„FIIND UN CUB DE FOC,  
SÎNT MAI PUŢIN LOGIC  
ŞI SIMT DRAMA DE LA INTRARE“  
 
● Actriţa Florina Cercel, la Sinteza zilei, cu cîteva zile înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale: „Domnule Ponta, v-am cunoscut prima dată acum 16 ani, cînd vă ocupaţi de tineretul pesedist, iar cînd am dat mîna cu dumneavoastră pentru prima dată m-am simţit brusc foarte bine. Fiind actriţă, sînt senzitivă şi simt aura oamenilor. M-a impresionat fizicul dumneavoastră sportiv.“ Dacă Ponta pierde alegerile, sper să demisioneze din PSD şi să fondeze PNS, Partidul Naţional Senzitiv. Ar fi mai bine pentru toată lumea. (L. V.
 
● Jurnalista Hélène Crié-Wiesner scrie pe blogul Rue89 cum şi-a descoperit fotografia într-un cub de plexiglas, în vitrina unui magazin de pompe funebre. A intrat şi a întrebat-o pe vînzătoare de unde o au, iar explicaţia pe care a primit-o a fost asta: cuburile acelea mortuare le-au fost furnizate gratuit de o firmă specializată în astfel de obiecte, ca mostră pentru clienţii care îşi doresc aşa ceva pentru pozele celor dragi dispăruţi. Misterul s-a lămurit simplu: oamenii au luat o poză cu o faţă simpatică de pe Internet şi au folosit-o, pentru că n-au vrut să plătească o imagine. Doar că moarta era vie şi se mai şi plimba prin faţa magazinului de pompe funebre. (A. M. S.
 
● Trei lucruri neadevărate şi greşite despre spaţiu pe care ar fi bine să le uităm: 1) Soarele nu este galben, îl vedem aşa din cauza atmosferei, culoarea lui reală este alb; 2) nici nu este „o minge de foc“ care arde – de fapt, Soarele străluceşte, iar energia din interiorul lui (aproximativ 6.000 de grade Kelvin) este produsă nu printr-o reacţie chimică, ci nucleară; 3) Marele Zid chinezesc nu se vede din spaţiu, deloc. (M. C.
 
● Între cele două tururi de la prezidenţiale, poate ar fi bine să ne amintim o declaraţie a lui Victor Ponta din decembrie 2009: „Sistemul de furt, de fraudare şi de cumpărare a voturilor la ei a funcţionat mai bine.“ Şi încă una, din ianuarie 2014: „La treabă, uitaţi-vă mai puţin la televizor, asta-i treaba oamenilor politici.“ (L. V.
 
● Deşi nu sînt pensionar, am primit, în cutia poştală, un mesaj alarmant: Klaus Iohannis vrea să-mi taie pensia. Candidatul se jură că totu-i doar manipulaţiune, că pliantul e făcut de adversarii lui. Ceea ce pare logic. Oricum, speriat de gîndul că mi-ar putea totuşi tăia pensia, m-am decis să-l votez cît mai repede, adică la aceste alegeri. Mai mult de două mandate, adică zece ani, oricum n-ar avea voie să fie preşedinte. Deci, cu siguranţă, n-o să-mi mai poată tăia nimic peste vreo 35 de ani, cînd o să ies la pensie. (M. M.
 
● Săptămîna trecută a fost ziua lui Jonas Salk (1914-1955), cercetătorul care a descoperit vaccinul împotriva poliomielitei în 1955, dar care nu a vrut să-l patenteze, făcîndu-l astfel accesibil pentru oricine. Ar fi putut cîştiga în urma patentării aproape şapte miliarde de dolari, în schimb a salvat cîteva milioane de vieţi. Romanul Nemesis de Philip Roth (tradus la Polirom) surprinde foarte bine drama anilor postbelici cînd copiii mureau pe capete de polio. (M. C.
 
● Într-un supermarket al Gării de Nord, anunţul binecunoscut îi roagă pe clienţi să-şi lase obiectele cumpărate din alte magazine în „cuşetele“ de la intrare, referindu-se la dulăpioarele cu cheiţă de la intrarea în magazin. Vecinătatea căilor ferate lucrează pe căi nebănuite. (M. P.
 
CONCLUZIA A DEVENIT BRUSC  
O VARIANTĂ ARABĂ DE ODIHNĂ 
 
● Într-un pliant adus cu poşta, într-o comună de pe lîngă Cîmpina, scrie aşa: „Doar Ponta protejează pensiile!“ Şi pe verso, un soi de denunţ: „Klaus Iohannis vrea să-ţi taie pensia!“ Concluzia: „Ai grijă ce votezi! Cine a tăiat o dată pensiile, le va tăia din nou!“ Parcă şi-l vezi pe Iohannis la ţară, cu o coasă, fugărind nişte amărîţi de ţărani pensionari, ca să-i prindă şi să le taie pensiile. Campanie negativă pe înţelesul poporului? Jalnic. (A. P.
 
● Halloween-ul a devenit brusc, pentru unii, dintr-o joacă simpatică, o sperietoare păgînă: am întîlnit oameni care refuză să participe la petreceri de Halloween pentru că sînt buni creştini, iar o educatoare chiar le-a interzis copiilor de la grădiniţa ei să facă petrecerea „tradiţională“, pentru că e împotriva valorilor ei ortodoxe. Unii oameni se iau prea în serios. (I. P.
 
● Variantă de costum pentru Halloween: Costum Sexy de Carantină pentru Ebola. Sper că n-are şi virusul prin vreun buzunar. (L. V.
 
● Prima sondă arabă lansată de agenţia spaţială a Emiratelor Arabe Unite va ajunge pe Marte în 2021. Presupun că va extrage petrol, altfel n-ar avea nici un sens. (A. P.
 
● Ghid Christian Tour dixit: „Celor care fac transfer le doresc călătorie plăcută în continuare iar restora le urez odihnă plăcută.“ Aşadar, stimate resturi umane vilegiaturiste, nu fiţi triste că s-a terminat excursia, aţi primit bonus o formă de dativ. Necomestibil. Marcă înregistrată. (R. M.)  
 
ÎN CLIPA URMĂTOARE,  
VACILE AUSTRIECE  
PREFERĂ UN GHEŢAR TOPIT 
 
● Cînd să cobor spre staţia de metrou de la Piaţa Sudului, văd un băiat şi-o fată, îmbrăţişaţi, care se pupau cu foc. În clipa următoare, el se opreşte din pupat, se uită grav la perechea lui şi-i spune: „Se duce ţara asta de rîpă“. (D. S.
 
● La începutul lunii octombrie, un fermier din Mehedinţi a cumpărat vreo cincizeci de vaci din Austria. Le-a adus în România şi le-a pus, iniţial şi pentru acomodare, într-un ţarc lîngă fermă. În cîteva ore însă a rămas fără nici un animal, căci vacile austriece au rupt gardul şi au fugit care încotro, disperate, în pădure. Or fi ştiut cine va fi preşedintele României? (S. G.
 
● Gata, am aflat-o şi pe-asta: personalitatea e în strînsă legătură cu genul muzical pe care îl asculţi. Scrie pe adevarul.ro, care citează un studiu realizat pe 36.000 de persoane: „Cercetătorii au descoperit că oamenii care ascultă muzică pop sînt oneşti, dar lipsiţi de creativitate, fanii rap-ului au foarte multă încredere în ei, cei care preferă heavy metal sînt paşnici, dar nu au încredere în ei, fanii genului indie sînt introvertiţi şi cam leneşi, iar cei care ascultă jazz şi muzică clasică sînt foarte inteligenţi şi au multă încredere în forţele proprii.“ Mă duc să ascult Pavarotti & Friends, că acolo sînt mai multe genuri, şi vreau să mă simt complex. (M. V.
 
● Ca efect al încălzirii globale, a fost descoperit într-un gheţar topit jurnalul de bord al legendarului Robert Scott, căpitanul expediţiei de la Polul Sud, dispărut împreună cu aproape tot echipajul în iarna lui 1912. Carnetul de bord conţine un desen cu un unicorn. (M. C.)
 
Foto: E. Farkas