Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 546 din 31 iulie - 6 august 2014
Cu ochii n 3,14 png

„ALE TALE, ALE TALE
TEXTILE CRIMINALE…
ŞI MĂ UIT PE RADARELE MILITARE:
PE LÎNGĂ FELURILE DE MÎNCARE,
PRIETENIE ÎNTRE POPOARE!“

● După cîteva zile de ascultat hiturile româneşti ale verii în buclă, începi să fredonezi ca prostul: „Ale tale, ale tale / Sărutări criminale / Şi mă uit către stele / Sper că tu tot la ele / Poate aşa cu priviri / Răscolim amintiri“. (A. M. S.)

● Mai multe panouri publicitare care o arată pe Jojo făcînd reclamă la un costum de baie au fost distruse de nişte locuitori din Suceava, indignaţi de goliciunea actriţei. Aceiaşi suceveni, în urmă cu cîţiva ani, s-au supărat şi pe Gina Pistol, care făcea reclamă pentru aceeaşi firmă de textile, şi i-au rupt afişele. Înţelegem că sucevenii sînt pudici şi nu le plac femeile (semi)goale. Oare nevestele lor merg la plajă îmbrăcate? (A. P.)

● Pe site-ul american de ştiri economice şi tehnologice Business Insider scrie că un roi de efemeride (sau muşte efemere, după unele traduceri) a ieşit din fluviul Mississippi şi a format un nor atît de mare încît apare şi pe radarele meteorologice. Cică roiul ăsta, care apare o dată pe an, poate provoca accidente de circulaţie şi, de bună seamă, apare şi pe radarele militare, ceea ce te duce cu gîndul la eventuala punere în practică a ideii de „a trage cu tunul după muşte“. Însă muştele efemere nu vor să facă nici un rău, trăiesc doar cîteva ore, timp în care se împerechează. Adică şi fuştele se mut. (A. M.)

● În trenurile mai spălate, gen Intercity, o voce la megafon (a şefului de tren sau/şi de vagon restaurant) anunţă veselă, pe lîngă felurile de mîncare (ceafă de porc etc.), şi că se poate fuma în vagonul-restaurant. Nu doar anunţă, ci şi repetă, cu insistenţă. Asta e cea mai tare reclamă posibilă… (I. P.)

● Anunţ senzaţional al Agenţiei Spaţiale Americane (NASA): „În următorii douăzeci de ani vom descoperi viaţă extraterestră“. Ca unul care speră să mai trăiască măcar încă douăzeci de ani, s-ar putea să prind momentul. Dar la cîtă „prietenie între popoare“ e aici, pe Pămînt, aş prefera să mă împrietenesc, cu marţienii, mai întîi pe Facebook. (M. M.)

DEGEABA SÎNTEŢI CONSĂTENI 
ÎNTR-O ŢARĂ ÎN CARE 
TEORIA SURÎZĂTOARE 
CERŞEŞTE UN STUDIU

● Mihai Gâdea către Victor Ponta: „Degeaba sînteţi acolo, şi dumneavoastră şi toţi cei din Parlamentul României, care acum sînt în vacanţă; degeaba sînteţi acolo! Oamenii v-au trimis să ne scăpaţi de regimul ăsta. Dacă dumneavoastră constataţi că-şi face treaba Antena 3, păi în cazul ăsta veniţi aici, lucraţi ca ziarist la Antena 3, dar sînteţi primul-ministru al României“. Se-ngroaşă gluma: a trecut Gâdea în opoziţie. Şi Ponta o să facă Sinteza zilei. (M. V.)

● Ionică, 40 de ani, şapte clase, şomer, venit – asigurare socială, ocupaţie – două vaci, bănuit de consăteni că ar fi homosexual pentru că nu este văzut decît în compania altor bărbaţi, trecînd pe uliţă, e lătrat de un cîine vagabond. Îl alungă cu următoarele vorbe: „Marş, lighioană netrebnică şi păgubitoare de oameni!“ Să mai spuneţi că veşnicia nu s-a născut unde a spus poetul că s-a născut! (A. P.)

● Anul ăsta, cea mai mare concurenţă la Universitatea din Bucureşti a fost la secţia de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine: 85 de candidaţi pe un loc. Asta într-o ţară în care traducătorii sînt cel mai prost plătiţi din toată Europa. (L. V.)

● Din ciclul „Filmul bate viaţa“: astrofizicienii britanici Thomas Gold, Hermann Bondi şi Fred Hoyle au conceput „teoria stării stabile“ despre originea universului, rivala teoriei Big Bang-ului, la Cambridge, în 1948, după ce au văzut horror-ul Dead of Night (1945), un film care se termina în acelaşi punct în care începuse. (M. P.)

● Instalată într-un parc din Beijing şi avînd o înălţime de peste 20 de metri, o broască gonflabilă şi surîzătoare a avut marele ghinion de a semăna cu fostul preşedinte comunist Jiang Zemin. Drept urmare, după numai o săptămînă de huzur în parc, liderii comunişti au hotărît s-o desfiinţeze, cenzurînd mai apoi şi toate imaginile în care broasca apărea pe Internet. Să fi fost ex-preşedintele atît de urît încît să fie obligaţi să ia o asemenea decizie radicală împotriva unei broaşte de cauciuc? (S. G.)

● Pe cartonul pe care îl are sprijinit de un cadru o femeie care cerşeşte în Piaţa Amzei scrie sec şi la obiect: „Bolnavă diabet cap“. (A. M. S.)

● O cheamă Heidi. Heidi Appel. Este biolog la Universitatea din Missouri şi a publicat recent un studiu (care a făcut deja ocolul Internetului) în care demonstrează că plantele simt şi reacţionează atunci cînd sînt recoltate. Aşa că, vegetarieni, încercaţi mineralele! (M. C.)

O CURSĂ LA VEDERE 
AR PUTEA LA FEL DE BINE 
SĂ FIE PENUMBRA

● După ce-a cîştigat locul 2 la o cursă importantă, iapa reginei Marii Britanii, pe numele ei Estimate, a fost testată pozitiv la un control antidoping. Şah mat la regină. (L. V.)

● În staţiunea Neptun, o săgeată îndică „Spre vilele speciale“, dispuse, „la vedere“, de jur împrejurul lacului „încărcat cu flori de nufăr“ – la propriu. Vom reveni. (R. M.)

● Titlu de pe Hotnews, care ar putea la fel de bine să fie un scurtmetraj mut alb-negru, făcut după o povestire de Hrabal: „Foc de avertisment al poliţiştilor bucureşteni pentru prinderea a doi hoţi de îngheţată“. (L. V.)

● (urmare din numărul trecut) Poze Despre Fericire SRL (Eforie Nord); Sodoma SRL, Surås De Vară SRL, Agro Carusel Negura SRL (Eforie Sud); Tot Amåndoi SRL, Desaga SRL, Îngeri De Lumină SRL, La 3 Ciocane SRL (Buftea); Porumbelul Jucător SRL, Sorgintea SRL, Invizibilii Det Invest SRL, Cufărul Cu Bani Viopol SRL (Gherla); Contrast Estetic SRL (Mărăcineni); Pietrişul SRL, Marcel Electric SRL, Do Re Mi Oriental SRL, Geamuri Filip SRL, Programarea Succesului SRL, Hai La Judele SRL (Paşcani); K Capital SRL, Poetul SRL (Titu); Suflet Senin SRL, La Buticu Lui Don Geo SRL (Comăneşti); Asabarab Urtsevlis SCS, Inocenta Trans SRL (Tîrgu Ocna); Penumbra Studio SRL, Mec Greu Inuri 2003 SRL, Spicul Bråncovenesc SRL, Reclama Plătită Nu Face Rău SRL (Topoloveni); Andrei Progresiv SRL, Drumul Vieţii SRL, Bubulica Excelent SRL, Imbold SRL, Medical Zilnik Consult Stejar SRL (Mioveni); Lacto Stil SRL, Taifun Dinamic SRL, Mda! SRL (Ovidiu). (D. S.)

Foto: M. Bănică

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.