E tot mai greu să fii jurnalist

Publicat în Dilema Veche nr. 483 din 16-22 mai 2013
Mai mult decît samba, carnaval şi fotbal  jpeg

Raportul FreeEx („Libertatea presei în România“, 2012), realizat de organizaţia Active Watch, nu a luat pe nimeni prin surprindere. Tipologia agresiunilor, a ameninţărilor, a presiunilor etc. este deja cunoscută, din studiile anterioare. Iar cei care cunosc cît de cît mediul politic şi de presă din România se aşteptau ca riscurile cu privire la libertatea presei să se multiplice în anul electoral 2012. Ceea ce s-a şi întîmplat – observăm, citind raportul.

Cazurile evocate trec prin toate registrele, de la comic la dramatic. Poveştile creează şi un efect paradoxal: cu toate că, după cum spuneam, mă aşteptam la o înrăutăţire a situaţiei jurnaliştilor, cazuistica prezentată pare, uneori, de-a dreptul neverosimilă. Citite rînd pe rînd, într-un raport scris în limbaj sec, direct, ele pot părea fragmente dintr-o operă de ficţiune sau, poate, cronici din cine ştie ce ţară îndepărtată de civilizaţie. Doar numele de persoană şi toponimele amintesc că, într-adevăr, faptele s-au petrecut în România. De pildă: „Un tînăr activist civic a fost hărţuit cu metode specifice Securităţii comuniste, de către agenţi ai poliţiei Argeş, la cererea Serviciului de Pază şi Protecţie Bucureşti. Aceştia s-au deplasat la domiciliul părinţilor lui Mihail Bumbeş, adresînd mamei sale întrebări privind deţinerea unor arme de foc de către Bumbeş. Ulterior, poliţiştii au solicitat şi au obţinut fişa medicală a acestuia de la cabinetul medicului de familie.“ „O bagatelă“ – o să spuneţi, după ce-o să citiţi altă poveste: „Jurnalistul Narcis Daju, de la publicaţia locală online GorjNews, a depus, în ianuarie 2013, o cerere la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Gorj pentru a afla dacă în ultimii doi ani au fost emise autorizaţii de interceptare a comunicaţiilor sale telefonice şi/sau a comunicaţiilor sale ambientale. (...) Din informaţiile trimise de Parchet rezultă că jurnalistului i-au fost ascultate telefoanele în ianuarie şi februarie 2012 şi interceptate comunicaţiile prin Internet în februarie şi martie 2012, în cadrul unui dosar penal care avea ca subiect un interlop local, Şerban Doru Aristică, zis Habitu. Motivaţia procurorilor a fost că jurnalistul ar fi ţinut legătura cu inculpatul şi ar fi avut cunoştinţă de date ce priveau activitatea de urmărire penală, însă nu a adus nici o probă în sprijinul acestor afirmaţii. Din rechizitoriu reiese că a fost interceptat şi un alt număr de telefon, care era folosit de întreaga redacţie GorjNews.“ Numai jurnalist local să nu fii în România: departe de mediile centrale sau de vreo altă formă de apărare, ei sînt cei mai expuşi ameninţărilor şi intimidărilor – se înţelege din raport. Dar asta nu înseamnă că jurnaliştii de la presa centrală nu sînt, şi ei, supuşi presiunilor în meseria pe care o exercită. Un caz grav s-a petrecut chiar la Agerpres, agenţia naţională de presă.

„La începutul lunii iulie, jurnalistul Agerpres Claudiu Zamfir, acreditat la Guvern, a trimis un set de întrebări la Biroul de Presă al Palatului Victoria, către Andrei Zaharescu, purtătorul de cuvînt al Executivului, şi către Anca Alexandrescu, şeful departamentului de comunicare al instituţiei. Claudiu Zamfir solicita informaţii despre salariul generalului Wesley Clark, fost comandant NATO şi proaspăt instaurat în funcţia de consilier onorific pe securitate şi economie al lui Victor Ponta. Clark este membru în conducerea unei companii petroliere care are operaţiuni în domeniul gazelor de şist în Polonia. La cîteva ore de la trimiterea întrebărilor pe e-mail, şefii jurnalistului l-au anunţat că nu se mai ocupă de Guvern.“ Jurnalistul incomod a fost înlăturat – deducem – prin intervenţia directă a fostului jurnalist Andrei Zaharescu. Ceea ce e cu atît mai grav: pe vremea cînd se afla de cealaltă parte a baricadei, probabil că lui Zaharescu i s-ar fi părut inacceptabil ca şefii să-i scoată vreo ştire sau să îl îndepărteze de o anchetă bine ţintită. Sau nu?

Dincolo de cazuistica foarte vastă care ilustrează ameninţările şi agresiunile la care au fost supuşi numeroşi jurnalişti, raportul atrage atenţia asupra vulnerabilităţii presei din România. În ultimul an au dispărut, într-adevăr, zeci de ziare, radiouri şi posturi TV. Instituţiile de presă rămase pe piaţă funcţionează la limita subzistenţei. Deprofesionalizarea jurnaliştilor e doar unul dintre efectele crizei. Celălalt e riscul tot mai mare de corupţie în rîndul redacţiilor. E tot mai greu să fii jurnalist. În curînd, n-o să mai putem citi, cu ochi critici, raportul anual despre libertatea de expresie. O să ne spunem, doar, în gînd: bine că mai avem presă, chiar şi-aşa şubredă cum este.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.