De ce un album acustic?

Ideea ne-a venit după mai multe concerte la rece, în care am descoperit toţi din trupă gustul pentru melodie şi pentru un sound mai aşezat. Pe atunci, era o alternativă la energia şi decibelii din concertele electrice, dar curînd, a devenit parte din noi. După multe tergiversări, am ajuns la concluzia că trebuie să avem piesele într-o variantă acustică, cuprinse într-un album. Timp de un an, am lucrat la Winds Apart, iar albumul a fost lansat în decembrie 2013. Toate piesele au fost reorchestrate, synth-urile au fost înlocuite de voci şi melodică, drum machine-ul – de instrumente de percuţie şi tot aşa. Albumul face trecerea spre un nou The Amsterdams, pentru că din primăvară vom fi iarăşi cinci oameni în trupă, cu un tobar nou, iar cel mai probabil sunetele şi beat-urile electronice se vor diminua şi mai mult, făcînd loc melodiei. Albumul conţine 15 piese, plus un hidden track (un cover ascuns undeva pe CD), iar „Where to go“ şi „Crackers“ sînt cîntece care nu au mai apărut pe nici un material al trupei.

Ce s-a schimbat/a rămas la fel în The Amsterdams?

Cred că în trupă a rămas acelaşi stil uşor haotic de a compune piesele, fiecare cu aportul său, numai că odată cu Winds Apart, am învăţat cum să ne completăm mai mult. O să găsiţi pasaje acapella, cum se întîmplă pe „Apologies“, o să-l ascultaţi pe Augustin la voce pe o piesă întreagă şi am introdus instrumente noi – de exemplu: drîmba şi xilofonul.

Activaţi alternativ în două trupe, cum vă descurcaţi?

Mai nou, cînt în trei trupe, pe lîngă We Singing Colors, fac parte şi din After What, noul proiect al lui Gopo (ex-The MOOoD). Încerc să fac lucruri diferite în toate proiectele, sînt feţe şi moduri de exprimare ale mele, în care încerc să mă redescopăr şi să învăţ continuu. Cel mai probabil nu mă voi opri aici.

Andrei Haţegan este liderul trupei The Amsterdams, al căror nou album se numeşte Winds Apart.

a consemnat Marius CHIVU