VREMURILE SÎNT GRELE,  
IAR PERSPECTIVA UNEI OPERE  
DE SINE STĂTĂTOARE,  
PREA IEFTINĂ PENTRU STATUTUL SĂU,
PARE DE ÎNŢELES    
 
● În Portland, o femeie în vîrstă de 30 de ani şi-a deschis un business mai puţin obişnuit: îşi pupă clienţii, îi ţine în braţe, iar aceştia plătesc un dolar pe minut. Afacerea sa nu are nimic sexual. Clientul trebuie să-şi rezerve minimum 15 minute şi maximum cinci ore pentru vizita la salonul Samanthei Hess. „Le oferim oamenilor stimă de sine. Le dăm senzaţia că sînt respectaţi, acceptaţi, demni de respect“, spune femeia. Vremurile sînt grele, iar afecţiunea pare un animal pe cale de dispariţie. (A. M. S.
 
● Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat recent că femeile nu pot fi în mod natural egale cu bărbaţii, „pentru că acest lucru este împotriva naturii umane“. „Religia noastră (islam) a definit un loc pentru femei (în societate): maternitatea. Caracterul lor, obiceiurile lor şi fizicul lor sînt diferite, nu poţi pune pe picior de egalitate o femeie care îşi alăptează copilul şi un bărbat“, a afirmat Erdogan. Pot să fie turcii cît de „materni“ vor ei, mai ales turcoaicele, însă pe mine perspectiva unei posibile aderări a Turciei la UE începe să mă sperie un pic. (A. P.
 
● O sută şi una de nopţi este sora mai mică a celebrei O mie şi una de nopţi şi a fost recent tradusă şi în română la Editura Baroque Books & Arts. Ambele culegeri, datînd din primul secol d.Ch., sînt opere de sine stătătoare şi au circulat independent una de cealaltă. Dacă în O mie şi una de nopţi doi fraţi, care domnesc în regate diferite, se reîntîlnesc după o lungă despărţire, descoperind cu acest prilej că au fost înşelaţi de neveste, în O sută şi una de nopţi pretextul întîlnirii celor doi protagonişti este un concurs de frumuseţe. Aşadar, adulter şi mondenitate. (M. C.
 
● Vizita istorică a Papei la Strasbourg s-a lăsat şi cu critici. Cea mai aspră e că s-a deplasat într-o maşină populară, banală, prea ieftină pentru statutul său. Un cotidian german i-a reproşat că a ales Peugeot 407 în loc să-şi ia o maşină germană – oricare dintre modelele ieftine ar fi fost, cică, mai potrivit. Dar nu e chip să-l convingi pe Papa Francisc să renunţe la modestie. La fel cum, probabil, nu e chip să-l convingi pe Patriarhul Daniel să renunţe la maşina lui de lux. Maşina, într-adevăr, nu e doar un mijloc de transport. Ci o formă de a arăta cine eşti. Doamne ajută! (M. M.
 
● După anunţarea verdictului cu totul de neînţeles în cazul împuşcării unui tînăr de culoare de către un poliţist alb, Obama a rostit o frază cu totul de înţeles: “America nu e tot ce-ar putea să fie“. (L. V.)  
 
UN PIC MAI SUS,  
LIMBA UNUI NOBIL ENGLEZ  
ATINGE CU DELICATEŢE  
SUPRAFAŢA MORALĂ…  
 
● Pe bulevardul Magheru, vizavi de Universitate, un pic mai sus, în timp ce stai la coadă la patiserie, poţi asculta acorduri suave de harfă, cîntate de un domn civilizat. Se poate spune că şi nivelul străzii a crescut. (I. P.
 
● La San Francisco, American Physical Society a organizat recent o conferinţă internaţională care a avut drept obiect felul în care beau apă cîinii şi pisicile (am citit pe rfi.ro). Cică sînt diferenţe uriaşe. Cea mai interesantă mi s-a părut aceasta: „În timp ce limba unei feline atinge cu delicateţe suprafaţa apei, limba cîinilor o străpunge în forţă. Motiv pentru care cîinii împroaşcă în jurul lor multă apă“. Pe scurt, cîinii risipesc apa, pisicile o gospodăresc mai bine. În condiţiile în care apa e o problemă globală, mi se pare important să remarcăm că pisicile au şi ele o anume contribuţie la salvarea planetei. (M. V.
 
● Dacă nu ştiaţi: Carol cel Mare a avut la curtea sa primul elefant din Europa; Ferdinand I al Austriei credea că vulturii au două capete, ca în blazonul familiei; guvernul albanez a dat un anunţ la ziar, în 1923, pentru găsirea unui nobil englez în vederea încoronării lui drept rege; protocolul imperial îi interzice regelui Japoniei să-şi cunoască ginerele; Regele Soare se pare că ar fi făcut, în toată viaţa lui, doar trei băi generale; Ioana a Castiliei şi-a iubit atît de mult soţul, pe Filip cel Frumos, încît după moartea acestuia l-a îmbălsămat şi lua cina cu el alături; contele Hülsen-Haeseler a murit de inimă la un party, îmbrăcat fiind într-un tutu; mai toţi angajaţii Palatului Buckingham sînt gay, iar Regina Mamă nu mînca niciodată usturoi. (M. C.
 
● Cu vreo două săptămîni înainte de alegeri, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a declarat că ar fi de acord cu legalizarea prostituţiei. Motivele nu erau legate de sănătatea publică, de siguranţă sau de vreo dezlegare morală: pur şi simplu, „orice ban în plus la buget contează“. (S. G.
 
…ÎN ZONA  
UNEI INTERDICŢII SPAŢIALE 
 
● Pe cînd umblam prin Strasbourg într-o zi, am nimerit în zona unei interdicţii agreabile: „Aici, viteza maximă permisă este pasul“. (D. S.
 
● Astronauta italiană Samantha Cristoforetti a luat la bordul navei spaţiale un aparat de espresso portabil, aflăm de pe site-ul revistei germane Der Spiegel. „Legendarul cotlet de miel londonez ajunge în stratosferă“ – titrează site-ul BBC, la rubrica Trending. Semne că Universul devine un spaţiu tot mai agreabil. (M. P.)
 
Foto: M. Bănică