Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 544 din 17-23 iulie 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

OAMENII 
NU ASOCIAZĂ DORINŢELE LOR 
CU O SALATĂ DE LITERE
FOSFORESCENTE 
(SUB ACEST ASPECT, CORPUL PARE
MAI PLIN DECÎT SUFLETUL)  

● Nişte cercetători au ajuns la concluzia că uraganele cu nume masculine fac mai puţine ravagii decît cele cu nume feminine. Chiar şi atunci cînd au aceeaşi intensitate. Motivul: oamenii nu asociază numele feminine cu dezastrul, dau mai puţină importanţă unui uragan cu nume feminin, nu-l iau în serios şi nu se pregătesc suficient pentru a preveni pagubele. Iată unde duce misoginismul! (M. M.)

● Acum se poate împrumuta orice – inclusiv un prieten: „Vrei să mergi la film şi nu e nimeni disponibil? La shopping? În parc? Ai nevoie de o părere sinceră? Sau pur şi simplu vrei să împărtăşeşti experienţe cu cineva care are aceleaşi pasiuni ca şi tine? Încearcă imprumutaunprieten.tumblr.com. (…) Pe pagina principală vei găsi o varietate de prieteni din care poţi alege în funcţie de dorinţele tale. (…) După ce ai găsit prietenul ideal, în funcţie şi de programul acestuia, stabileşte o întîlnire la…“ (I. P.)

● În urmă cu aproape zece ani, trecînd prin Monte Carlo, am văzut pentru prima oară o terasă cu sistem de răcire „evaporativ“. M-am minunat de ce se găseşte în lumea bogătaşilor. Peste încă vreo doi ani, am văzut sistemul la o terasă din Bucureşti şi mi-am zis: uau! Apoi sistemul a devenit tot mai extins. Centrul Vechi e plin de asemenea „stropitoare“ reci. Săptămîna trecută am mers la piaţă să cumpăr legume şi fructe şi am descoperit că tarabele erau dotate cu aşa ceva. Ţăranii, tarabagiii şi clienţii lor stăteau la răcoare. Mă întreb ce o mai fi nou astăzi la Monte Carlo. (A. M.)

● Joi, 3 iulie, Zack Danger Brown, un tip din Columbus, Ohio, a lansat pe Kickstarter o campanie de crowd funding ca să facă o salată de cartofi. Avea nevoie de 10 dolari. O săptămînă mai tîrziu, strînsese peste 40.000 de dolari. Unul dintre susţinători a scris: „Îmi place la nebunie ideea de a susţine o salată de cartofi. Mă face fericit să văd că oamenii nu se iau chiar întotdeauna în serios.“ O să fac şi eu o salată bœuf. Sper că e suficient de neserioasă. (L. V.)

● O asociaţie canadiană transformă băncile din oraşul Vancouver în adăposturi destinate persoanelor fără casă. Ziua, băncile au o aparenţă normală şi există un afiş pe care scrie: „Aici este o bancă.“ Noaptea, apare un alt mesaj, scris cu litere fosforescente: „Aici este un pat.“ Iniţiativa a fost pusă în practică anul trecut. S-ar putea ca în felul ăsta să se mai spele nişte păcate. (A. M. S.)

● Cele şapte miriade de atomi care formează orice corp uman contemporan sînt aceiaşi atomi de pe vremea Big Bang-ului, adică vechi de 13,7 bilioane de ani. Şi fiecare din noi are o parte din atomii trecuţi şi prin corpurile unor Ahile, Eminescu, Stalin sau Janis Joplin. Sub acest aspect, corpul pare mai preţios decît sufletul. (M. C.)

● În zilele fotbalistice ale verii, un supermarket s-a gîndit să ofere microbiştilor ceva cu specific sportiv: „Platou Cupa Mondială 2014 – Frigărui de porc / Cîrnăciori Bavarezi / Ceafă de porc condimentată / Mici vită şi oaie – 23,49 lei“. Pentru a savura golurile cu maţul plin. (D. S.)

● Cu aproape 100.000 km de vase de sînge, cît măsoară cele deţinute de corpul uman, ai putea înconjura Pămîntul de două ori şi jumătate. Asta aduce o nouă semnificaţie versurilor „Trying to throw your arms around the world“ şi „You can’t put your arms around a memory“. Sub acest aspect, sufletul pare mai preţios decît corpul. (M. C.)

DENUMIRILE ELECTRICE UŞOARE 
SE SCHIMBĂ 
(FĂRĂ SUGHIŢURI GENETICE) 
ÎN A DOUA ÎNCĂPERE A NOPŢII

● Într-o staţie de metrou, un chioşc cu bomboane moldoveneşti. Firma se numeşte „Bucuria“. Bomboanele: „Miracol clasic“, „Chişinăul de seară“, „Inspiraţia“, „Clepsidra“, „Livada Moldovei Regală“, „Meteorit“, „Dorinţa cactus“. Denumirile, precum bomboanele, dulci. (S. G.)

● Potrivit unui studiu publicat recent în revista Science, oamenii preferă să facă ceva în loc să nu facă nimic, chiar dacă ceva-ul respectiv nu e foarte plăcut. Într-o serie de experimente realizate de o echipă de psihologi de la Universitatea din Virginia, sute de participanţi au fost lăsaţi singuri într-o cameră, timp de mai multe minute, cu indicaţia de a se gîndi la ceva. În loc să se lasă pradă propriilor gînduri, mulţi (67% din bărbaţi şi 25% din femei) au ales să-şi administreze şocuri electrice uşoare. Mă întreb ce părere ar avea Oblomov despre toate astea. (L. V.)

● Cu ce-am rămas din comentariul TVR la semifinala Olanda-Argentina: „Formula cîştigătoare nu se schimbă, dar poate nu mai e cîştigătoare.“ (L. V.)

● După două săptămîni petrecute pe coclauri, fără Internet şi televizor, în locuri unde Campionatul Mondial de Fotbal nu s-a inventat încă, am aflat că Germania a învins Brazilia cu 7-1. Oarecum şocată, în primul moment n-am prins ideea: era vorba cumva doar de primul set? (A. P.)

● „Ţi-ai luat pla-sa de şo-bo-lani?“ „Nu.“ „Păi, de ce?“ „Am ui-tat-o a-ca-să.“ „Eu sînt Wa-shin-gton.“ „Ştiu.“ „George.“ „Da, ştiu.“ „În-tîiu. U-nu’ a fo-Geo-rge Wa-shin-gton.“ „Ştiu.“ „Păi, mie să nu-mi spui că ai ui-tat. N-ai vo-ie să uiţi în fa-ţa lu’ Geo-rge Wa-shin-gton.“ „Ştiu, dar am ui-tat-o.“ „Hai să-ţi dau o be-re pe ches-tia asta.“ „Nu merg.“ „Păi, de ce?“ „N-am lu-at pla-sa de şo-bo-lani şi nu me-rit.“ (Rîsete cu sughiţuri, în cascadă.) – Dialog live în 368 între doi beţivi priponiţi cu îndîrjire în spătarul scaunului meu, spre a mai atenua din „tangajul“ care-i zgîlţîia din rărunchi. De data asta a meritat. (R. M.)

● Pînă nu demult, reuşeam să scot acelaşi tip de pete, de pe aceleaşi rufe, cu acelaşi spray pentru pete. De la o vreme încoace însă, petele au început să persiste, în ciuda tratamentului obişnuit. Să sufere oare şi petele evoluţii, mutaţii şi adaptări genetice, asemenea altor specii şi organisme vii? (M. P.)

● Duminică, 22 aprilie 2007, în jurul orei 21, la Londra are loc o întîmplare neobişnuită: un tînăr intră într-un restaurant şi se repede spre bucătăria localului; personalul reuşeşte să-i ţină calea, dar bărbatul se năpusteşte în a doua încăpere a bucătăriei, de unde reuşeşte să ia un cuţit, cu care îşi retează penisul. Localul se chema „Zizzi“. S-ar fi potrivit mai bine în Franţa. (M. P.)

● (urmare din numărul trecut) La Preoteasa SRL, Începuturi SRL, Ad Literam SRL (Curtici); Ineluşul Dulce SRL (Petrila); Electro Ciorciovel SRL, Boieru Vesel SRL (Rucăr); Pas Cu Pas Trade SRL, Iscusit Com SRL (Ianca); Pămånt Şi Soare SRL (Însurăţei); Cei 20 SRL, Bradul Argintiu SRL, Memorial SRL, Trei Butuci SRL, Contactlentila Mania SRL, Capra Mare SRL, Parfumul Nopţii SRL, Autentic SRL, Micul Rege SRL, Caucazul Mare Comal SRL, Audit Financiar Vrabie SRL, Pui Piu SRL, Adept Transilvania SRL, Mirobolant M & C Imob SRL, Pietrele Lui Solomon SRL, Arhaic Gaz SRL (Săcele); Contabilul Meu SRL, Cuptorul De Sub Curte SRL, Pleşa Şoferul Dante SRL (Blaj); Meserie Impex SRL (Segarcea); Şacalul SRL, Eterna Crizantemă SRL, Influent SRL, Royal Brici SRL (Năsăud); Isteţii SRL (Anina); Prieteni Buni SRL, Popa Impact SRL, Tur Roman Intim SRL, Discordia Impex SRL, Statuete Gelu Prod SRL, Noua Identitate SRL, Logos S.O.S. SRL, Crearea Fericirii SRL (Beclean). (D. S.)

Foto: Ş. Georgescu

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.