Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 565 din 11-17 decembrie 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

CÎND NE GÎNDIM LA UNANIMITATE,
NE APARE ÎN FAŢĂ 
O GAURĂ CIRCULARĂ 
CARE SUFERĂ ÎN TĂCERE 

● Cînd ne gîndim la bătrîneţe, ne apare în faţă această combinaţie: singurătate, depresie, degenerescenţă. Dar e posibil să fie vorba doar despre nişte stereotipuri, potrivit unui articol apărut în Wall Street Journal, care demontează şase mituri legate de înaintarea în vîrstă. Iată, aşadar, cele şase motive pentru care ne putem gîndi altfel la bătrîneţe. În primul rînd, se pare că bătrînii sînt fericiţi (aşa susţin studiile şi psihologii). Declinul intelectual nu e inevitabil (să înveţi lucruri noi, cum ar fi să foloseşti un iPad sau un computer, poate ameliora memoria), angajaţii mai în vîrstă sînt mai buni decît cei tineri şi, de asemenea, se dovedesc şi mai buni prieteni. Se pare că, odată cu vîrsta, poţi deveni şi mai creativ decît ai fost în tinereţe. Sfatul specialiştilor e să nu exagerezi la o anumită vîrstă nici cu exerciţiile fizice. Nu ştiu cum vă sună toate aceste concluzii, dar e posibil să ne facă puţin mai optimişti, indiferent de vîrstă. (A. M. S.)

● Parlamentarii PSD au votat, aproape în unanimitate (singura abţinere îi aparţine lui Miron Mitrea) rămînerea la guvernare. Deşi au pierdut alegerile prezidenţiale la scor. Deşi n-au votat încă bugetul. Deşi rezultatele ultimilor doi ani de guvernare nu sînt convingătoare. Deşi n-au reuşit încă să facă o reformă autentică în partid. Deşi au pierdut susţinerea UDMR. Deşi… multe altele. Atîta determinare mai rar. Dar poate că tocmai eşecul definitiv e cheia succesului pentru PSD. (M. M.)

● Gărgăriţa dovleacului – Epilachna undecimnotata – îşi duce viaţa decupînd o gaură circulară în frunze, astfel încît acestea mai rămîn prinse de tulpină doar în cîteva puncte. Insecta aşteaptă apoi zece minute, după care îşi începe masa, hrănindu-se timp de două ore. În dimineaţa următoare îşi reia activitatea de decupaj, dar de la o distanţă de şase metri. De ce? Pentru că „victima“ a reacţionat deja prin două tipuri de represalii: şi-a mărit toxicitatea tuturor frunzelor şi a trimis un mesaj de alertă semenilor din apropiere, care i-au urmat şi ei exemplul. Un mesaj chimic transmis pe o distanţă de şase metri. Astfel, telepatia vegetală este învinsă în mod sistematic de o insectă vegetariană capabilă să analizeze, să calculeze, să anticipeze şi să neutralizeze contraatacul victimei. O interconexiune la fel de subtilă ca una pusă în scenă într-o partidă de şah. Găsiţi şi alte asemenea poveşti incredibile în Dicţionarul imposibilului de Didier van Cauwelaert, Editura Baroque Books & Arts. (M. C.)

● Raju, elefantul indian care a fost ţinut în lanţuri de către proprietarul lui dependent de droguri timp de o jumătate de secol, a fost declarat liber, în sfîrşit, de tribunalul din Uttar Pradesh. „E o victorie uriaşă“, a spus preşedintele Wildlife SOS. „Nu doar pentru Raju, ci şi pentru toţi elefanţii care suferă în tăcere.“ Sper că şi elefanţii ştiu asta. (L. V.)

O VESTE BUNĂ: AL TREILEA PRÎNZ
VA INTRA ÎN FOLCLOR


● „Gigi Becali a pierdut marca Steaua“, titrau ziarele săptămîna trecută. Asta e o veste bună. Mai ales dacă schimbi titlul fără să denaturezi ştirea şi sensul ei: Steaua a scăpat de „Gigi Becali“. În rest, totul e să vină golurile. (M. M.)

● Şi antireclama funcţionează – un tînăr vînzător dintr-un magazin gol m-a convins să cumpăr ceva de acolo în felul următor: mi-a spus cum şi-a dat el primul salariu pe două produse foarte scumpe din respectivul magazin şi cum i l-a cumpărat pe cel de-al treilea mamei lui. Drept urmare, am cumpărat şi eu, înduioşată, două produse la fel de scumpe. (I. P.)

● În legătură cu telefoanele pe care le primesc şi în care mi se adresează diferite cereri şi rugăminţi, am de făcut următoarea observaţie: oamenii în vîrstă au probleme matinale (domestice, administrative, atunci se declanşează bolile etc.), în vreme ce oamenii tineri au probleme nocturne (financiare, neînţelegeri de cuplu, despărţiri şi altele). Pe la prînz nu sună nimeni, e linişte. (A. P.)

● Nimeni nu-i profet în ţara lui şi pe reclamele lui. Dar îndrăznesc să prezic că această replică dintr-o reclamă (ştiţi care, dacă nu ştiţi, o să aflaţi) va intra în folclor: „Fac plăcinta asta din 1964“. (M. V.)

PENTRU SCHIMBAREA INIMII, 
FOLOSIŢI RUJUL. 
PENTRU SCHIMBAREA
FUNCŢIONARILOR, FOLOSIŢI
NORMALITATEA MAI MULTOR FEMEI


● Pe uşa unui lift din staţia de metrou de la Gara de Nord, o pagină A4, xeroxată: „Pentru schimbarea peronului folosiţi scările fixe din stînga!“. Deodată am auzit în minte: „În lumea plină de urmări, eu sînt un om pe nişte scări. În sus ce e? În jos nimic. În jos ce e? În sus nimic“. Aici era un peron. (S. G.)

● O destinaţie neaşteptată au bătăile inimii într-o reclamă Deichmann: „Inima noastră bate pentru pantofi“. La fel cum (probabil) inima celor de la Tefal bate pentru tigăi. (D. S.)

● Specialişti din diverse ţări studiau amprenta sanguină de pe Linţoliul din Oviedo şi, spre surprinderea tuturor, au descoperit, în mijlocul petelor de sînge, urmele unei substanţe cu totul neobişnuite pe un asemenea obiect funerar: ruj pe buze. După toate aparenţele, rujul i-a aparţinut Carminei Polo y Martinez-Valdes, soţia generalului Franco. (M. C.)

● Putin a propus o lege a amnistiei pentru persoanele care-şi repatriază averile în Rusia. Măsura vine după ce autorităţile de la Moscova au început să evalueze pierderile economice cauzate de sancţiunile impuse de Occident. Îmi şi închipui cum oligarhii ruşi vor da buzna să-şi retragă banii din băncile elveţiene sau de prin diverse offshore-uri ca să-i dea pe mîna băncilor şi funcţionarilor din Maica Rusie. (A. M.)

● Într-un magazin de haine am descoperit „blugi din material descleiat“. Arătau, de fapt, ca nişte blugi absolut normali, dar se pare că nici normalitatea nu mai este ce-a fost odată. (S. G.)

● Bill Cosby, actorul american implicat într-un scandal de abuz sexual asupra mai multor femei, a rupt, în sfîrşit, tăcerea. Ca să le mulţumească starurilor care-l susţin. (L. V.)

Foto: Ş. Georgescu

Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Femeile din viața lui Lucrețiu Pătrășcanu
Lucrețiu Pătrășcanu a fost un personaj al deceniilor 4 și 5, controversat în timpul vieții, cat și după asasinarea sa în 1954.
image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.