DISTANŢA DINTRE RĂSFĂŢ  
ŞI BĂRBAŢII CARE ÎŞI ETALEAZĂ
CIFRA ESTE IUTE-ACRĂ  
 
● Între 6 şi 16 noiembrie a fost campanie de alegeri şi la Strasbourg. Cetăţenii oraşului erau chemaţi să voteze „pentru artistul care va îmbrăca viitoarele voastre autobuze“. Patru candidaţi, patru oferte electorale fără vorbe, compuse doar din forme şi culori. Zero zgomot, zero furie. Distanţa dintre Strasbourg şi Bucureşti este de 1.873 km. (D. S.
 
● Din nou, oferta săptămînală a magazinului online Ondisplay: Brad artificial cu fibră 1,5 m, Prosop personalizat dimensiune mare, Ondulator Pro Magic Curl, Lenjerii vesele, Instalaţie tip perdea + instalaţie brad, Set 2 boxeri, Tigaie specială, Revelion la baza pîrtiei Sorica, Relaxare la Eger (Ungaria), Cercei Spiral – produs 100% românesc, Cercei I give you flowers, Centura cu turmalină pentru zonă, trei zile de răsfăţ şi romantism. (M. P.
 
● Compania care gestionează metroul din New York a ajuns la concluzia că pasagerii bărbaţi ocupă mai mult loc, pentru că îşi ţin picioarele depărtate. De aceea, MTA a decis să lanseze o nouă campanie prin care să-i determine pe călători să renunţe la acest comportament care îi poate deranja pe ceilalţi. În fruntea listei celor vizaţi se află „men spreaders“, adică bărbaţii care îşi etalează, prin felul în care stau, bărbăţia. Dacă ajungeţi la New York din ianuarie încolo, după ce începe campania, să ne spuneţi şi nouă care e trend-ul statului în metrou. (A. M. S.
 
● Nu cred că a existat după ’89 un candidat la preşedinţie mai dispreţuit ca Victor Ponta (de altfel, nimeni n-a pierdut în turul doi la o diferenţă atît de mare) şi, în acelaşi timp, nu cred să fi existat vreun preşedinte nou ales atît de iubit. Site-ul Foxcrawl a anunţat cel dintîi faptul că primul politician european care sparge bariera milionului de like-uri pe Facebook este Klaus Iohannis (care o depăşeşte, astfel, pe Angela Merkel cu peste două sute de mii de like-uri). Acum, cînd scriu această notă, contul de FB al lui Klaus Iohannis a atins cifra de 1.190.000 de like-uri. (M. C.
 
● Cică faimosul bucătar şi realizator de emisiuni culinare Jamie Oliver îşi pedepseşte copiii, cînd sînt obraznici, oferindu-le mîncare foarte piperată. E original – pentru că îi păcăleşte, nu îi obligă să mănînce ardei iute. Adică disimulează iuţeala în ceva aparent apetisant. Să tot fii pedepsit de Jamie Oliver! Ce n-aş da să am ocazia să fiu obraznic cu el dacă e să-mi dea, în loc de o palmă, un salsa picante. Sau un cîrnat cu multă boia. Sau, de ce nu, o supă de creveţi iute-acră. Sau… (M. M.
 
PENTRU FIECARE  
METRU PARCURS  
DE ÎNVINGĂTOR – O PRIVIRE
PIERDUTĂ  
 
● Farsa lunii: locuitorii oraşului german Wunsiedel au deturnat în cel mai şmecher & minunat mod cu putinţă marşul neonaziştilor. Pentru fiecare metru parcurs de participanţii la marş, wunsiedelenii au donat zece euro unui program care îi ajută pe membrii grupurilor extremiste să-şi părăsească organizaţiile din care fac parte. Astfel, neonaziştii au reuşit să strîngă o mie de euro pentru lupta împotriva extremismului. (L. V.
 
● Ştiu două cazuri de persoane care au ezitat înainte de turul al doilea al alegerilor, neştiind cu cine să voteze. În cele din urmă, cam îndoiţi, l-au votat pe Ponta. Văzînd însă reacţiile de după victoria lui Iohannis, au realizat că au ales greşit şi au început să se bucure că n-a ieşit învingător candidatul pe care-l votaseră. Presupun că, dacă ar fi să se organizeze încă o dată alegeri între cei doi, Iohannis ar cîştiga acum la o diferenţă şi mai mare. (A. M.
 
● Uitaţi-vă zilele astea la Antena 3, ca să vedeţi cum se schimbă macazul. Badea, Gâdea & Co. o dau cotită, bietul Ciuvică are o privire pierdută. Recomand să aveţi şi un borcan mare de murături alături, ca să vă taie greaţa. (M. V.
 
COMENTARIILE  
UNUI NENE,  
ÎN GERMANA FRANCEZĂ  
 
● Rezultatul votului de pe 16 noiembrie, cînd România şi-a ales un preşedinte de etnie sasă, m-a făcut să mă simt cu adevărat mîndru că sînt român. Iată şi un citat din Financial Times: „Românii au arătat o maturitate excepţională alegînd un candidat aparţinînd unei minorităţi etnice drept noul şef al statului. Are Bulgaria un preşedinte de etnie turcă? Are Italia un prim-ministru aparţinînd etniei germane din Tirolul de Sud? Are Marea Britanie un premier de origine afro-caraibiană?“ Un alt motiv de mîndrie a fost să citesc comentariile stîrnite de articol, comentarii scrise într-o engleză impecabilă de români pe nume Ionescu sau Lenuţa. României profunde, dacă există aşa ceva, îi corespunde acum o Românie civilizată. (M. C.
 
● În autobuzul 133, o mamaie (în jur de 75 de ani, batic, condiţie modestă), despre care aş fi putut să jur că a făcut parte din electoratul lui Ponta, îi explica unui nene că ea vrea să meargă la „Gaudeamus“ ca să-l vadă pe Iohannis cum îşi lansează cartea. „L-am votat şi vreau să merg să-l văd… Ce fel de om o fi?“ Probabil va fi primul ei contact cu un tîrg de carte… Trăim timpuri noi. (A. P.
 
● Imediat după aflarea rezultatului de la alegerile prezidenţiale, primarul Radu Mazăre a declarat că are rude printre saşi, că ţările lui preferate sînt Germania şi Austria, şi că ar vorbi şi germana. Was? Nein! Şi, de fapt, nu-l cheamă Mazăre, ci Erbse. (S. G.
 
● Sînt sigură că vă lipseşte această informaţie: porcii fac boo-boo în japoneză, chrum-chrum în polonă, groin-groin în franceză şi nöff-nöff în suedeză. E din surse sigure, am găsit-o în The Guardian. (L. V.)
 
Foto: D.H. Popa