Medicină fără medicamente

Publicat în Dilema Veche nr. 419 din 23-29 februarie 2012
Medicină fără medicamente jpeg

Povestea unui nas

Dacă ai polipi, ai avut o răceală puternică sau eşti alergic, probabil ştii cum e. Nasul, înfundat sau nu, nu mai simte nici un miros din jur, oricît de intens ar fi pentru alţii. Celulele care receptează mirosurile sînt „înghiţite“ de mucoasa care s-a umflat ca să te apere de alţi dăunători (bacterii, poluare, alergeni). Nervul olfactiv, canalul care transmite mirosurile către creier, nu mai ştie ce se întîmplă: mirosul de mîncare arsă ca şi parfumul pufăit în fiecare zi trec pe lîngă nas fără să te impresioneze. Gustul devine şi el neputincios. Papilele de pe limbă parcă ar simţi ceva, însă sînt confuze şi nu pot descrie nici un gust.

Anul trecut în noiembrie am avut o răceală grozavă care m-a ţinut în casă o săptămînă. Nu mi-am făcut probleme, îmi ziceam că o să treacă uşor cu mult somn, Coldrex şi ceaiuri. Febra s-a domolit, la fel şi durerile de gît şi tusea, însă am rămas cu nasul înfundat. Mi-am cumpărat picături nazale pentru a respira normal. În scurt timp, am ajuns să folosesc picăturile de două ori mai des decît în reţetă. Dar asta nu-mi ajuta cu nimic simţurile.
La una dintre multele cine fără gust, am cunoscut-o pe Iulia care, atunci cînd i-am spus că folosesc picături nazale Bixtonim, mi-a spus să renunţ imediat. Ea însăşi le încercase şi devenise dependentă de ele. „Am luat fără încetare şapte ani, chiar dacă eram răcită sau nu. Simţeam că nu puteam să respir dacă nu le luam în fiecare zi.“ A scăpat de dependenţă prin tratament medical.

Mi se mai întîmplase să-mi pierd mirosul pentru perioade de cîteva zile şi nu mă deranja. Nu mai salivam după îngheţată şi mîncam doar dacă mi-era foame. Atunci cînd găteam, foloseam în continuare condimentele cu care mă obişnuisem. Uneori nici nu-mi dădeam seama că îmi lipsea gustul: mîncam împăcată, ca şi cum toate simţurile ar fi la locul lor.

Trecuseră mai bine de două săptămîni şi mirosul nu-mi revenise. Între mine şi lume se instalase încet o senzaţie de stranietate. La prieteni, la birou, acasă, mă urmărea gîndul că e ceva ce nu pot percepe, o informaţie care nu ar trebui să-mi fie ascunsă şi care mi-ar dezvălui mai multe despre ce se întîmplă şi faţă de care trebuie să am o reacţie. Mirosul medicamentelor, mirosul hainelor, mirosul pielii... dacă nu o să mai pot simţi nici un miros, niciodată? A doua zi eram la un cabinet ORL să aflu ce era de făcut.

La consultaţie, doamna doctor îmi povestea sec despre cît de mulţi pacienţi a întîlnit cărora le muriseră cele două simţuri. Am plecat din cabinet cu o reţetă lungă şi cu gîndul că şi eu mă voi afla printre acei pacienţi. După ce mi-a trecut panica, am început să mă gîndesc că poate va fi un lucru bun. Am auzit că atunci cînd îţi pierzi un simţ, celelalte se dezvoltă mai mult. Poate voi auzi ca iepurii sau voi avea ochi de vultur. Nu voi mai fi ispitită de mîncăruri cu gust divin şi colesterol mare. Voi trăi mai mult şi mai sănătos.

Dar nu voiam să renunţ aşa de uşor la miros, aşa că am căutat şi altfel de leacuri...

Medicina alternativă

Dacă nu merge nici sfatul farmacistei şi nici antibioticul din reţetă, bolile se pot trata şi altfel. Homeopatia şi acupunctura se numără printre acele tipuri de tratamente care provoacă principiile medicinei convenţionale. Doamna doctor Violeta  Botescu le practică pe amîndouă într-un cabinet mic din Bucureşti. Am cunoscut-o în timp ce căutam, cu teamă şi curiozitate, un cabinet de acupunctură.

Am ajuns în cartierul Bucureştii Noi, lîngă una dintre puţinele staţii de metrou construite după 1989. La parterul unui bloc-turn, se află cabinetul doctoriţei: un apartament cu două camere în care lumina naturală se zgîrceşte să intre. Liniştea cabinetului este tulburată de ticăitul cîtorva ceasuri, ţîrîitul telefonului şi vocea doctoriţei care explică în detaliu cum stă treaba cu bolile omului. Pentru a ajunge în biroul de consultaţie, treci printr-o cameră cu trei paturi înconjurate de draperii şi două fotolii pe care poţi răsfoi pliante, reviste şi cărţi cu rugăciuni de pe măsuţa alăturată.

Doamna doctor a terminat Facultatea de Medicină în Bucureşti şi şi-a facut stagiul de practică în pediatrie. S-a molipsit de la copiii pe care îi trata de boli care nu s-au lăsat alungate cu medicina despre care învăţase. A încercat atunci homeopatia şi a văzut că se simte mult mai bine. A mers la congrese de acupunctură şi homeopatie şi a început să studieze din cărţi de specialitate. A devenit homepat şi acupunctor acreditat şi a lucrat la fostul Centru Naţional de Acupunctură şi Homeopatie, iar de cîţiva ani şi-a deschis propriul cabinet. E mulţumită că şi-a descoperit vocaţia şi ştie cum îi poate ajuta pe oameni.

Pacienţii care-i ajung în cabinet vin cu mai multe probleme de sănătate. La consultaţie, vorbeşte cu ei măcar o oră şi îi întreabă de toate durerile, problemele şi nevoile lor. Nu se grăbeşte să dea un diagnostic: durerea aia din spate poate avea multe cauze şi, decît să greşească prin presupuneri, mai bine aşteaptă să vadă rezultatele analizelor şi cum acţionează remediile. „Fiecare persoană are o combinaţie unică de probleme, şi unii oameni îndură boli ani de zile pînă să ajungă la doctor.“

Îşi aminteşte mărturisirile făcute de fiecare pacient, însă are nevoie ca oamenii să fie deschişi şi să-i spună tot ce îi nelinişteşte. „Pentru un medic, efortul e de zece ori mai mare să afle ce e în neregulă atunci cînd pacientul nu îi spune tot ce se întîmplă. Se pune o perdea între medic şi pacient.“ Consideră că bolile au rădăcină în viaţa sufletească şi încurajează pe toată lumea la reflexivitate – trebuie să găseşti acea cauză care te consumă şi îţi slăbeşte organismul. „Pentru ca o boală să dispară, trebuie tratată în primul rînd partea sufletească. Ne îmbolnăvim în copilărie, dar mai tîrziu bolile se schimbă, trec în interior.“

Placebo pentru copii?

Homeopatia a apărut pe la sfîrşitul secolului al XVIII-lea în Germania, cînd un doctor pe nume Samuel Hahnemann s-a revoltat împotriva felului în care erau tratate bolile vremii. Lipitori, sîngerări, otrăvuri – cine ar putea spune care era adevărata cauză a morţii – boala sau leacul?… Hahnemann a reluat un principiu vechi de pe vremea lui Hipocrate şi a început să-şi testeze noile tratamente pe propriul corp înainte de a le testa pe alţii – „Similia similibu curentur“ (un fel de „cui pe cui se scoate“). Pentru tratament era folosită o diluţie a unei substanţe care ar fi provocat într-un organism sănătos aceleaşi reacţii pe care le-ar fi produs boala. Cu aceste noi remedii, a scăpat pacienţi de malarie şi variolă.

La fel ca Hahnemann, doctoriţa Botescu încearcă pe propria piele noile remedii şi extracte care apar pe piaţă, înainte să le recomande pacienţilor. Pentru ca tratamentul să funcţioneze e nevoie însă de „răbdare, încredere şi perseverenţă. Ca mai în tot ceea ce faci în viaţă“.

Am auzit multe voci spunînd că homeopatia e placebo şi că funcţionează doar pentru că cei care iau remediile cred că datorită lor se vor simţi mai bine. N-am cum să demonstrez că nu e aşa, însă un lucru mă nedumereşte: cum ar putea cineva să explice efectul placebo la copii de 4 ani? Printre pacienţii recunoscători doamnei doctor, am întîlnit un tată care îmi povestea despre ce efect a avut homeopatia asupra fiicei sale: „Cînd era foarte mică, răcea continuu. După ce am început tratamentul, s-a oprit. În ultimii cinci ani a fost răcită de două ori“.

39 de ace

După cea mai lungă consultaţie prin care am trecut pînă acum, m-am întins pe patul pentru acupunctură şi, cu simţurile în gardă, am primit primul ac în frunte. Apoi în dosul urechilor, umeri, piept, burtă şi membre. În jurul labei piciorului aveam un buchet întreg de ace. Cică un acupunctor avea o vorbă: „Gata, am terminat de pus acele, acum poţi să te ridici şi să pleci“. După 20 de minute, doctoriţa mi-a scos acele: am numărat 39.

Medicina chineză spune că al nostru corp e traversat de canale energetice numite meridiane. Cînd ne îmbolnăvim, apar nişte blocaje pe aceste canale, iar unele părţi ale corpului nu mai primesc energia de care au nevoie pentru a funcţiona cum trebuie. Acele de acupunctură au rolul de a debloca meridianele şi a permite energiei să-şi reia cursul normal şi să te facă sănătos. Cum poate vă închipuiaţi, acupunctura nu e lipsită de dureri. În cabinet, mai auzeam cîte un „au“ sau o inspiraţie rece printre dinţi – cine ştie de cîte ori m-am văitat şi eu. Însă trece repede, iar după ce toate acele sînt la locul lor, poţi închide ochii şi chiar adormi.

Acele de acupunctură sînt făcute din argint şi sînt subţiri, mult mai subţiri decît cele din trusa de cusut. Atunci cînd unul te doare, să ştii că în zona aia lucrurile nu stau foarte bine. În jurul acului poate apărea o pată roşie iar asta înseamnă că acul acţionează asupra energiei tale. În acest fel, doctoriţa poate descoperi unele probleme pe care fie ai uitat să i le spui, fie nu te deranjează încă.

Doamna doctor are răbdare cu toată lumea: şi cu profesoara ieşită la pensie care vine la consultaţie o dată pe an (de ziua ei de naştere) şi povesteşte despre toate bolile care îi complică viaţa; şi cu fotografa ocupată, care îşi face timp de acupunctură între o şedinţă de fotografiat şi o altă întîlnire importantă.

Din China antică, acupunctura a ajuns în România în urmă cu vreo 30 de ani. Se spune că, în perioada comunistă, s-ar fi propus interzicerea acupuncturii, dar a fost salvată de Elena Ceauşescu: cum să interzici o medicină care-i vindecă pe oameni fără medicamente?

Să revenim la nas. După şase zile de remedii homeopate şi trei şedinţe de acupunctură, nervul olfactiv s-a dezmorţit. Era într-o dimineaţă cînd mirosurile au început să-mi înţepe din nou nările: simţeam fumul de la mîncarea care s-a ars cu o seară înainte în cuptor şi mirosul de condimente. Mergeam haotic prin casă şi trăgeam lacom aer pe nas, ca şi cum ar fi fost prima oară cînd respiram. Gustul a revenit şi el – l-am încercat cu limonadă. A început să mă doară şi capul, şi nasul de la atîtea senzaţii, aşa mi-am înfrînt entuziasmul recăpătării simţurilor şi am luat-o mai uşor. Mai am şi acum momente în care închid ochii şi trag aer adînc în piept, doar ca să mă asigur că mirosul meu e tot acolo. Da, e acolo.

Manuela Boghian este antropolog şi scrie pe blogul manube.wordpress.com.

Foto: M. Boghian

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.