După 20 de ani... - Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu

Publicat în Dilema Veche nr. 485 din 30 mai-5 iunie 2013
După 20 de ani      Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu jpeg

În 1993, un grup de iniţiativă, condus de Constantin Chiriac, actor la Teatrul „Radu Stanca“ din Sibiu (pe atunci, teatrul nu avea şi cuvîntul „Naţional“ în denumire), a hotărît să facă un festival de teatru. Au participat artişti din două ţări: România şi Republica Moldova. În anul următor – 1994 –, la ceea ce este considerat, de fapt, prima ediţie oficială a festivalului, numărul ţărilor participante a crescut la opt, iar apoi s-a tot mărit, treptat. Recordul a fost atins la ediţia de excepţie din 2007, cînd Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, alături de Luxemburg – atunci, peste 2500 de invitaţi din 70 de ţări au venit la festivalul de la Sibiu, şi toate spectacolele s-au jucat cu biletele vîndute în avans.

La ediţia cu numărul 20 a unui festival care şi-a depăşit cu mult intenţiile iniţiale, devenind un festival de artele spectacolului, organizatorii au pregătit cîteva evenimente speciale, pe lîngă secţiunile deja bine cunoscute. Vor fi, ca de obicei, spectacole de teatru, dans, muzică, spectacole-lectură, conferinţe şi dezbateri, lansări de carte, care vor avea loc în toate sălile de spectacol şi de concert din oraş. Dar şi o ceremonie de gală, care va marca ediţia aniversară pe 15 iunie, sîmbătă seara, la Sala Thalia. Evenimentul va consta din momente de recunoaştere publică a celor mai importanţi artişti care au contribuit la frumosul traseu al festivalului. O asemenea gală a mai avut loc doar în 2007.

Stele în Parcul Cetăţii

Tot pe 15 iunie se va inaugura Aleea Celebrităţilor, în Parcul Cetăţii, ca loc permanent de celebrare a contribuţiilor din domeniul teatral. Pentru început, şapte personalităţi vor primi o stea în centrul Sibiului: regizoarea Ariane Mnouchkine, regizorul Eugenio Barba, coregraful Sasha Waltz, regizorul Silviu Purcărete, regizorul Declan Donnellan, teatrologul George Banu şi actorul de kabuki Nakamura Kanzaburo XVII. Următoarele stele vor fi alese de o comisie, intenţia fiind ca dezvelirea să se facă tot cu ocazia ediţiilor anuale ale festivalului, însă numelor din teatru li se vor alătura şi nume din alte domenii culturale.

În programul stufos al festivalului, te poţi rătăci. Pe cele 40 de pagini cu evenimente, poţi găsi de toate pentru toţi. În fiecare dintre cele zece zile, lista cu „de-ale festivalului“ începe de la 8 dimineaţa şi se încheie la miezul nopţii. Totuşi, lucrurile se pot rezuma aşa: cîte zece evenimente zilnic, în fiecare sală importantă de spectacol, adică unul în fiecare seară. Zece spectacole la Teatrul Naţional „Radu Stanca“, zece la sala de la Casa Sindicatelor, la Sala Thalia, la Teatrul Gong, dar şi la Cetatea Cinsădioara. Acestora li se adaugă expoziţiile, conferinţele, lansările de carte. Şi cea mai stufoasă secţiune a festivalului: spectacolele de stradă, nu de puţine ori mai multe în acelaşi timp, prin centrul oraşului.

Sezon rusesc

Sezonul rusesc din festival se anunţă a fi unul dintre cele mai interesante. „Sezonul rusesc de la Sibiu marchează o gală a tinerilor actori ruşi în dialog cu vechea generaţie de actori de la Moscova şi St. Petersburg. Selecţia de la Sibiu îşi propune să evidenţieze noile tendinţe din acest spaţiu teatral, oferind publicului o viziune provocatoare asupra lumii din jur şi a limitelor umanităţii, prin complexitatea montărilor propuse de unii dintre cei mai importanţi creatori europeni ai momentului“ – spune Adrian Tibu, într-un comunicat de presă al festivalului.

Ivan Vîrîpaev prezintă la Sibiu spectacolul Iluzii, sub forma unui dialog cu publicul. Actorii Teatrului Praktika vor spune povestea în întunericul din sala Studio de la Casa Sindicatelor, pe 10 iunie, de la ora 23. Dramaturgul rus este prezent în agenda festivalului şi cu un spectacol-lectură, în traducerea Maşei Dinescu – Dansul Delhi, pe 9 iunie, iar filmul său de debut – Euphoria, va fi proiectat în aceeaşi zi, tot la sala Studio de la Sindicate. Pe 11 iunie, pe scena teatrului sibian se va juca Trei surori al Nebalşoi Drama Teatr din St. Petersburg, în regia lui Lev Erenburg, „o profundă şi strălucitoare analiză psihologică şi un nou efort uman de a răspunde la întrebarea «de ce nu sîntem fericiţi?»“ – după cum s-a scris la premiera spectacolului.

Al treilea eveniment din sezonul rusesc este Nunta, după Cehov, cu două reprezentaţii, pe 11 şi 12 iunie, în sala teatrului. Spectacolul, o adaptare modernă care îmbină jocul actorilor cu momente de muzică şi dans, este regizat de Vladimir Pankov, fiind o coproducţie a Festivalului Internaţional de Teatru „Anton Cehov“, a Academiei Naţionale de Teatru „Janka Kupala“ din Minsk şi a Confederaţiei Internaţionale a Asociaţiilor Teatrale.

Moment de excepţie al festivalului se anunţă a fi spectacolul unuia dintre cei mai bine cotaţi regizori europeni – Eimuntas Nekrosius. Nekrosius i-a cucerit pe spectatorii de la Sibiu acum doi ani, cu Idiotul, o montare de excepţie. Acum, compania Meno Fortas aduce cea mai nouă producţie a sa – Divina comedie după Dante. „Divina Comedie este una dintre operele de bază ale culturii universale. E posibil să regăsim ceva din Divina Comedie în mai toate lucrările marilor autori. Putem să lucrăm la acest text o viaţă întreagă, încercînd să înţelegem ceva, cu şansa de a nu reuşi niciodată“ – declara regizorul Eimuntas Nekrosius la premiera spectacolului, în aprilie 2012. Reprezentaţia de la Sibiu are loc pe 9 iunie, la Casa Sindicatelor – cea mai încăpătoare din Sibiu – şi are o durată de patru ore şi jumătate.

Producţiile româneşti sînt ceva mai puţin numeroase în acest an. Cei care vor căuta numele lui Radu Afrim în program, nu îl vor găsi, din păcate. Dintre producţiile sibiene recente, vor fi prezentate în festival: Platonov – regia lui Alexandru Dabija, Maestrul şi Margareta – regia Zoltán Balász, O poveste japoneză – regia Yasuda Masahiro.

Întotdeauna, o opţiune fericită la festivalul sibian o reprezintă spectacolele de dans. Şi în acest an, secţiunea este bine reprezentată. Iată două sugestii: Continu, spectacol eveniment în coregrafia Sashei Waltz, o producţie Sasha Waltz în colaborare cu Schauspielhaus Zürich, şi Un basm întunecat, o coproducţie Israel-Danemarca, coregrafia Oded Graf şi Yossi Berg.

Nu mai puţin de şapte spectacole se încadrează în acest an la secţiunea „Circ“. Anticipăm ca remarcabilă revenirea la Sibiu a celor din trupa Les Parfaits Inconnus, pe care nimeni dintre cei care i-au văzut la una dintre ediţiile precedente nu i-a putut uita. Canadienii îmbină muzica rock, acrobaţia şi jongleria într-o poveste intitulată Reîntoarcerea, care va avea două reprezentaţii la Casa Sindicatelor, pe 16 iunie.

Marşul picioroangelor şi fanfara regală

Cea mai stufoasă secţiune rămîne cea a spectacolelor stradale, adresate tuturor vîrstelor, spectatorilor întîmplători sau nu, din centrul oraşului. Practic, pe durata celor zece zile, teatrul va fi peste tot, pe străduţele din centru, cu fel şi fel de personaje surprinzătoare. Pietonala Bălcescu rămîne locul preferat de întîlnire cu clovni, scamatori, artişti care aduc culoare şi magie în oraş. Seria spectacolelor de stradă începe pe 7 iunie, la ora 15, cu Marşul picioroangelor şi Fanfara regală din Merchtem, Fanfara şi graţioasele majorete din Stara Wies, Orchestra veselă „La Racchia di Vejano“, urmînd o Invazie extraterestră la ora 17.

În prima seară de festival, Piaţa Mare va fi scenă pentru Odiseea, cu Teatrul Titanic din Germania. Iar pentru a doua seară, în Piaţa Mare, recomandăm concertele Robin and the Backstabbers şi Şuie Paparude.

Dintre expoziţiile permanente ale festivalului, amintim expoziţiile de costume Lia Manţoc, Doina Levintza şi Dragoş Buhagiar, expoziţiile de fotografie Mihaela Marin şi Sebastian Marcovici. Iar iubitorii spectacolelor-lectură sînt invitaţi la Librăria Humanitas, unde se va desfăşura zilnic cîte un asemenea eveniment, de la ora 14 sau 15.

Programul complet al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se află pe www.sibfest.ro.

Veronica D. Niculescu este scriitoare, traducătoare şi jurnalistă.

Foto: D. Matvejevasc

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.