru tineri muzicieni cu vîrste între 16 și 24 ani. Cîștigători ai bursei în valoare de 4.000 euro au fost pianistul Cadmiel Boțac – în 2020 și violoncelistul Cornelius Zirbo – în 2021.

Pianistul Cadmiel Boțac

Născut în 1997, Cadmiel Boţac a început studiul pianului în orașul natal – Sighetu Marmaţiei – la vîrsta de 4 ani, sub îndrumarea profesoarei Monica Chifor. Talentul său a fost remarcat de timpuriu, la 6 ani cîștigînd deja primul concurs național. Au urmat alte premii naționale și internaționale, cele mai importante fiind Premiul 1 la concursul „Young Virtuoso” – Zagreb şi Premiul 1 la Concursul „Dinu Lipatti” – Bucureşti. La 14 ani se mută la Cluj-Napoca pentru a putea lucra cu renumitul pianist și pedagog Daniel Goiţi, profesor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. Formarea sa artistică se completează prin cursurile de măiestrie la care a participat în cadrul Mozarteum International Summer Academy de la Salzburg și International Summer Academy Viena, unde a beneficiat de îndrumarea unor mari artiști, precum Robert Levin, Boris Berman și Markus Schirmer.

Un eveniment foarte important în evoluția tînărului artist a avut loc la Concursul Internaţional „Astana Piano Passion” din Kazahstan (2014) unde a obținut Premiul I, fiind apreciat în mod deosebit de renumitul pianist Denis Matsuev, care l-a invitat să susţină un recital chiar la reședința sa. La scurt timp, Cadmiel a cîștigat Concursul „Milano Piano Talents”, Concursul Internaţional „Adilia Alieva” din Franţa și alte două concursuri internaționale din Brașov și Sibiu. În Februarie 2020, Cadmiel a cîștigat bursa Fundației Europene Yamaha, un concurs ogranizat la nivel European.

Cadmiel acordă o mare importanţă şi muzicii de cameră. Este laureat cu Premiul I la Concursul „Mozart” din Cluj-Napoca, atît la secțiunea pian solo cît și la cea de duo pian-vioară. De asemenea, în doi ani la rînd a fost bursier în cadrul Festivalului SoNoRo.

Cadmiel Boțac a susţinut concerte cu Orchestra Naţională din Kazahstan și Filarmonica din Irkutsk, în cadrul festivalului „Stars on Baikal”, iar în țară cu Orchestrele Radio – Bucureşti și cu orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Iaşi, Bacău, Satu-Mare, Arad. A susţinut recitaluri în SUA, Luxemburg, Croația, Italia, Franţa, Rusia, Germania și Austria.

În prezent, Cadmiel este masterandul Academiei de Muzică și Arte din Viena, la clasa profesorului și pianistului Stefan Arnold.

Violoncelistul Cornelius Zirbo

Cornelius Zirbo s-a născut în Cluj-Napoca, unde la vîrsta de 9 ani a început studiul violoncelului la Școala Gimnazială de Muzică „Augustin Bena”. Și-a continuat studiile la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță”, în orașul său natal, ulterior s-a transferat la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti”, București, unde a studiat la clasa profesorului Octavian Lup, iar în prezent urmează studiile de licență ale Universității Naționale de Muzică București, la clasa maestrului Marin Cazacu.

S-a perfecționat la Paris, unde a studiat în cadrul Clasei de Excelență de Violoncel a lui Gautier Capuçon, desfășurată la Fundația Louis Vuitton.

Pînă în prezent a beneficiat de îndrumarea a numeroși violonceliști de talie internațională precum: Gautier Capuçon, Frans Helmerson, Miklós Perényi, Wolfgang Emanuel Schmidt, Götz Teutsch, Maximillian Hornung, Romain Garioud, Alexander Buzlov, László Fenyő, Jan-Erik Gustafsson, Wendy Warner etc.

Este ambasador al Academiei de Vară a prestigiosului festival Verbier (Elveția), loc în care a aprofundat studiul violoncelului și al muzicii de cameră cu Frans Helmerson, Miklós Perényi, Pamela Frank, Klaus Hellwig, Gábor Takács-Nagy și James Ehnes, în vara anului 2017.

De asemenea, a participat la masterclass-urile de violoncel din cadrul Academiei Kronberg, Germania, iar în iulie 2016 și 2018 a fost acceptat ca student activ la masterclass-ul lui Frans Helmerson, desfășurat la Palazzo Ricci în Montepulciano, Italia.

Este laureat al mai multor concursuri din țară și din străinătate, ca de exemplu: Concursul Internațional de Coarde „StreichWerk” de la Berlin, unde a obtinut locul I; Concursul International „Young Virtuosos”, Sofia, Bulgaria (Locul I); Concursul Internațional de Violoncel „Antonio Janigro”, Croația (Locul III); Concursul Internațional de Violoncel „ProArt”, Ucraina (Locul II), Concursul Internațional „Concertino Praga”, Cehia (Locul II) și Locul I la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală (din 2010 pînă în 2018).

Activitatea lui concertistică cuprinde concerte si recitaluri în România, Cehia, Germania, Elveția, Franța, Italia, Marea Britanie, Danemarca, China etc., în prestigioase săli de concert precum: Konzerthaus (Berlin), Foundation Louis Vuitton Auditorium (Paris), Rudolfinum (Praga), St. Martin-in-the-Fields (Londra), Eglise de Verbier (Elvetia), Concert Hall of National Library (Beijing) și Ateneul Român (București). Cornelius și-a făcut apariția pe scena celebrelor festivale de muzică: Verbier (Elveția), Enescu (România), SoNoRo (România), Chiemgauer Musikfrühling (Germania), South Bohemian (Cehia) și Toamna Muzicală Clujeană (România).

A concertat în postură de solist cu Prague Radio Symphony Orchestra, Orchestra Simfonică Academică a Filarmonicii Khmelnitsky, Filarmonica de Stat „Transilvania”, Filarmonica de Stat „Moldova”, Camerata Regală, Orchestra Natională de Tineret a Fundației Principesa Margareta a României și Orchestra Naționala „Junior”.

A apărut în diverse formații camerale alături de artiști consacrați ca: Mihaela Martin, Frans Helmerson, Gautier Capuçon, Alexander Sitkovetsky, Diana Ketler, Anna-Liisa Bezrodny etc.

În ascensiunea lui profesională a fost sprijinit financiar de Fundația Principesa Margareta (prin intermediul proiectului „Tinere Talente”), Uniunea Muzicienilor Interpreți din România, Provident în parteneriat cu Școala de valori și Fundația pentru Comunitate.

Rotary Club Pipera

De mai bine de 110 ani, Rotary, cu cei peste 1,2 milioane de membrii profeșioniști din toate vocațiile, este o rețea globală de lideri care acționează pentru a contribui la comunitățile din întreaga lume și a inspira oamenii de pretutindeni pentru o societate sustenabilă. Rotary Club Pipera asigură susținerea financiară a proiectului Moștenitorii României muzicale și promovează activ concertele, ca o expresie a preocupării de a servi comunitatea pe latura culturală, educațională și inspirațională. Toate fondurile strînse de Rotary Club Pipera pentru proiectul Moștenitorii României muzicale servesc exclusiv pentru achitarea onorariului artiștilor și a unei părți din costurile de promovare a recitalurilor. Publicul se poate implica activ în susținerea proiectului, prin donații în contul Rotary Club Pipera. Amănunte despre posibilitățile active de implicare pot fi accesate aici

Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România Cluj, Radio România Timișoara, Radio România Cultural, Rador, TVR, Agerpres,  Adevărul, Dilema veche, Historia, Hotnews, revista Cariere, Observator cultural, Zeppelin, Psychologies, Tv Mania, Avantaje, liternet.ro.