Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 552 din 11-17 septembrie 2014
Cu ochii n 3,14 png

IATĂ CE CUVINTE SPERIE TURISTELE
ÎNTR-UN PARC 
DE DISTRACŢII NESFÎRŞITE: 
PUF PENTRU TOTDEAUNA 

● Iată cam ce piese nu veţi mai auzi niciodată cîntate live, din simplul motiv că trupele şi le urăsc: R.E.M. – „Shiny Happy People“, Radiohead – „Creep“, Pulp – „Common People“, Pretenders – „Brass in Pocket“, Coldplay – „Speed of Sound“, Simple Minds – „(Don’t You) Forget About Me“, Heart – „All I Wanna Do Is Make Love With You“, dar şi Lorde – „Royals“, deşi e prea tînără pentru a-şi permite asemenea extravaganţe. (M. C.)

● Conform unui studiu realizat de către biologul John Bradshaw (britanic), pisicile de companie nu ne percep ca pe un ocrotitor, ca pe un „părinte“ uman sau salvator suprem, ci pur şi simplu ca pe un fel de felină lipsită de agresivitate, care nu le face concurenţă în nici un fel. Cu alte cuvinte, pentru pisicile noastre, pe care le adorăm şi le îngrijim ca pe bibelouri, noi nu sîntem nimic mai mult decît o altă pisică, mare şi bleagă. (S. G.)

● Titlul unui articol apărut în Adevărul (Piatra Neamţ) e o poezie: „«Cocoşel de munte» dat în urmărire pe Ceahlău. Un pervers sexual se dezbracă şi sperie turistele pe traseele montane“. Nici textul nu e mai prejos: „Salvamontiştii din Ceahlău, rangerii Parcului Naţional şi jandarmii montani se confruntă în aceste zile cu una din cele mai ciudate misiuni de care au avut parte vreodată. Aceştia au fost sesizaţi de turiştii care urcă pe munte că pe trasee îşi face veacul un exhibiţionist care le sare în cale din tufişuri, îşi arată părţile intime şi se masturbează în faţa lor. În week-end au fost trei reclamaţii venite în special de la femei care au fost şocate de astfel de incidente“. (A. M. S.)

● Douăzeci şi patru de persoane au rămas blocate timp de cinci ore în vîrful roller coaster-ului Joker’s Jinx, din Six Flags, în Maryland. Nu se ştie dacă vreuna dintre ele va mai pune vreodată piciorul într-un parc de distracţii. (L. V.)

● Polonezul Donald Tusk a fost ales preşedintele Consiliului European. Nu (prea) ştie limbi străine, dar are umor: în prima intervenţie publică, a făcut un simpatic joc de cuvinte, zicînd că „I will polish my english“. Şi totuşi… În România, cînd vreun ministru trebuie să umble cu translatorul după el, se dezlănţuie nesfîrşite miştouri. Aşa că: ori ne împăcăm cu ideea că „se întîmplă şi la case mai mari“, ori cerem retrogradarea lui Donald Tusk pe postul de comisar european pentru multilingvism. (M. V.)

● Spicuire din oferta săptămînii a magazinului online Ondisplay national: Lenjerie Diamantica BBC 100%, Pelerinaj Sf. Nectarie + transport, Shopping la Istanbul – transport, Joc Lego, Curs online „Atrage bani“, Ochelari ERIKA, Baterie Externă 12000 mAh, 2 Lenjerii Bumbac + 2 Perne + 1 Pilotă, Pistol cu apă, Ceas tip Diesel, Set 6 Prosoape, Set 3 inele, Termos Disney, Lampă de veghe Twilight Turtle, Pilotă puf gîscă. Va urma. (M. P.)

● O tragedie auto trecută cu vederea: în timpul unei curse de maşini din nordul New York-ului, maşina campionulului NASCAR Tony Stewart l-a accidentat mortal pe tînărul pilot Kevin Ward Jr., care tocmai ieşise din maşină şi se apropia de maşina lui Stewart, furios pe o schemă pe care campionul o făcuse în tura a doua a cursei. Stewart a declarat că moartea lui Ward îi va schimba viaţa pentru totdeauna. (L. V.)

BĂRBATUL DE ORIGINE ROŞIE
ÎNVINGE AGALE ÎN FIECARE ZI 

● O vorbă inspirată a lui Françoise Sagan: „Fără îndoială că bărbatul trebuie compătimit pentru că are mai multe probleme decît femeia. Întîi de toate, însuşi faptul că are de-a face cu femeia…“ (M. C.)

● La Mediaş, reclama unui producător de dulapuri încastrate anunţă: „Vindem dulapuri înzidite“. Zidul de origine slavă învinge castrum-ul latinesc. Şcoala Ardeleană se întoarce în mormînt. (M. P.)

● Într-o duminică dimineaţă, la tîrgul de vechituri din Alba, un ţigan grăsan pe-un scăunel de copil, arătînd spre o fustană roşie şi-o bluză înflorată de ţigancă, întinse pe un cearşaf: „Domniţă, hai să-ţi dau un costum de carnaval. Să vă-mbrăcaţi cu el, s-aveţi amintire, şi la 80-90 de ani, să vă vedeţi în poze şi să le ziceţi la copii şi la nepoţi: «Am fost şi eu o dată ţigan!». (L. V.)

● Un cîine mic, flocos şi protejat era singurul pieton de pe o trecere din zona Timpuri Noi. Am oprit şi l-am aşteptat să traverseze, deşi o făcea agale (dar reglementar…). (I. P.)

● Nişte comentatori de tenis de la un post de televiziune vorbeau despre jucătorii cu servicii bune, din acelea a căror viteză depăşeşte 200 de kilometri pe oră. Şi îi numeau „buni servitori“. Pe ideea asta, mă gîndesc că tenismanii în cauză „servesc“ în fiecare zi nu doar mingi, ci şi masa. (A. M.)

PE ALBASTRU — O COMOARĂ 
ŞI FRATELE EI VITREG, 
PE GALBEN — UNA BUCATĂ LACĂT,
PE ROŞU — ZÎMBETE 

● Firma unui chioşc, împărţită patriotic în trei segmente, ca un drapel tricolor, pe care se întinde un cuvînt compus din şapte litere, distribuite pe spaţiile celor trei culori: pe albastru ME, pe galben RIN, pe roşu DE – adică MERINDE. (D. S.)

● Trei muncitori care lucrau pe o proprietate din Normandia au găsit o comoară în valoare de 1,2 milioane de dolari. Pe care au furat-o. (L. V.)

● Christopher Buckner şi fratele ei vitreg Timothy Savoy au fost arestaţi de Poliţie în timp ce făceau sex în parcarea unei biserici baptiste. Cei doi au recunoscut c-o mai făcuseră de alte trei ori, inspiraţi de filmul The Notebook. Ăştia cinefili fără prejudecăţi! (M. C.)

● În Gara de Nord mi s-au şterpelit gazetele din buzunarul rucsacului: două numere din România literară şi una bucată Observator cultural. Să mai zică cineva că în România nu se citeşte. Chiar şi pe furate, tot e bine. (R. M.)

● Obiceiul îndrăgostiţilor de a prinde un lacăt pe un pod ca simbol al durabilităţii dragostei a fost impus acum cîţiva ani de către un artist. Între timp, oficialităţile au îndepărtat 20.000 de lacăte de pe un singur pod din Veneţia. Oamenii vor iubiri durabile! (M. C.)

● Premierul Victor Ponta şi ilustra lui soţie au fost întîmpinaţi, în China, de un grup de pionieri. Cei doi au primit flori şi au împărţit, în schimb, zîmbete. Între China şi România începe o frumoasă prietenie. Nu, nu e un film SF, e pe bune. (M. M.)

Foto: D. Călinescu

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.