Infiltraţii

Publicat în Dilema Veche nr. 331 din 17-23 iunie 2010
Infiltraţii jpeg

În 1887, jurnalista americană Nellie Bly se interna, la cerere, în ospiciul Blackwell’s Island. Scopul ei era să afle cum sînt tratate acolo femeile considerate bolnave mintale. Timp de zece zile a constatat pe pielea ei cum sînt maltratate pacientele din acest azil: mîncare proastă, băi cu apă rece, violenţă fizică, izolare, umilinţe. Articolul apărut în New York World a avut ecouri considerabile: la presiunea opiniei publice, autorităţile au alocat un milion de dolari pentru a reforma instituţia.

În 1925, Albert Londres stîrnea valuri în Franţa cu o anchetă jurnalistică intitulată Chez les fous (La nebuni). Ancheta a dezvăluit abuzurile sistematice sau involuntare ale personalului din ospicii, tratamentul inuman aplicat pacienţilor, condiţiile insuportabile din instituţiile psihiatrice. Pentru a arăta mizeria, jurnalistul a încercat mai întîi să intre în aziluri pe cale oficială: directorii de instituţii, medicii şi autorităţile publice l-au refuzat categoric. Hotărît să vadă ce se petrece dincolo de uşile închise ale misterioaselor aziluri de nebuni, Londres s-a dat drept nebun, apoi drept îngrijitor şi a reuşit să cerceteze mai multe ospicii. Ancheta a dezvăluit că bolnavii nu sînt îngrijiţi, ci doar izolaţi de societate, că, refuzîndu-li-se un tratament corespunzător, li se confiscă şansa vindecării, în fine, că psihiatrul a devenit un fel de autoritate supremă de ale cărei decizii arbitrare depind sănătatea şi libertatea pacienţilor. Nu doar recunoaşterea acestei situaţii îngrijorătoare i-a alarmat pe cetăţenii francezi, ci şi metoda (pe atunci nouă) de lucru a jurnalistului: Albert Londres a fost, probabil, primul mare reporter incognito al Franţei.

În Germania, Günter Wallraff a devenit celebru prin anii ’70 datorită reportajelor sub acoperire publicate în presa cotidiană. Pentru a documenta poveştile cuprinse în ultima carte a sa (Printre perdanţii celei mai bune lumi) s-a deghizat în imigrant somalez ajuns în Bavaria, în om al străzii la Frankfurt, în angajat robotizat al unui call-center, în măturător, în negru care se urcă, chipurile întîmplător, într-un vagon plin cu huligani beţi. Pentru Wallraff, deghizarea e o armă, un instrument de lucru pentru a observa, înţelege, arăta şi rezolva inechităţi sociale.

Seria de emisiuni Les Infiltrés difuzată acum de France 2 provoacă acelaşi tip de controverse ca reportajele lui Nellie Bly, Albert Londres sau Günter Wallraff. Télérama a dedicat un dosar special acestei emisiuni: în centrul atenţiei nu au fost descoperirile (cu adevărat) senzaţionale ale reporterilor sub acoperire, ci statutul jurnalistului şi limitele profesiei.

Pentru a spune adevărul, este oare necesar (util? etic?) ca jurnalistul să recurgă la măşti? Cît de mult îi afectează credibilitatea faptul că îşi ascunde adevărata identitate sub o mască, şi camera de filmat - sub palton? În Franţa, un articol din charta jurnaliştilor precizează obligaţia de a nu folosi metode neloiale pentru a obţine informaţii. Deghizarea, spun jurnaliştii care recurg la ea, nu e doar o metodă de lucru, ci un mod de viaţă: ca să arăţi adevărul celorlalţi (pentru că obiectivitatea jurnalistică e de mult o iluzie), trebuie să intri în pielea lor, să simţi ce simt ei. Emisiunea Les Infiltrés prezentată de France 2 şi-a propus exact acest lucru. Însă reproşurile nu sînt nefondate. Limita acestei imersiuni se vede în momentul în care demersul jurnalistic se transformă într-un scoop de presă: demascarea injustiţie riscă astfel să devină un demers narcisist. Nu e singura problemă. În aprilie, o ediţie a emisiunii Les Infiltrés denunţa nişte cazuri de pedofilie. Reportajul realizat cu camera ascunsă a scandalizat deopotrivă autorităţile şi lumea presei. Pe de o parte, poliţia a putut fi sesizată într-un caz grav. Pe de altă parte, reporterii şi-au dat în vileag sursele – ceea ce constituie (încă) o abatere de la deontologie. „Atunci cînd eşti destinatarul unei informaţii cu privire la corupere de minori sau violul unor copii, este firesc să semnalezi poliţiei cazul“, a explicat Laurent Richard, unul dintre realizatorii emisiunii. Dominique Pradalié de la sindicatul naţional al jurnaliştilor s-a grăbit să-i dea replica: „Probabil că Richard confundă legitimaţia de jurnalist cu legitimaţia de poliţist. Un jurnalist în exerciţiul funcţiunii nu are de ce să-şi dezvăluie sursele“.

Unii jurnalişti „purişti“ susţin chiar că cele mai multe subiecte de presă pot fi realizate şi respectînd regulile. Dar este mult mai greu, pentru că presupune documentare asiduă şi căutări pentru a identifica surse credibile şi implicate.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Femeile din viața lui Lucrețiu Pătrășcanu
Lucrețiu Pătrășcanu a fost un personaj al deceniilor 4 și 5, controversat în timpul vieții, cat și după asasinarea sa în 1954.
image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.