Cum e să fii spiriduşul Moşului

Ana Maria DUMINICĂ
Publicat în Dilema Veche nr. 618 din 17-23 decembrie 2015
Cum e să fii spiriduşul Moşului jpeg

Anul acesta, în preajma Crăciunului, lucrurile au luat o turnură diferită. Alături de colegii mei de la Agenţia „Împreună“, am simţit că e posibil mai mult.

Nu puteam încheia anul fără să încercăm să dăm acest sentiment mai departe. Ajunşi în pragul campaniei „Un Moş al Tuturor“, ne-am transformat în „spiriduşi ai Moşului“ şi ne pregăteam să facem lucrurile ca de obicei: simplu, controlat, în siguranţă. Timp de doisprezece ani, Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună“ a organizat campania de iarnă „Un Moş al Tuturor“. Se alege o şcoală unde majoritatea elevilor sînt de etnie romă, situaţia financiară a părinţilor este modestă, atitudinea celor două părţi este la fel de modestă şi există şanse reale de a continua lucrul în şcoală. De obicei, strîngeam donaţii pentru 100-150 de copii şi, înainte de Crăciun, ne adunam în biroul nostru, unde pregăteam punguţe cu dulciuri. Aceleaşi dulciuri în aceleaşi punguţe, pentru fiecare copil în parte. Timp de doisprezece ani, campania a avut succes.

Moş Crăciun şi o barbă prinsă cu elastic – avem!
Punguţe cu dulciuri – avem!
Echipă înghesuită într-o maşină – avem!
Copii fericiţi – avem!

Dar lumea din jurul nostru a încetat să mai fie simplă, în control sau în siguranţă. Iar oamenii… nu mai au timp să fie copii. Oamenii nu mai au timp de poveşti, nu mai au timp să fie fericiţi. Nu mai au timp de el, de Moş Crăciun.

Mi-am adus aminte de Florin, elev în clasa a VII-a la şcoala din Gostinari, şi de felul în care mi-a citit pe ascuns cuvintele împăciuitoare pe care avea să i le trimită lui Moş Crăciun. Apoi, mi-am dat seama că nu este singurul care nu a uitat. Nici cei aproape 300 de colegi ai lui nu l-au uitat pe Moşu’, deşi nu a mai ajuns la ei de mulţi ani. Ei încă speră ca Moşul să dea buzna în şcoala lor, să îi ia în braţe şi să îi înveţe despre binele din lume. Moş Crăciun e mai mult decît un personaj pentru ei. E un erou. Aşa că anul acesta trebuia să facem cumva ca Moşul să ajungă la ei. Trebuie să ajungă la ei şi să îi înveţe despre prietenie, despre sacrificiu, despre respect faţă de celălalt. Moş Crăciun trebuie să se întoarcă pentru ei şi pentru cei ale căror vieţi sînt sau tind să devină gri.

Anul acesta am renunţat la controlul şi uniformitatea tuturor cadourilor de altădată şi încercăm să colorăm Crăciunul. Avem aproape 300 de copii, 300 de scrisori, 300 de creioane colorate şi 300 de oameni pregătiţi să devină „Moşi Crăciun“ pentru fiecare dintre copii.

Ei sînt cei care luptă în fiecare zi fie cu bau-bau, oricare ar fi forma lui (neîncredere în forţele proprii, lipsa educaţiei de calitate, sărăcie, discriminare, lipsa apei, lipsa unui drum sigur spre şcoală, lipsa părinţilor care sînt plecaţi în străinătate), fie pentru a colora vieţile celor din jur prin energia, speranţa, zîmbetul şi potenţialul de care dau dovadă. Bagheta lor magică: un creion colorat. Lista de lucruri absolut necesare pentru Crăciun: păpuşi, căţeluşi de pluş, maşinuţe, avioane, pulovere, ghetuţe, mănuşi, şosete, surioare sau frăţiori noi (deşi sîntem aproape convinşi că nu Moş Crăciun se ocupă de asta), Lego şi multe, multe dulciuri.

„Anul acesta am fost ascultător şi am învăţat bine. O să-mi ascult părinţii şi promit să fiu cel mai cuminte din clasa mea. Eu îmi doresc să îmi aduci o maşină cu telecomandă, mare. Te aştept să vii!“ (Ionuţ, clasa a IV-a)

„Dragă Moşule, mă numesc Maria şi am 6 ani. Eu învăţ poezii şi îmi place foarte mult să desenez. Îmi doresc de la tine un trening cu Barbie roz şi multe dulciuri.“ (Maria, clasa I)

„Dragă Moşule, mă numesc Adriana şi sînt în clasa a II-a. Te rog să îmi aduci o portocală, o mandarină, o banană, două mere şi o pungă cu napolitane Alfers. Mulţumesc! Te iubesc, Moşu!“ (Adriana, clasa a III-a)

 „Dragă Moşule, eu am 6 ani şi sînt la grupa 0. Îmi doresc o pereche de mănuşi cu Spiderman, un fes roşu şi o maşină cu telecomandă. Cu drag, Andrei.“ (Andrei, clasa 0)

„Dragă Moşu, mama zice că nu am fost prea cuminte anul ăsta, dar promit că o să încerc la anul. Te rog, poţi să îmi aduci o păpuşă ieftină şi nişte mănuşi?“ (Alexandra, clasa a II-a)

„Dragă Moşu, eu îmi doresc un zmeu. Doar atît!“ (Marin, clasa I)

„Dragă Moşule, eu îmi doresc tare mult o maşină-robot şi o culegere de matematică. Îţi promit c-o să învăţ mai bine!“ (Costin, clasa I)

„Moşule, tu ştii că portocaliu e culoarea mea preferată? Aş vrea un pulover. Sper că nu cer prea mult.“ (Andreea, clasa I)

Au trecut deja două săptămîni de la lansarea provocării de a(-ţi) colora Crăciunul şi am învăţat că îţi trebuie curaj pentru a face faţă întrebărilor sau răspunsurilor copiilor: „Oare să îndrăznesc să îi cer lui Moşu’ un pulover portocaliu? E prea mult, nu e aşa?“, „Nu i-am mai cerut jucării pentru că ştiu că ceilalţi colegi au mai mare nevoie de ele decît am eu“, „Eu aş vrea şosete groase şi ghetuţe. Oare se supără?“, „Pot să vreau un zmeu?“, „Eu îi scriu lui Moşu’ doar ca să-l salut, el ştie deja ce îmi doresc!“.

Plec de la prima întîlnire cu copiii, citesc pe drum scrisorile primite, îmi trec degetele peste zecile de creioane colorate, unele cu vîrf, altele fără, majoritatea ronţăite la capăt… şi îmi dau seama că e foarte posibil să fi dezlănţuit iadul. Încep să mă întreb cum şi unde o să găsesc 300 de oameni care să cumpere un cadou personalizat pentru fiecare copil. Cum aflu eu ce este acela un „pipi rex“, „beibi amore“, „maya cu biberon“, „maşini-robot“ şi alte năzdrăvănii de felul acesta? De unde o să le iau? Dacă două colege de bancă îşi doresc aceeaşi păpuşă, însă doar una dintre ele primeşte ce a cerut? Dacă încurc scrisorile şi încep copiii să plîngă? Dacă oamenii or să mă lase baltă? Cu ce bani cumpăr eu toate cadourile astea? Dacă greşesc şi din cauza mea nu or să mai creadă în Moş Crăciun?

Am scris o scrisoare în care am anunţat că „Împreună“ devine spiriduş de bază al Moşului. Am trimis scrisoarea către presă, către bloggeri, către ambasade, ONG-uri, firme, companii, colegi de facultate, familie, prietene de-ale maică-mii. I-am întrebat pe toţi dacă au colorat vreodată Crăciunul şi dacă cumva n-ar vrea să încerce anul acesta alături de copiii din Gostinari. Unii au răspuns i­me­diat, alţii deloc. Alţii mi-au scris un e‑mail formal, apoi au uitat să mai răspundă. Pe unii i-am stresat la telefon, iar alţii îmi aduceau mie aminte că am uitat să îi sun înapoi. Ba chiar unii s-au declarat dezgustaţi de simplul fapt că am îndrăznit să îi întreb, atunci cînd le-am răspuns cu un „da“ hotărît la întrebarea „Auzi… dar după cîte văd eu, copiii ăştia sînt romi, cum îţi place ţie să le zici. Aşa-i?“. Aparent, îţi trebuie curaj nu numai pentru a le răspunde copiilor, ci şi pentru a înfrunta cu politeţe oameni care spun cu o vehemenţă extraordinară că nu vor să aibă de-a face cu Crăciunul unor „ţigani“, ci vor mai degrabă „să fie generoşi cu nişte copii de români“.

Celor care au acceptat să devină Moş Crăciun le-am trimis scrisoarea, poza şi creionul colorat al unuia dintre copii. În trei-patru zile am reuşit să epuizez mai mult de jumătate dintre scrisori. Apoi au urmat alţi oameni, dornici să descifreze acele cîteva cuvinte scrise colorat şi strîmb pe o foaie de caiet. Pe cele rămase, am decis să le publicăm online. În felul acesta, fiecare copil şi-a găsit un Moş Crăciun în mai puţin de trei secunde. Nu ştiam la ce să răspund mai repede: la e-mail, la mesajele de pe Facebook, la telefonul mobil, la cel fix? La început a fost haos, dar am reuşit. Am reuşit să strîngem cadourile. Am reuşit să mobilizăm oamenii, să reacţioneze la unul dintre, poate, sutele de mesaje de Crăciun. Cum? Eu nu ştiu prea bine. Însă Andrei (clasa a VII-a) crede că „Poate au început să creadă din nou“, iar Marinela (clasa a VI-a) crede că „Poate au vrut doar să facă o faptă bună. Sper, totuşi, că a fost vorba de mai mult. Sper că şi-au adus amintit de Moş Crăciunul copilăriei lor. Poate au învăţat, la fel ca noi, că Moş Crăciun nu face nici o diferenţă între culoarea pielii, hainele cu care ne îmbrăcăm, locul unde ne-am născut sau limba pe care o vorbim. Moşul e al tuturor şi a promis să iubească şi să nu rămînă indiferent. A promis că o să ne audă, chiar dacă va fi la mii de kilometri depărtare. Poate oamenii mari chiar şi-au adus aminte de data asta“.

Ana Maria Duminică este absolventă a Facultăţii de Sociologie, Universitatea Bucureşti, şi asistentă de proiect la Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună“.

Foto: M. Cîrstea

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.